Laatste update

13-08 uitslagen on-line
09-08 on-line prog 11-08
07-08 uitslagen on-line
01-08 on-line prog 04-08
01-08 uitslagen on-line
26-07 on-line prog 28-07
25-07 uitslagen on-line
19-07 on-line prog 21-07

2700chess.com for more details and full list

Externe wedstrijd WLC 3 – Kentering 2

Externe wedstrijd WLC 3 – Kentering 2;

Bijna elke competitie spelen we wel tegen Kentering 2; Ik vind ze prettige tegenstanders: De sfeer is altijd goed en tijdens de partijen wisselen de kansen vaak, waarbij WLC 3 vaak aan het langste eind getrokken heeft.

Daarom denk ik dat we een goede kans maken om onze tweede overwinning te behalen. De laatste wedstrijd tegen Veldhoven had misschien meer voor ons ingezeten, maar ja: Achteraf hè.

Tobias Jacobs           1723 – Luigi de Mas    1606   1 - 0
André Smol              1736 – Dick van Leeuwen  1581   1 - 0
Martie van der Sanden   1657 – Marc Smits     1486  0,5-0,5
Bart Wintraecken        1549 – Tom Wouters    1555  0,5-0,5
René Vink               1501 – Hans Kranenborg  1570   0 - 1
Maiko van Dalen         1286 – Pieter Roos    1401   1 - 0
Chrit Julicher          1335 – Roel Jongenelen  1412   0 - 1
Wim Lucassen            1506 – Peter Zijderveld  1421   0 - 1

Na ruim 1u spelen zijn al 2 partijen uit: 1x Verlies en 1x remise.

Daarna gebeurt er op eigenlijk niet veel, hoewel bij een rondgang langs de borden het erg spannend blijkt. Grote vraag is of de 3 topborden hun pluspion te gelde kunnen maken. Bij Tobias is het strategisch, bij André tactisch en bij Martie is het beide.

Van Wim wordt door de tegenstanders gezegd dat hij gaat verliezen. Maiko lijkt toch naar een overwinning te laveren.

Eindelijk wint André, gevolgd door Maiko. Ook Tobias wint en aangezien Wim verliest zoals aangekondigd en Martie slechts remise speelt is de einduitslag 4-4. Voor mij een kleine tegenvaller.

Brd 1: Na een opening waarbij Tobias zijn favoriete tegenzet kon doen ontwikkelt zich een rustige partij. Wit speelt rustig, geen aanvallende impulsen. Zwart staat langzaam iets beter met 1 pion meer. In het eindspel zwijnt Tobias, want anders had er slechts remise ingezeten. Nu houdt hij na doorspelen uiteindelijk 2 verbonden vrijpionnen over en daar heeft ook Tobias geen moeite mee.

Brd 2: Na een onregelmatige opening (Dus geen/ zeer weinig theorie) heeft André een pion meer. Hij voert langzaam de druk op (Speelt altijd op mat!) en uiteindelijk kan de tegenstander geen goede verdedigingszetten meer doen en geeft op.

Brd3: Martie bereikt na een standaard opening een betere stelling en heeft een pion meer. Hij gaat door tot een eindspel met 1 pion+ 2 paarden tegen 2 paarden. Hij verliest zijn laatste pion en naar de mening van (bijna) iedereen is het remise: Er is nl alleen een helpmat mogelijk, zelfs al verliest zwart ook nog beide paarden. Maar beide strijders gaan nog ongeveer 1 uur door voordat officieel tot remise besloten wordt.

Brd 4: Na een scandinavische opening worden al snel de dames afgeruild. Daarna positioneel schuiven. Het evenwicht is nooit verbroken geweest en de tegenstander biedt dan ook remise aan (Wordt van hem gezegd dat hij veel remise speelt: Wint zelf niet vaak, maar van hem winnen is ook zeer moeilijk). Aangezien Bart zich zeker niet 100% voelde nam hij het aan.

Brd 5: René staat al snel materiaal achter: Offert toren en loper tegen een dame. Dat blijkt een verkeerde inschatting en uiteindelijk is verlies onvermijdelijk.

Brd 6: Maiko kan al na 1u op slag kan winnen, want na een aftrekschaak moet de vijandelijke dame gegeven worden. Helaas geeft hij 2 zetten later zelf zijn dame onnodig weg tegen een toren! Gelukkig houdt hij een kwaliteit+ 1 pion meer. Door af te ruilen werden de witte kansen groter.

Omdat de tegenstander achteruit schaakte kon Maiko 2 vrijpionnen maken door de toren tegen de loper geven. En toen was de winstvoering niet moeilijk meer.

Brd 7: Wrschlk heeft Chrit wat laten liggen. In de rest van de partij blijft het een moeizame strijd waarbij hij uiteindelijk een aanval met torens en dame over zich heen krijgt met verlies als gevolg.

Brd 8: Wim geeft aan dat de nederlaag volledig aan hem zelf te danken is. Biedt er zijn excuses voor aan?! Heeft tijdens de partij meerdere verkeerde keuzes gemaakt (Wie niet?) en na verlies van een stuk verliest hij uiteindelijk de partij.

Na dit gelijkspel staan we op 3 punten. De komende 3 tegenstanders staan op dit moment respectievelijk 1e, 3e en 4e; Dus we kunnen aan de bak, zeker omdat het 2 uitwedstrijden betreft waarbij we op voorhand André gaan missen. De grootste kans om een overwinning te boeken maken we naar mijn mening tegen Nuenen 1 op 28 mrt thuis.

Het laagst eindigende team in elke 6e klasse degradeert en dat wil ik liever niet meemaken.

Arno de Man

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>