Gardé 2 – WLC 3 : 2 – 6
Gardé 2 – WLC 3: 2 – 6
De 5e externe wedstrijd mocht weer een tegen Gardé. Een oude Brabantse club verbonden met de naam Hovens. En elke keer als we er weer tegen mogen spelen komen herinneringen aan Leo en zijn echtgenote Rita (Helaas vrij jong overleden) weer boven. Ik heb zelf nooit tegen haar gespeeld maar wel tegen Leo met plezier. Maar ja, ik word ook al oud.
Het wedstrijdverloop is rustig. Na 1,5 u spelen is het 1-0 voor WLC (Andreas heeft gewonnen). De stand op de andere borden geeft mij aanleiding om aan een overwinning te denken. René en Bart en later Chrit komen vragen of ze een eventueel remise aanbod mogen aannemen en op dat moment is dat wat mij betreft akkoord. De virtuele stand wijst op een overwinning voor ons.
Maar: Het duurt maar en het duurt maar. Niemand biedt remise aan! Uiteindelijk neemt Martie genoegen met remise, maar de anderen schaken stug door met min of meer voordeel (bv 1 pion).
Een Gardéspeler kan niet meer tegen de spanning en biedt remise aan (brd 5), waardoor een andere speler van Gardé ook remise accepteert.
Chrit wint een 2e pion, tegenstander ruilt ook nog zijn vrijpion en later het stuk. Met 2 verbonden randpionnen weet Chrit dus te winnen, waardoor de einduitslag 2-6 voor WLC wordt.
Arthur Hendrickx 1702 - Andreas Smol 1736 0 - 1 Leo Hovens 1713 - Tobias Jacobs 1723 0 - 1 Erwin Talpe 1708 - Martie van der Sanden 1657 0,5 – 0,5 Xander Ye 1169 - Bart Wintraecken 1549 0,5 – 0,5 Karl Raemaekers 1553 - René Vink 1501 0,5 – 0,5 Paul Coenen 1526 - Maiko Van Dalen 1286 0,5 – 0,5 Fons Scheepers 0 - Chrit Julicher 1335 0 - 1 Clemens van Goch 1274 - Raph Eijkenboom 1408 0 - 1
Brd 1: In een Siciliaanse opening met e6 komt Andreas al snel (1/2u/ 16 zetten) op voorsprong: Kwaliteit èn 2 pionnen. Volgens een (onpartijdige?) toeschouwer zou tegenstander niets (Nuance: Niet alles) zien, nl dat b5 niet onaantastbaar was zoals hij meende (Zie diagram). Natuurlijk wordt dit gewonnen door Andreas.
Brd 2: Tobias speelt een damegambiet waarbij de tegenstander snel g4 speelt. Volgens een theorie, die Tobias helaas niet kent, zou zwart met de goede zetten snel veel beter komen te staan. Echter ondanks het ontberen van theorie komt zwart 2 pionnen voor en later 3; Echter door een ondoordachte? zet verliest Tobias een stuk lijkt het, maar hij heeft verder gedacht als ik (AdM).
Brd 3: Martie komt in een Caro-Kann terecht, die overgaat in Blackmar-Diemer. Uiteindelijk moet hij een eindspel van 2 lichte stukken tegen 5 niet onderling verbonden pionnen spelen. Het lukte niet om tot een voordelige ruil te komen en dus werd tot remise besloten.
Brd 4: Bart speelt een aangenomen damegambiet, waarbij hij de druk op een geisoleerde centrumpion kan opvoeren. Maar zijn tegenstander ruilt enkele stukken en daarna zou het vrij moeilijk worden om voordeel te behalen, zeker bij een dreigend tijd tekort. Dus terechte remise.
Brd 5: René speelt een Caro-Kann met overgang naar frans. Aangezien er weinig openingen waren werd na lang proberen toch besloten tot remise.
Brd 6: Maiko speelt een gedeeltelijke kopie van een partij van een dag eerder. Een penning liet hij nu niet toe. Helaas konden zijn beide lopers niet een grote invloed uitoefenen. Na een afruil bleef er voor Maiko veel ruimte over, maar naar eigen beleving daar te weinig mee gedaan. Remise (Terecht of niet).
Brd 7: Chrit had tijdens de partij veel plezier/ lol, vanaf het begin in ieder geval, want hij was regelmatig lacherig in gesprek met zijn tegenstander.
Brd 8: In een voorzichtig 2-Paardenspel komt Raph een kwaliteit voor (1u spelen, 20 zetten).
Hij vergroot de druk op de koningsstelling, waardoor hij de dame wint tegen 1 toren+ 1 loper. Hierna lijkt het of hij niet goed weet hoe verder te gaan. In een later stadium wint Raph toch nog materiaal en uiteindelijk de partij.
Resumé: Een vrij eenvoudige overwinning op een tegenstander waar van tevoren toch enigszins tegenop gekeken werd, door mij in ieder geval. De op een na laatste wedstrijd speelt zich weet thuis af en wel tegen Nuenen 1. Dat lijkt opnieuw een spannende pot te worden, maar heel voorzichtig zie ik toch enig perspectief.
Arno de Man