Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

02-05 uitsl + prog ronde 29
25-04 uitsl + prog ronde 28
17-04 uitsl + prog ronde 27
10-04 uitsl + prog ronde 26
03-04 uitsl + prog ronde 25

2700chess.com for more details and full list

In memoriam Bert Hovingh

Vandaag (zat 25 april jl, red) bereikte ons het bericht dat ons erelid Bert Hovingh op 87-jarige leeftijd is overleden.
Bert is altijd zeer betrokken geweest bij de schaakvereniging en heel actief.
In de jaren 60 was Bert een sterke speler en vaste keus voor het 1e team van Lichttoren in de 2e klasse KNSB. Nadat de aanstormende jeugd het hem wat moeilijker maakte op het schaakbord, verhoogde dat zijn activiteiten als bestuurder. Vele jaren heeft hij zich in diverse bestuursfuncties verdienstelijk gemaakt voor onze vereniging. Als voorzitter, als intern wedstrijdleider, extern wedstrijdleider en hij was actief als jeugdbegeleider samen met Piet en Jolanda Roelen.
Voor mij persoonlijk geldt dat ik Bert tegenkwam toen ik mij als student aanmeldde bij Lichttoren in 1971. Mijn herinneringen van destijds: een wedstrijdleider die met zijn aanstekelijk enthousiasme ervoor zorgde dat er veel schaakactiviteiten plaatsvonden. Hij was later de drijvende kracht achter het fusieproces tussen de toenmalige schaakverenigingen Woensel en Lichttoren waaruit in 1978 het huidige WLC (Woensel Lichttoren Combinatie) is ontstaan. De meer dan 40 jaar later nog steeds bloeiende vereniging WLC is dan ook voor een belangrijk deel zijn verdienste. Tijdens ons 40-jarig jubileum hebben we daar nog, samen met zijn vrouw, bij stil mogen staan.
De keuze voor “Woensel” als fusiepartner was geen toeval. Bert had goede vrienden bij deze vereniging en meer dan eens is hij als “gastspeler” buiten mededinging verwelkomd bij snelschaaktoernooien van VOJ/Woensel. Zijn zoon Kees bracht hij onder bij de jeugdafdeling VOJ, toen in kundige handen van Piet Roelen en Toon Kok. Met Piet Roelen had Bert gemeen dat ze beiden onverwoestbaar aanhanger van de openingszet 1. b4 waren. Daar hield de vergelijking op, want daar waar Piet een listig opportunist op het schaakbord was, had Bert voorkeur voor de technische eindspelen.
Tot enkele jaren geleden was hij nog actief als schaker op de clubavonden en een geduchte tegenstander.
Bert zou dit jaar in augustus 70(!) jaar lid zijn.
We zullen Bert herinneren als een clubman in hart en nieren en wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Dannie Beijk
Voorzitter Woensel Lichttoren Combinatie

rouwkaart Bert Hovingh

3 reacties aanIn memoriam Bert Hovingh

 • Gerard van den Heuvel

  Geschrokken van het bericht van het overlijden van Bert waar ik regelmatig als oud lid tegen heb gespeeld dat was al begin jaren tachtig toen we nog in de wiek speelden(achtse Barrier) en mooie
  herinneringen aan heb niet alleen als schaakspeler maar ook als mens Bert ik hoop dat je daarboven nog vele mooie partijen mag spelen, maar bovenal wens ik familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies,(het gaat je goed Bert.

 • Bas

  Ik kan mij nog goed herinneren dat ik een jaar of 14 geleden bij de senioren begon. Schaken kon ik niet echt, nu nog niet overigens, maar als kleinzoon van Piet en neefje van Jolanda had ik goed begrepen dat 1. b4 dé opening was. Toen ik met wit tegen Bert mocht spelen, opende ik dus met die zet. Bert heeft me toen vijf minuten gecomplimenteerd met mijn goede keuze en me vervolgens kansloos van het bord getikt.

  We gaan een vriendelijk en toegewijd clublid missen.

 • Rudy Simons

  Al toen ik voor de eerste keer bij WLC ging spelen (waar ik destijds ca 5 jaar heb gespeeld voor dat ik er voor de 2e keer ging spelen , nu dus) was ik 17 jaar, bijna 40 jaar geleden dus; Bert was toen een icoon voor mij. Hoewel hij toen al niet meer tot de beste schakers hoorde wist iedereen dat hij wel ooit (niet zo lang geleden toen) een goede teamspeler voor WLC en de Lichttoren is geweest. Voor Bert had je dus automatisch veel respect. De laatste jaren herinner ik me Bert als een man wiens respect door mij nooit is afgenomen, maar bovendien heb ik hem als een heel erg vriendelijk en prettig mens ervaren.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>