Laatste update

15-06 indeling sen 18-06
13-06 uitslagen sen 11-06
09-06 indeling sen 11-06
09-06 uitslagen sen 04-06
02-06 indeling sen 04-06
01-06 uitslagen sen 28-5
27-05 indeling sen 28-05
26-05 uitslagen toernooi

2700chess.com for more details and full list

WLC 3 – Baronie 3: Uitslag 4,5 – 3,5

WLC 3 – Baronie 3: Uitslag 4,5 – 3,5

Onze 4e wedstrijd ging tegen een medekoploper. In deze klasse zijn 3 teams die gelijkwaardig zijn en die onder elkaar uit mogen maken wie gaat promoveren. Ik had Dannie uitgenodigd mee te spelen, maar op het laatste moment was door ziekte in het eerste een speler te kort, dus ging het schuiven tussen de teams weer van start.

Na 1 u is er natuurlijk nog geen tekening in de strijd te constateren: Alleen Raph staat een kwaliteit voor en Aard biedt al remise aan die (tot zijn verbazing?) aangenomen werd. Verder kabbelt het rustig voort. Echter na bijna 3 u spelen lijkt er toch wat veranderd te zijn. Ik krijg het gevoel dat we gaan verliezen! René verliest, Martie verliest, Tobias staat gelijk evenals Leo, Maiko en Bart.

Op het moment dat het 1e en 2e op 1 bord na uitgespeeld zijn moeten er bij het 3e nog 4 tot een beslissing komen. Raph heeft dan al gewonnen, waardoor de stand 2,5-1,5 is voor Baronie. Leo speelt zoals verwacht remise, Maiko speelt remise, Bart maakt het spannend maar speelt zijn vrijpion goed uit en dan hangt het van Tobias af of het uiteindelijk verlies, gelijk of winst wordt. Zie brd 1: Hij wint!

 

 1. Tobias Jacobs       1740 - Michiel Stafleu      1690      1 - 0
 2. Leo van IJzendoorn  1701 - Marc Ermes           1649     0,5-0,5
 3. Aard Daanen      1640 - Alex Crane           1641     0,5-0,5
 4. René Vink       1527 - Kees de Leeuw        1556      0 - 1
 5. Bart Wintraecken     0 - Simon de Hengst      1559      1 - 0
 6. Martie van de Sanden 1648 - Jan-L Dogterom    1532      0 - 1
 7. Maiko van Dalen    1201 - Ron Graumans         1485     0,5-0,5
 8. Raph Eijkenboom    1433 – Nico Zaal            1412      1 - 0

Brd 1: Caro Kann waarbij het spel verloopt volgens de normale wegen. Tobias heeft het gevoel dat hij moet verliezen of dat het remise wordt. In het belang van het team speelt hij door en het lukt hem om zijn tegenstander te verleiden een poging voor materiaalwinst te laten doen. En ja: Wit voert een paardvork uit, maar Tobias neemt over door een tussenschaakje en ipv materiaalwinst voor wit verliest wit een stuk. Bij mij doemde het schrikbeeld van Toren tegen T-L op, maar geruststellend is dat er aan elke kant nog 2 losse pionnen over zijn. De winst is voor Tobias niet meer te missen en wit geeft gedesillusioneerd op. Mooi gedaan.

Brd 2: Leo komt na een soort dame-Indische opening na ongeveer 3 u spelen een pion voor. Deze geeft hij weer terug met de bedoeling meer voordeel te behalen, maar waarschijnlijk te vroeg (Eigen analyse Leo). De winst zit er dan niet meer in en dus remise.

Brd 3: Konings-Indisch? Aard komt al gauw in een stelling terecht waarin maar weinig mogelijk is en dus wordt tot remise besloten. Aard schrijft dat zijn tegenstander eerst E3 doet en even later toch maar E4, Op de damevleugel voelde wit zich gedwongen om na A5 van zwart zijn pion naar B5 op te schuiven en op de koningsvleugel wilde Aars zijn pion F5 niet verder opschuiven zodat de stelling potdicht stond. Na 14 zetten dus remise omdat Aard en ook zijn tegenstander geen zin hadden in doelloos heen en weer geschuif met stukken. Daarom werd de remise aangeboden en ook geaccepteerd.

Brd 4: Frans ruilvariant. De strijdt gaat in 1e instantie gelijk op, maar René raakt eerst 1 pion kwijt en daarna een tweede. Hij moet de eindstrijd in met 3 lichte stukken, want alle zware stukken zijn van het bord verdwenen. Uiteindelijk blijven alleen de koningen op het bord met nog altijd 2 pionnen meer voor zwart. Verlies.

Brd 5: Spaans; Heel lang wordt er geen pion of stuk geslagen. Uiteindelijk wint Bart bij een ruimere afruil een pion zodat hij een meerderheid op de koningsvleugel heeft met een vrijpion. Hiermee gaat hij aan het werk en na secuur spel (Wel spannend voor mij als toeschouwer) wint hij fraai.

Brd 6:Blackmar-Diemer; Wit krijgt voor 1 pion scherp spel. Martie raakt echter een tweede pion kwijt. Compensatie? Martie zegt dat dit ook een offer is. Zijn tegenstander ziet echter alles en Martie moet een eindspel in tegen 2 vrijpionnen (Niet verbonden) zonder stukken en verliest. Martie geeft achteraf aan dat hij had moeten winnen, maar daar heeft het team nu niets aan.

Brd 7:Siciliaans; Alle zware stukken zijn geruild en Maiko probeert druk te houden en daardoor een overwicht. Daar slaagt hij niet in en uiteindelijk wordt tot remise besloten zoals dat heet.

Brd 8: Dameloperfianchetto van zwart (Réti in de nahand?); Raph wint een kwaliteit en met dit steuntje in de rug is winst ,ongelukken daargelaten, meestal wel zeker.

Al met al naar mijn mening een hard en spannend bevochten overwinning: “Well done” mannen. En nu ligt het even stil. In 2019 volgen 2 uitwedstrijden tegen laag geklasseerde tegenstanders, de eerste pas op 9 februari tegen DSC Dongen 2 en de allerlaatste wedstrijd is tegen de moeilijkste tegenstander OSV 2 (Al was Baronie 2 ook moeilijk) en dat zal dan naar alle waarschijnlijkheid gaan om het kampioenschap in 6C en de daaraan verbonden promotie. Mooie planning van de competitieleider.

Arno de Man

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>