Laatste update

13-08 uitslagen on-line
09-08 on-line prog 11-08
07-08 uitslagen on-line
01-08 on-line prog 04-08
01-08 uitslagen on-line
26-07 on-line prog 28-07
25-07 uitslagen on-line
19-07 on-line prog 21-07

2700chess.com for more details and full list

WLC  A– Dubbelschaak A

WLC  A– Dubbelschaak A

Afgelopen dinsdagavond 22 oktober moesten we aantreden in de 1e ronde van de avondcompetitie thuis tegen het gepromoveerde Dubbelschaak A uit Boxtel.  Op papier werd een ongeveer gelijkwaardige strijd verwacht  en gezien de gemiddelde ratings waarmee beide teams speelden (zij waren  wat dat betreft wel licht in het voordeel) was dit ook een terechte verwachting. De wedstrijd eindigde dan ook in 2-2, een resultaat waar beide teams zich volgens mij wel in konden vinden.

Hier volgen de verslagen:

Bord 1: Guus

De vorige keer tegen deze tegenstander ging het er wat rustiger aan toe. Deze keer, met omgedraaide kleuren, was het een stuk spannender. Ik leek goed uit de opening te komen, en ik was klaar voor een expansie op de koningsvleugel toen al mijn stukken op natuurlijke velden stonden. Wit koos ervoor om een stuk te offeren tegen twee centrumpionnen. Hoewel ik veel meer tijd had, kon ik het offer niet goed weerleggen. De stelling werd erg complex, en de beoordeling schommelde tussen beter voor wit en gelijkspel. Uiteindelijk koos ik voor een tactische wending waarbij ik een tussenschaakje over het hoofd zag. Dat leek niet goed voor mij af te lopen: mijn toren zou normaal gesproken niet opgewassen zijn tegen de drie centrumpionnen en zijn paard. Maar dankzij de tijdnood miste hij enkele winstideeën, en ook na zet 40 miste hij er nog een, waardoor ik uiteindelijk zijn vrijpionnen kon blokkeren met mijn koning. Toen begon ik weer langzaam aan mijn eigen winstkansen te denken, maar het bleef bij denken, want het zat er echt niet in. Tot slot eindigde de partij in zetherhaling.

Bord 2: Rudy

Mijn tegenstander kwam met een ietwat “slappe” variant op de proppen, waar ik niet zo goed mee wist om te gaan. Ik stond niet minder in de opening (Stokvis gaf eigenlijk de gehele partij om en nabij 0.00 ) , maar op de 11e zet moest ik al in de denktank. De zet die ik speelde was niet slecht, maar er waren al betere.  Ik voelde me niet echt op mijn gemak in de ontstane stelling en daarom en mede omdat ik qua teamstand nog niet hoefde te forceren bood ik remise aan op de 13e zet. Mijn tegenstander weigerde, om vervolgens op de 21e zelf remise aan te bieden , dat prompt geaccepteerd werd.      0,5-0,5      Een remise waar beide spelers wel mee konden leven. (ook al wil ik altijd winnen ! :))

Bord 3: Henny

Tegen Martien van der Meijden raakte ik verzeild in een variant van het koningsgambiet.  Dit soort scherpe stellingen zijn nooit mijn sterkste punt geweest.  En ook dit keer was het geen succes.  In een stelling waar Wit drie pionnen voor een paard had en die volgens de computer nog redelijk in evenwicht was, voelde ik me zo onprettig dat ik meende het stuk te moeten terug offeren.  Die hele combinatie was een complete hersenschim en het was daarna snel afgelopen.

Bord 4: Jasper

Jasper Krenning – Michel van den Elzen

Wit en zwart zijn gelijkwaardig qua sterkte.  Onze laatste partij in Boxtel aan het thuisfront van Dubbelschaak had ik moeten winnen maar

Martin kwam weg met eeuwig schaak, zo wist hij mij te vertellen net voor onze pot. Eens kijken wat ronde 2 oplevert……

In een Reti van wit speelt zwart zeer passief en krijgt wit voordeel.  Na 18. Pcb5

Uiteindelijk valt c6 en word zwart verder klem gezet, De dame heeft geen velden meer,  het paard ook niet, a7 hangt.
Je zou zeggen dat wit het langzaamaan af moet maken.  Maar zoals zo vaak met het beoordelen van een stelling, zijn er ook zaken die er niet in zitten.
Bijvoorbeeld dat op zet 24 Da6 ieder nog 6 minuten heeft om de 40 zetten te halen, zonder increment, daarna is het curtains.

In een sneltrein vaart worden de volgende 16 zetten afgehandeld.  Zwart probeert met rommel kansen een aanval te creëren, wit probeert niet te verliezen op tijd

Uiteindelijk heeft zwart in de finale van de partij een enorme blunder van wit gemist waardoor de pot alsnog naar wit gaat. 28 sec tegen 11 sec.

WLC A

Dubbelschaak A

Bollen, G. (Guus) 2201 Lange de, J. (Job) 2227 z-w ½ – ½
Simons, R.W.J. (Rudy) 1977 Meurs van, R. (Rob) 2042 w-z ½ – ½
Wilbrink, H.A. (Henny) 1842 Meijden van der, M.C.M. (Martien) 2027 z-w 0 – 1
Krenning, J.T. (Jasper) 1787 Elzen van den, M.L.A.G. (Michel) 1778 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1952 Gemiddelde Rating: 2019 2-2

De volgende ronde mogen we ons opmaken voor de wedstrijd tegen HMC met de “grote jongens”

Rudy Simons

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>