Laatste update

13-08 uitslagen on-line
09-08 on-line prog 11-08
07-08 uitslagen on-line
01-08 on-line prog 04-08
01-08 uitslagen on-line
26-07 on-line prog 28-07
25-07 uitslagen on-line
19-07 on-line prog 21-07

2700chess.com for more details and full list

Verslag  HSC A – WLC A

Verslag  HSC A – WLC A

Afgelopen dinsdagavond 02 april togen we naar Helmond om aldaar de laatste ronde te spelen van de avondcompetitie in de Hoofdklasse dit seizoen. Vooraf was de situatie dat we ons zouden handhaven als we niet zouden verliezen met 3-1 of meer. Natuurlijk wilden we dit seizoen wel winnend afsluiten ! We wonnen tenslotte met 2,5-1,5 en met 2 invallers is dat zeker een verdienstelijk resultaat.  In de eindstand zijn we 5e geëindigd  en terugkijkend op het gehele seizoen mogen we daar achteraf niet ontevreden over zijn, ware het wel dat we in zeker 1 wedstrijd tegen de 3 toppers (nl KING A)  hadden moeten winnen en ook de 2 gelijkspelen hadden we moeten winnen tegen de PION A en KING B.  Kortom, er had meer in gezeten , maar als je dan zo slecht bent begonnen mogen we natuurlijk blij zijn dat we ons “gewoon” handhaven. Voor het nieuwe seizoen hoop ik dat we sowieso wat meer sterke spelers achter de hand hebben die willen en kunnen spelen (want 4 vaste spelers is te weinig is achteraf gebleken) en dat we niet vanaf het begin al achter de feiten moeten aanlopen om ons alsnog te handhaven. Realistisch gezien is tenminste een 4e plaats een mooi streven met de 3 toppers vol met spelers die Meesterklasse spelen of tenminste dat niveau hebben.

Dan nu de partijverslagen :

Bord 1: Rudy

Ik speelde met wit een gambiet, uiteraard in de hoop om  goede compensatie te krijgen voor mijn geofferde pion in de vorm van aanvalskansen. Nou, die kwamen er niet echt, sterker nog, al vanaf de 7e zet ( Le3 was beter i.p.v. 7.dc5:) liep ik al achter de feiten aan op zoek naar compensatie die er maar niet kwam. Op een gegeven moment stond ik al vroeg duidelijker slechter tot waarschijnlijk verloren, maar gelukkig vond mijn tegenstander niet steeds de beste zet. Ik kwam langzaam steeds beter te staan nadat hij al eerder 2x remise heeft geweigerd en toen hij op de 35e zet zelf remise aanbood in een stelling waar ik langzamerhand al  lichte voordeel had, heb ik het maar aangenomen in wederzijdse tijdnood.

Bord 2: Guus

Dit keer speelde ik geen geweldige partij. Ik kon de thematische d5-doorbraak uitvoeren, maar daarmee had ik nog geen gelijkspel met de zwarte stukken. Wit had daarna een paar kansen om een klein plusje te krijgen. Hij had er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om geen witveldige lopers te ruilen, want die van hem was beter. En hij kon ervoor kiezen om met de opmars f4-f5 een concessie van mijn kant af te dwingen. In plaats daarvan koos hij voor de veilige weg. Ik dacht daarna iets beter te staan, maar ik kon de witte stelling niet genoeg domineren. Ik moest zetherhaling toestaan om geen pion te verliezen.

(diagram) Stelling na 25. Lf2. Ik moet nu Kf7 spelen om de pion te dekken, waarna Dh5+ me weer terug naar g8 dwingt.

Bord 3:  Roel

Met Maarten kreeg ik een bijzondere tegenstander omdat hij intern ook bij WLC speelt. Tevens een goede timing want ik had nog wat goed te maken; een aantal weken geleden liet ik me in de interne competitie door hem trucen in een betere stelling.

We kregen een Slavische stelling op het bord waarin ik op de 6e zet afwijk van onze vorige partij, 6.Db3 ipv 6.Lf4. Met , a4-a5-a6, c5 en b4-b5 kreeg ik veel ruimte op de damevleugel en werd de stelling al snel tactisch van aard. Met het tijdelijke pionoffer 18.Pe5! kwam zwart in de problemen, mede omdat zijn torens onhandig ontwikkeld stonden op a8 en c8 en er in verschillende varianten een akelig vorkje dreigde met een witte pion op b7. Niet veel later had wit een winnend voordeel in het eindspel. Zwart had de kwaliteit moeten geven voor een pion een daarnaast had wit een beslissende vrijpion op b7. Op de 38e zet ging zwart door de klok in verloren stelling.

Bord:  Henny

In mijn partij tegen Johan Wuijts kreeg ik vanaf de opening vrij eenvodig gelijk spel maar daarbij is het de hele partij gebleven.

HSC A WLC A
Boudewijns, P. (Pascal) 1914 Simons, R.W.J. (Rudy) 1971 z-w ½ – ½
Cebula, J. (Jerzy) 1930 Bollen, G. (Guus) 2215 w-z ½ – ½
Smit, M. (Maarten) 1994 Copic, R. (Roel) 1856 z-w 0 – 1
Wuijts, J.M.C. (Johan) 1943 Wilbrink, H.A. (Henny) 1844 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1945 Gemiddelde Rating: 1972 1½-2½

 

Rudy Simons

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>