Tata Steel tienkampen
(door Bas Roelen)
Dag 1
Vandaag is de tienkamp in Wijk aan Zee begonnen. Wij (Peter, Guus en ikzelf) zijn in het prettige gezelschap van Jochem Berndsen (ESV) afgereisd om voor het tweede jaar op rij deel te nemen. Met een score van 1,5 uit 4 kunnen we nog niet echt spreken van een enorm geslaagd begin. Alleen Peter kwam vandaag tot een overwinning. Na de opening stond hij zoals gebruikelijk ietsje slechter. In het middenspel wist hij dit kleine nadeeltje geleidelijk om te buigen naar een betere stelling. Hij besloot de partij met een prachtig vorkje dat grof materiaal won. Guus speelt dit jaar in de eerste groep mee. Hij begon vandaag tegen een Engelse FM. Guus pakte de partij degelijk en solide aan maar wist met wit niet enorm veel te bereiken. Hij is zelf ook nooit in gevaar geweest en dus is remise het logische resultaat. Jochem en ik verloren vandaag alle twee. Eerstgenoemde speelde een experimentele opstelling die niet echt fantastisch uitpakte. Hij leek een tijdje redelijk te staan, maar zijn plan bleek wat te langzaam. Dat leverde een passieve stelling op die uiteindelijk verloren ging. Peter en Jochem spelen trouwens bij elkaar in de groep. Dat is natuurlijk jammer maar levert ook weer een extra rustdag op… Ikzelf kwam in een scherpe stelling terecht waarin ik dacht de winst voor het grijpen te hebben. Helaas bewees mijn tegenstander dat er geen winst te vinden was. Hij sloeg zich netjes door alle tactische verwikkelingen heen en kwam uit in een voor hem voordelig eindspel. Hij bezat een dame en drie pionnen terwijl ik met twee torens en drie pionnen speelde. Mijn pionnen bleken al snel zwakker dan de zijne en hoewel ik mij nog een tijd lang goed wist te verdedigen, is zijn overwinning niet meer in gevaar gekomen. Daarom restte mij na 67 zetten en ruim 4 uur spelen niets anders dan hem te feliciteren.
Morgen wisselen we allemaal van kleur. Eens zien waar dat toe leidt. Dit artikel zal na iedere ronde worden geüpdatet.
Dag 2
Ons gezelschap is inmiddels een beetje op dreef geraakt. Na het voorzichtige begin van gisteren wisten we vandaag drie punten uit vier partijen te verzamelen. Peter was als eerste klaar en is inmiddels op een score van 2 uit 2 aanbeland. Opmerkelijk aan zijn overwinning van vandaag is dat hij hem behaalde in een koningsaanval. Wij (spelers van WLC) weten hoe moeilijk het is om Peter tot aanvallen te verleiden, maar het is zijn tegenstander van vandaag gelukt. Nu hij toch de kans geboden kreeg, besloot Peter dan maar met overtuiging aan te vallen. De computer vindt vele winsten, de ene is nog pijnlijker dan de ander, maar wat Peter speelde, resulteerde ook in mat. Dat moet dus wel goed zijn! De tweede winst van de dag werd door Guus over de streep getrokken. Hij zal zelf nog wat fragmenten aan het verslagje toevoegen, maar ik denk dat het veilig is om te schrijven dat het niet de beste partij is die beide heren ooit gespeeld hebben. Eerst gaf de tegenstander een +2 stelling weg, waarna Guus een -2 stelling bereikte en weer weggeeft (hij was zwart), waarna zijn tegenstander op +8 komt. Dat is dan weer niet aan hem besteed en uiteindelijk wint Guus in een eindspel. Voor ons, mindere schakers, fijn om te zien dat er ook op hoger niveau prutspartijen worden afgeleverd. Nog fijner om te zien dat Guus hem dan uiteindelijk wint. Jochem en ik blijven hetzelfde patroon volgen. Gisteren verloren we alle twee, vandaag werd het op beide borden remise. Jochem kwam met wit in een opening uit die hijzelf ook met zwart speelt. De stelling werd als snel verschrikkelijk scherp. Stukken stonden voor het grijpen, pionnen dreigde te promoveren en tot overmaat van ramp stonden ook beide koningen onveilig. Jochem offerde waarschijnlijk ten onrechte een kwaliteit, maar daar werd de stelling niet minder moeilijk door. Uiteindelijk wist geen van de spelers de ander omver te duwen en werd dit rekenfeest in remise afgesloten. Hoe anders was het op mijn bord. In een opening die Ingrid ook graag speelt, kwam ik met wit redelijk goed te staan. Na 14 zetten werd het eerste pionnetje geslagen en ging het centrum open. Ik ruilde af naar een wat beter eindspel voor mij. Tot zo ver had ik nog weinig verkeerd gedaan, maar het eindspel werd door mij niet goed gespeeld. Ik koos voor risicoloze varianten en besloot een pion niet te pakken omdat ik de complicaties niet kon overzien. Mijn tegenstander maakte dankbaar gebruik van dit laffe besluit en dekte de pion. Op datzelfde moment bood hij meteen remise aan. Ook toen koos ik voor de risicoloze optie en nam het aanbod aan. Waarschijnlijk is de stelling voor mij op dat moment niet echt te winnen, maar als iemand het kan proberen is het wit. Ik heb namelijk nog steeds de iets betere toren en de iets betere loper. Twee slechte keuzes vlak na elkaar, dat rechtvaardigt de remise.
Dag 3
Vandaag werd door Jochem de langste partij tot nu toe gespeeld. We beginnen iedere dag rond 13:30 en vandaag konden we als groep rond 19:10 naar huis. Maar het wachten was het waard! Jochem wist zijn partij namelijk in winst om te zetten. Tel daarbij de remises van Peter en Guus op en u weet dat wij als groep vandaag 2 punten uit vier partijen hebben gehaald. U mist mijn naam dan nog. Dat heeft een goede reden. Ik droeg namelijk helemaal niets bij aan onze groepsscore. Al weer niet! Ik kwam in een redelijk saaie opening uit met zwart. Mijn tegenstander bouwde alles rustig op d4, c4, e3 en na ruilen op d4 sloeg hij terug met het paard. Meestal zijn dat stellingen met een hoog remisegehalte omdat de positie al snel symmetrisch wordt. Dat liet mijn tegenstander niet toe. Hij rokeerde kort en opende het centrum met f3 en e4. Zodra hij de zet e4 op het bord plantte was dat voor mij het teken om op tactieken te letten. De koning op g1 stond tochtig, de zwarte velden waren meer dan zwak en de op c4 verschenen loper stond slechts eén keer gedekt en die kon ik mogelijk (met een schaakje) twee keer aanvallen. Ik dacht ongeveer een kwartier na en gaf mijn speurtocht naar de directe winst teleurgesteld op. Daarna ging de partij rustig verder totdat ikzelf in een nogal lelijke truc liep. Die kostte mij grof materiaal en dus kon ik na 26 zetten opgeven. De computer bleek bij thuiskomst genadeloos en vond de tactiek waar ik een kwartier naar had gezocht. Het enige dat mij misschien een beetje kan troosten, is dat de rest van de groep de truc ook niet vond. Maar ja, daar schiet ik qua toernooistand en rating niks mee op. Het enige voordeel is dat het moeilijk nog slechter kan gaan, dus maar eens zien wat ik morgen doe. Jochem boekte zoals gezegd zijn eerste overwinning. In een stelling waarin zijn tegenstander een vrij open koning had, besloot Jochem de dames te ruilen. Dit tot verbazing van Peter en mijzelf die als toeschouwers stonden te kijken. Uiteindelijk bleek deze wat vreemde ruil geen gevolgen te hebben voor Jochem zijn resultaat. Hij bewees namelijk dat niet alle toreneindspelen remise zijn. Zelfs niet als er een gelijk aantal pionnen op het bord staan. Jochem won en staat nu weer op vijftig procent (1,5 uit 3). Peter kreeg een wat scherpe variant tegen in zijn geliefde opening. Deze wist hij te neutraliseren. Dat ging blijkbaar zo goed dat beide heren er op zet 11 al weer genoeg van hadden. Alle twee een half punt en een halve rustdag. Peter staat nu op 2,5 uit 3. Ook Guus was lang bezig. Hij kwam redelijk uit de opening en had het grootste gedeelte van de partij een klein plusje. Hij probeerde lang om met veel stukken op het bord voor de winst te gaan, maar dat leverde niets op. Ook toen de meeste stukken waren geruild en er een toreneindspel overbleef werd de remisemarge niet verbroken. Een solide half punt is het resultaat. Hij volgt Peter op een half punt, 2 uit 3.
Dag 4
Vandaag werd gekenmerkt door drie remises en een winstpartij. Dat betekent dat wij vandaag wederom buitenshuis zijn gaan eten. Voorafgaand aan het toernooi hebben wij namelijk de afspraak gemaakt dat wanneer wij als groep geen verliespartij hoeven te incasseren, we een dinertje verdiend hebben. Peter is voorlopig uitstekend op dreef. In de opening die ik vandaag ook op het bord kreeg en Ingrid ook zeer bekend voorkomt, speelde zijn tegenstander niet helemaal optimaal. Hij speelde wat random zetten gevolgd door nog wat passieve zetten. Daar wist Peter wel raad mee. Hij zette de stukken op de juiste velden en toen hij een pion won en nog steeds beter stond qua stelling, was het in hogere zin afgelopen. Dat bleek even later ook. Toen de stelling echt onhoudbaar werd gaf de tegenstander op. Peter is inmiddels aanbeland op een score van 3,5 uit 4. Guus speelde al weer een solide remise. In een partij waarin de marge nooit groter geweest is dan -1 of +1 gebeurde eigenlijk niet heel erg veel. Aan het eind had Guus nog een klein kansje om op voordeel te spelen, maar dan had hij wel alle problemen om zijn koning goed uit moeten reken. Daar koos Guus niet voor en zo eindigde weer een partij in remise. Voorlopig heeft hij een overscore van 2,5 uit 4 tegen een gemiddelde tegenstand die dicht bij zijn eigen rating ligt. Hij is dus voorlopig best tevreden. Zeker omdat hij de partij die hij won ook had kunnen verliezen. Volgens Jochem was het belangrijkste aan zijn partij van vandaag dat hij zijn Duits heeft kunnen oefenen in de analyse met zijn tegenstander. Daar laat ik het dus maar bij. Hij speelde remise en staat voorlopig op 2 uit 4. Ik speelde vandaag ook remise. Opnieuw ben ik daar niet heel blij mee. In het middenspel stond ik duidelijk beter. Ik had het loperpaar en de hele damevleugel onder controle. Ik dacht een tijdje na of ik e4 wilde gaan proberen, het plan waar Peter fan van is, of dat ik op de damevleugel wilde gaan spelen. Ik besloot tot het laatste en speelde de zet c4, welke ik graag vergezeld wil doen gaan van een hele reeks vraagtekens. Ik gaf namelijk gewoon de pion op b4 weg. Gelukkig stond ik zo goed dat de stelling niet direct verloren was. Ik won de pion terug en we belandde in een stelling waarin hij vijf pionnen en een paard had, terwijl ik vijf pionnen en een loper bezat. Mijn loper was waarschijnlijk wat beter omdat de pionnen op twee vleugels stonden. Maar het bleek onvoldoende. En zo ging weer een goede stelling gedeeltelijk in rook op. Voorlopig sta ik op 1 uit 4 en kan ik alleen maar erg ontevreden zijn.
Dag 5
Vandaag zult u een wat korter verslagje voorgeschoteld krijgen dan de afgelopen dagen het geval is geweest. Dit komt doordat dit de ronde is waarin Jochem en Peter tegen elkaar speelden. Die partij eindigde relatief snel in remise. Ik zal u de zetten even geven:
En hier besloten de heren tot remise. Daardoor staat Peter op 4 uit 5 en blijft Jochem op 50 procent staan. Daarna begon voor hen het lange wachten. Guus en ik deden namelijk aanmerkelijk langer over onze partij. Overigens wel met hetzelfde resultaat als Peter en Jochem. Guus kwam in zijn partij totaal gewonnen te staan. Hij kon de stelling alleen niet winnen. Zijn tegenstander bleef redelijk tot goede verdedigende zetten spelen en Guus liet hem ontsnappen met remise na een onnodige blunder. Guus staat daarom nog steeds op een score van +1, 3 uit 5. Voor een score van +1 zou ik vrij veel over hebben. Vandaag kwam ik met zwart goed uit de opening en kon ik risicoloos in de aanval. Dat leverde helaas niet al te veel op. Mijn tegenstander blokkeerde een belangrijke diagonaal en ik was inmiddels genoeg gefrustreerd om een kwaliteit te investeren om mijn “aanval” levend te houden. De computer maakt brandhout van mijn kwaliteitsoffer maar het zag er op het bord nog wel eng uit. Mijn tegenstander vond het eng genoeg want hij gaf niet veel later een kwaliteit terug om mijn aanval te stoppen. We kwamen in een eindspel met ieder een dame en een toren en 7 pionnen terecht. Ook daarin stond ik weer wat beter, maar het winnen van dit eindspel was mij opnieuw niet gegeven. En zo kon ik weer berusten in een puntendeling. Inmiddels heb ik drie redelijk goede stellingen gehad waaruit ik 1 punt heb gehaald. Ik bivakeer ergens onderaan de groep met 1,5 uit 5 en ben inmiddels ongeveer dertig ratingpunten kwijt.
Dag 6
Op woensdag werden er drie remises en een nederlaag gescoord door ons gezelschap. Jochem was als eerste klaar. Hij is eigenlijk nooit in zijn spel geweest. Vanuit de opening leek het nog wel redelijk te gaan maar daarna ging vrijwel alles mis. Hij had passieve stukken, de mindere pionnenstructuur, er verschenen zwakke velden in zijn stelling en tot overmaat van ramp kreeg hij ook nog een mataanval over zich heen. Dat alles was toch wat veel van het goede. Jochem is inmiddels onder de vijftig procent gezakt en staat op 2,5 uit 6. Peter speelt nog steeds mee om de ereprijzen in de groep. Vandaag werd hij verrast in de opening en kwam hij onplezierig te staan. Hij wist de grootste problemen nog wel uit de stelling te halen maar als er iemand beter stond was het zeker de witspeler. Daarom was het zo verbazingwekkend dat deze Peter een remiseaanbod presenteerde. Dat werd door Peter in graagte aanvaard. Peter staat nog steeds op +3, 4,5 uit 6 derhalve. Ikzelf was als derde klaar. Ik werd net als Peter verrast in de opening. Mijn tegenstander speelde eerst c3, toen d4, toen c4 met tempo om vervolgens de zet d5 op het bord te plantte. Ik ruilde deze pion tegen mijn e-pion waardoor mijn tegenstander met een geïsoleerde pion op d5 kwam te zitten. Die pionnen kunnen sterk of zwak zijn. Voor mijn gevoel was de pion vooral sterk omdat hij mijn ontwikkeling danig bemoeilijkte. Ik wist uiteindelijk mijn ontwikkeling te voltooien maar wel ten koste van een geïsoleerde dubbelpion op de f-lijn. Ik had nog wel twee kleine voordeeltjes: 1. Het loperpaar en 2. Mijn tegenstander had verschrikkelijk veel tijd gebruikt waardoor hij nog 17 zetten in even zoveel minuten moest spelen. Dat vertrouwde hij niet helemaal en alleen daarom ben ik vandaag met remise ontsnapt. Ik sta nog steeds op -2, 2 uit 6. Guus werd niet verrast in de opening. Dat was eén van de weinige goede dingen die over de opening gezegd kunnen worden. Hij kwam slecht te staan en zijn tegenstander leek alle troeven in handen te hebben om Guus zijn eerste nederlaag toe te brengen. Echter, de witspeler probeerde zijn voordeeltje te snel te verzilveren. Guus ruilde vlug wat stukken en vluchtte een eindspel in dat nog steeds wel slechter was, maar hij had in ieder geval wat tegenspel. Dat tegenspel bleek ook onvoldoende en wit had opnieuw kunnen winnen door in het paardeneindspel niet de c-pion maar de a-pion te nemen. Zoals het nu ging ontsnapte Guus met een leuk trucje (zie onderstaande stelling). Daardoor blijft hij op +1, 3,5 uit 6.
Morgen is er een rustdag. Dus het volgende verslag vanuit Oegstgeest verschijnt op vrijdag.
Dag 7
Vrijdag bleek een zwarte dag voor ons gezelschap. We moesten drie nederlagen incasseren, terwijl we maar eén half punt scoorden. Het begon allemaal met Jochem. Hij kwam met wit zonder voordeel uit de opening en ook in het middenspel werd het evenwicht nooit verbroken. Zijn tegenstander geloofde het schijnbaar wel, want hij bood Jochem remise aan. Die weigerde, een beslissing waar hij kort daarna veel spijt van zou krijgen. Twee zetten later liep Jochem namelijk in een tactisch grapje dat hem een vol stuk kostte. Dat was natuurlijk meteen voldoende om op te geven. Jochem staat inmiddels op -2, 2,5 uit 7. Hij wil de lezers graag van een wijze raad voorzien. Accepteer remises in stellingen die totaal gelijk zijn! Peter verging het al niet veel beter. Hij kwam redelijk uit de opening en hij kon zonder moeilijkheden aan het middenspel beginnen. Daarin ging het ook lange tijd gelijk op. Tot Peter een pion opp a4 weggaf die op miraculeuze wijze blijkbaar veilig te slaan was. Dit ondanks de toren op a1 en het paard op a3 die slaan op a4 toch zouden moeten ontmoedigen. Toen kon het verdedigen beginnen. Dat ging goed tot aan de tijdnoodfase. Daarin zag Peter een tweede trucje over het hoofd die zijn stelling deed instorten. Hij heeft nog wel een tijdje doorgespeeld, maar het verlies bleek onafwendbaar. Peter zakt daardoor naar +2, 4,5 uit 7. Bij Guus ging het anders. Hij kwam fantastisch uit de opening omdat de tegenstander een zet in de theorie vergat. Ik heb Guus zijn variant jaren geleden ook een aantal keer gespeeld en weet dus in wat voor stellingen je met zwart uitkomt als het misgaat; dat is geen plezier voor zwart. Guus koos voor een koningsaanval. Achteraf kan die keuze wat in twijfel getrokken worden, want de koningsaanval leverde eigenlijk niet heel veel op. Guus zijn voordeel verdampte langzaam maar zeker en hij kwam zelfs slechter te staan. Op een gegeven moment werd zijn stelling zo slecht dat hij zelfs moest gaan vrezen voor een verliespartij. Dat bleek ook want Guus moest zijn eerste nul incasseren. Hij zakt daardoor terug naar de vijftig procent, 3,5 uit 7. Ikzelf was vandaag de enige die een half punt wist over te houden aan de partij. Ik kreeg een gek soort Philidor/leeuw tegen. Daarin speelde ik de eerste 8 zetten prima. Op zet negen besloot ik in het centrum te slaan. Dat bleek een forse stap in de verkeerde richting. In de paar zetten die daarop volgde, kwam ik slecht te staan. Niet alleen moest ik een dubbelpion toestaan, ik verloor ook nog eens mijn e-pion. Het enige voordeel dat ik had was dat mijn stukken ontwikkeld waren terwijl mijn tegenstander daar nog wat moeite voor moest doen. Toen mijn tegenstander redelijk passief verderging, gaf mij dat de gelegenheid de zetten c4, c5, Pd2, Pc4 en Pd6 te spelen. Dat paard stond daar als een monster en leverde mij een kwaliteit op. De rest van mijn stelling was nog steeds niet al te best waardoor de computer het voordeel nog altijd aan zwart geeft. Na een grootscheepse afruil, waarin ik mijn kwaliteit weer teruggaf voor een paard en een pion, kwamen we in een dameeindspel terecht waarin we beiden 7 pionnen hadden. Dat eindigde vredig in eeuwig schaak. Voor de tweede keer op rij mag ik dus niet klagen over het halve punt. Ik mag nog wel klagen over mijn score. Die blijft namelijk onverminderd droevig. Ik sta nog steeds op -2, 2,5 uit 7.
Dag 8
Op de voorlaatste dag van het Tata Steel toernooi verging het ons een stuk beter dan gisteren. Werden er gisteren nog drie nederlagen en een remise behaald, vandaag werden er twee overwinningen en twee remises geboekt.
Peter was als eerste klaar. Hij kwam met zwart gelijk uit de opening en besloot dat dat een mooi moment was om een remise aan te bieden. Blijkbaar was zijn tegenstander vandaag ook niet in een heel strijdlustige bui want hij nam het aanbod aan. Zo kon Peter aan een urenlange periode van wachten beginnen, maar wel met +2, 5 uit 8. Jochem beëindigde als tweede zijn partij. Hij raakte twee pionnen kwijt. Daar had hij waarschijnlijk geen compensatie voor. Misschien dat de compensatie voldoende was voor eén pion, maar het is moeilijk te geloven dat het afdoende is voor twee stuks. De stelling was nog wel ingewikkeld en dus waren er nog wel wat rommelkansen. Eén van die rommelkansen was aan Jochem besteed. Hij won via een dubbele aanval een stuk en verdedigde de trucjes van zijn tegenstander vervolgens vakkundig. De rest wist hij prima uit te spelen. Daardoor is Jochem weer op weg naar de vijftig procent. Voorlopig staat hij op -1, 3,5 uit 8.
Guus speelde weer eens een remise. Hij kwam goed uit de opening. Hij won een pion en kon dus met vertrouwen het middenspel in. Daarin gebeurde eigenlijk niet heel veel. Er werden flink wat stukken geruild zonder dat de stelling van Guus echt verbeterde of verslechterde. Hij kwam daarom met een pion extra in het eindspel terecht. Daarin heeft hij geprobeerd om het toren en lopereindspel te winnen, maar dat bleek moeilijk. De computer draagt wat verbeteringen aan die zijn stelling duidelijk verbeteren. Waarschijnlijk had hij dan echt kunnen proberen de winst binnen te halen. Zoals het in de partij ging, kon Guus het niet naar een winst voeren. Zijn tegenstander ontsnapte dus met een blauw oog en een half punt. Guus blijft daardoor op vijftig procent staan, 4 uit 8.
Ik zat als laatste spelen. Voor mij brak na acht ronden eindelijk de dag aan waarvan ik hoopte dat die ooit nog eens aan zou breken. Ik wist eindelijk eens een keer een partij te winnen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het volkomen onverdiend is. Als ik nou eén partij niet had mogen winnen, dan was het deze wel. Ik stond na de opening al vrij slecht. Mijn stukken stonden passief, ik had niet echt een duidelijk plan en mijn tegenstander dreigde een koningsaanval te ontwikkelen. Ik besloot daarop met e5 het centrum te sluiten. Dat maakte het alleen maar erger. Mijn tegenstander plantte een paard op f5 dat ik niet meer op een plezierige manier kon wegjagen. Toen daar een dame op g4 bij kwam, werd het echt eng. Ik probeerde een trucje dat volledig mislukte. Toen stortte de stelling totaal in. Ik had weliswaar een toren veroverd (het idee achter mijn trucje), maar had daar een stuk, drie pionnen en een moordende aanval voor teruggegeven. Dat had mijn stelling op geen enkele manier mogen overleven, maar dat deed hij wel. Ik wist met veel hulp van mijn tegenstander dames te ruilen en kwam in een eindspel uit met twee torens en 3 pionnen tegen toren en loper tegen 7 pionnen. Natuurlijk nog steeds erg slecht voor mij, maar mijn torens werden wel angstaanjagend. Ze stonden actief op de tweede en derde rij en mijn koning was inmiddels ook aangekomen om te helpen bij het mat zetten. Om de stelling nog een beetje te redden gaf mijn tegenstander wat materiaal weg. Daardoor werd de voorsprong in pionnen gereduceerd maar zijn problemen niet minder groot. Uiteindelijk werden de twee torens en actieve koning hem fataal. Hij moest de toren en loper opgeven tegen eén van mijn torens. Daarna was het makkelijk om alle pionnen op te halen en te winnen. Nogmaals, een onverdiende overwinning, maar ik ben wel blij dat ik eindelijk eens een vol punt mag laten noteren. Ik klim daardoor naar -1, 3,5 uit 8.
Dag 9
Het toernooi zit er voor ons inmiddels op. Op de laatste dag haalden we als groep nog even flink uit. Er werden twee remises en twee overwinningen gescoord waardoor we ook op de laatste dag met z’n allen uit eten konden. Jochem en Peter hadden vandaag ongeveer hetzelfde plan. Snel remise spelen! Peter was daar als eerste mee klaar. Hij kreeg na acht zetten remise aangeboden en nam daar genoegen mee. Daardoor is hij uiteindelijk op een score van +2 geëindigd, 5,5 uit 9 derhalve. Dat was voldoende voor een gedeeld derde plek in de groep. Jochem deed er wat langer over, maar kwam met hetzelfde resultaat. Hij kon kiezen of hij lang of kort wilde rokeren. Indien hij voor de eerste optie gekozen had, was het een scherpe stelling geworden met kansen voor beide spelers. Hij koos voor de tweede optie. Dat leverde een gelijke stelling op die veel geduld vereiste. Jochem en zijn tegenstander hadden daar alle twee blijkbaar niet heel veel zin in, want de vrede werd vrijwel onmiddellijk getekend. Jochem eindigt daardoor op een score van -1, 4 uit 9. Dat is waarschijnlijk voldoende om geen rating te verliezen. Dus hoewel het geen geweldig resultaat is, kan er ook niet echt gesproken worden van een ramp. Guus en ik waren de twee fanatiekelingen van de groep. Wij gingen er in de laatste ronde nog even goed voor zitten. Guus speelde om een plusscore te bereiken, ik hoopte mijn toernooi nog een beetje te redden door op vijftig procent te komen. Beiden slaagden we in onze opzet. Ik kreeg al vrij snel een heel fijne stelling op het bord. Er verscheen een open stelling waarin ik het loperpaar had, mijn torens stonden actief op open lijnen en de koning van mijn tegenstander oogde wat gammel. Mijn tegenstander verbruikte verschrikkelijk veel bedenktijd om de boel nog een beetje bij elkaar te houden. Daar slaagde hij niet heel erg in, maar ik heb de stelling niet hoeven uitspelen. Na 25 zetten ging hij in een redelijk verloren stelling door de vlag. Een vreemde manier om het punt binnen te halen, maar ach, deze punten tellen ook. Ik ben dus inderdaad op vijftig procent geëindigd, 4,5 uit 9, en heb daarmee mijn toernooi nog een beetje gered. Ik zal wel wat rating verliezen, maar het is allemaal te overzien. Guus, die met wit speelde, kreeg vandaag een gambiet voorgeschoteld. Guus koos er voor om niet direct op zoek te gaan naar de weerlegging. Hij zette zijn stukken op mooie velden, bouwde de stelling rustig op en speelde tegen de zwakke pion die zwart in de stelling had. De zwartspeler probeerde Guus nog te verleiden tot een remise, maar slaagde daar niet in. Guus speelde de stelling keurig uit en benutte de zwaktes die in de positie ontstonden. Uiteindelijk werd het zwart allemaal te veel en moest hij capituleren. Volgens Guus was dit de enige echte solide partij van het toernooi. Die levert hem dan meteen de gewenste plusscore op, 5 uit 9.
Bij de grootmeesters wist Carlsen van Giri te winnen in de barrage waardoor hij de winnaar wordt van het grote Tata Steel toernooi.
Leuk om te lezen. Hou de eer van WLC hoog!! Go-Go-Go!
Foei, wat een gebrek aan strijdlust.