Laatste update

23-05 update deeln. toernooi
22-05 update deeln. toernooi
21-05 update deeln. toernooi
20-05 update deeln. toernooi
18-05 update deeln. toernooi
18-05 indeling sen 21-05
18-05 uitslagen sen 14-05
16-05 update deeln. toernooi
13-05 update deeln. toernooi
12-05 update deeln. toernooi
12-05 indeling sen 14-05
11-05 uitslagen sen 07-05

2700chess.com for more details and full list

Vughtse Toren 2 – WLC 3: 1,5 – 6,5

Vughtse Toren 2 – WLC 3: 1,5 – 6,5

Voor de 3e wedstrijd op naar Vught. Uitgangspunt: Proberen ook nu te winnen. Het zou qua rating goed kunnen. In hun speellokaal was ikzelf nog nooit geweest, dus dan is het een verrassing om te zien hoe kleinbehuisd sommige schaakverenigingen zijn. Van Wim hoorde ik dat het veteranenkampioenschap van Brabant er een week geleden gespeeld is en dan vraag ik me af hoe dat dan gegaan is: Weinig deelnemers? Blijkt mee te vallen: De barruimte maakte toen ook deel uit van de speelzaal.

Kleine teleurstelling: Door afzeggingen in het 1e team van WLC werden er vervangers ingezet die , omdat van de bekende invallers niemand kon, uit het 2e en, om het tweede niet te veel te duperen, 3e team gehaald werden. Daarom speelde Wim ipv Leo op het 1e bord.

Na ruim 1 u spelen staan de meeste borden beter voor WLC. Aard is het verst gevorderd: Hij staat 4 pionnen voor en dat moet een kwestie van techniek zijn (Zou voor hem als correspondentieschaker niet moeilijk moeten zijn), verder staan de laatste 3 borden allen 1 pion voor  en Wim staat op het 1e bord een ruime kwaliteit voor! Een aangename verrassing.

Na 2u spelen wint Bart plotseling en Aard staat 3 vrijpionnen voor tegen een kale koning. Raph wint ook evenals Aard, maar Tobias doet in een betere stelling  een slechte zet waardoor hij zijn dame verliest. Wim kan zijn voorsprong niet handhaven en moet berusten in remise.

Gelukkig komt Raph zeggen dat Martie gewonnen heeft. De winst is dus binnen. Nu Chrit en Marko nog, waarbij over Marko gefluisterd wordt dat hij aan zijn stand verplicht is om te winnen.  Chrit wint. Om 16.45u, na geruime tijd als enige bord nog actief te zijn, was de klus geklaard. Marko`s tegenstander stond een volle toren achter en zou snel mat lopen.

1. Peter Lohman        1599 – Wim Lucassen          1519   0,5-0,5
2. Sije Zeldenrust     1613 – Tobias Jacobs         1740    1 - 0
3. Jasper Heemskerk       0 - Aard Daanen           1640    0 - 1
4. Jaques van de Vall  1373 - Martie van de Sanden  1648    0 - 1
5. Jos Stehmann        1259 – Bart Wintraecken         0    0 - 1
6. Frank Donders       1068 - Raph Eijkenboom       1433    0 - 1
7. Alex Lalihatu        948 – Chrit Julicher        1321    0 - 1
8. Steve Koot           808 – Marko van Dalen       1203    0 - 1

Brd 1: Damepion opening, waarna de strijd in evenwicht was.
Zwart kreeg echter wat ruimtegebrek. Door een ietwat gecompliceerde afruil wint Wim een toren tegen een loper. Maar het was zeker nog niet gewonnen en dat bleek wel. Wit speelde een zwakke zet en het evenwicht was weer hersteld: Remise.

Brd 2: Van Geet met trekken van een Caro-Kann. Daarna volgende worsteling om het centrum. Helaas moest de dame tegen een toren gegeven worden omdat zij door de toren gepend werd.

Brd 3: Spaans, waarbij zwart al op de 3e zet een afwijkende zet deed. Hij bleek bij een analyse met een mede-clublid de theorie niet te kennen. Hij raakte door oa hierdoor in het nadeel, verloor 2 pionnen zonder compensatie. Later werden dit 4 pionnen en het eindspel van een kale koning (Zwart) tegen 4 vrijpionnen werd tot bijna het einde uitgespeeld: 2 Zetten voordat mat gegeven zou worden gaf zwart op.

 

Brd 4: Albins tegengambiet. Zwart stond steeds beter, maar wit kostte het zetten om een verloren gegane pion terug te winnen. Na veel gewinkel kwam zwart weer beter te staan, maar winst was niet duidelijk. Martie  speelde door (Ook omdat Tobias verloor) en wint alsnog.

Brd 5: Siciliaanse opening waarna het enige tijd gelijk op gaat. Daarna kan wit meer druk uitoefenen of het daardoor komt is niet te bewijzen maar zwart liet op een gegeven moment zijn dame instaan en dit cadeautje werd natuurlijk ( Dank u Sinterklaasje) aangenomen. Bart merkte nog op dat zonder deze blunder hij toch wel zwaar materiaal gewonnen zou hebben.

Brd 6: Damegambiet waarbij zwart al snel een pion wint. Na een middenspel, waarin wit onhandig manoeuvreert, wint Raph de kwaliteit. Later wordt dit een volle toren. Toen dameruil dreigde en dus de volle toren nog meer tot gelding zou komen gaf de tegenstander op.

Brs 7: Engels waarbij zwart op een aparte manier tegenspeelt. In het eindspel wordt door het publiek gezien dat Chrit een stuk kan winnen (D g4), maar Chrit ziet het niet. Hij geeft achteraf aan dat de gedane zet ook voldoende is voor de winst.

Brd 8: Engels, waarbij zwart snel een pion voor komt. Daarna gaat het moeizamer, maar een 2e pion wordt ook gewonnen.  Wederom blijkt het moeilijk om te bepalen waar de winst vandaan gehaald moet worden. Zwart krijgt de kans geboden om een kwaliteit te winnen (Doet hij ook) en laat daarna na om verder voordeel te verkrijgen. De druk was nu wel zo groot op de witte koning dat er fouten gemaakt werden. Hierdoor werd de voorsprong van Marko twee volle torens en 2 pionnen en na Marko onzeker aangekeken te hebben en te vragen of het uit was gaf wit op.

Al met al dus een ruime en vlotte overwinning. Nu op naar de 4e tegenstander die zeer waarschijnlijk een hardere dobber zal worden: Thuis tegen Baronie 3, de huidige (mede) koploper. Hopelijk zijn er geen invallers in een hoger team nodig, want ik heb elke (top)speler nodig!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>