Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

14-03 uitslagen sen 10-03
10-03 update prog sen 10-03
09-03 update prog sen 10-03
08-03 deelnemers toernooi
08-03 programma sen 10-03
08-03 uitslagen sen 03-03

2700chess.com for more details and full list

DSC Dongen 2- WLC 3: 2-6

DSC Dongen 2- WLC 3: 2-6

Na een korte winterstop mochten we weer de wei in om de strijd om de promotie voort tezetten.Het ging nu om DSV Dongen 2, een schaakclub waartegen ik, zover ik me kan herinneren, nooit tegen gespeeld heb.

We speelden in een parochiecentrum/-huis, waarbij de koffie/ thee en andere versnaperingen in de keuken gehaald konden worden en afgetekend op een boodschappenlijstje zodat de verrekening op het einde van de middag kon plaatsvinden.

Stiekem hoopte ik op een 8-0 overwinning of zoiets gezien de ratingverhouding, maar in werkelijkheid loopt dat natuurlijk anders.

Het verloop van de strijd heb ik niet kunnen volgen. Voor mijn werk had ik bereikbaarheidsdienst en nadat ik Chrit afgezet had bij de Hoeksteen ben ik naar Tilburg gereden om enkele visites af te leggen. Bij terugkomst in het Parochiehuis (Rond 16.00u) was de stand al 5-1 en bleek er een probleem met een paar klokken geweest te zijn. Bij 3 klokken was de increment niet ingesteld. Gelukkig merkten Maiko en Bart dit zelf en kon dat dus hersteld worden, maar bij Martie ging de Dongenaar door zijn klok, gaf op en toen bleek pas dat hij (en Martie) een 20 min te weinig op de klok gehad hadden! Bij mijn aankomst zat hij nog te treuren, want na opgeven is er niets meer te herstellen. Dus 6-1 en alleen Raph moest nog zijn m.i beterstaande partij winnen. Hij gaf echter zijn voordeel weg en ook de partij. Eindstand 6-2.

1. Maarten de Kloe 1499  - Dannie Beijk     1715      0,5-0,5
2. Paul Smulders  1466  - Tobias Jacobs     1740       0 - 1
3. Thijs Kimmenai 1258  - Martie van der Sanden 1640       0 - 1
4. Maarten Daamen 1391  - Raph Eijkenboom    1461       1 - 0
5. Jeroen van Gool 935  - Bart Wintraecken   1708       0 - 1
6. Eddy Jongenelen 1048 - René Vink       1487       0 - 1
7. Peter van Ruth 1401  - Maiko van Dalen    1260      0,5-0,5
8. NO                   - Chrit Julicher    1333       0 – 1

 

Brd 1: Bord 1: Dannie Beijk – Maarten de Kloe

Na een Siciliaanse opening stond na 15 zetten de volgende stelling op het bord:

Ik had net Ld5 gespeeld, vooral met als doel om hem te verleiden om c4† te spelen. Mijn tegenstander deed dat inderdaad en na 16 d4 offerde hij een stuk voor 2 pionnen (16. …… Pxd4).

Na 17. cxd4 Dxd4†; 18. Kh1 c3; 19. bxc3 Dxc3; 20. Dxc3 Lxc3 stond ik gewonnen, maar ik slaagde erin om het toch remise te laten worden, te beginnen met 21. Ta2 (in plaats van het veel sterkere 21. Tb1).

Uiteindelijk gingen alle stukken van het bord en na de 37e zet stond de volgende stelling op het bord:

Ik speelde hier a tempo 38. axb5, op zichzelf is het dan nog steeds gewonnen, maar terwijl ik het speelde flitste door mijn hoofd dat a5 hier beter was geweest. Ik hou dan een pion op het bord, wat de winstvoering eenvoudiger maakt.

Maar ook hier slaagde ik erin om het nog remise te laten worden.

In de slotstelling kan zwart steeds mijn paard aanvallen. Ik kan mijn paard echter niet wegspelen, want dan promoveert de b-pion. Remise.

Brd 2: Het Londen systeem werd gespeeld door wit. Dat resulteerde in een niet spannende partij waarbij vrij vlot een boel stukken werden afgeruild om vervolgens een eindspel te hebben met wit een paard en koning en zwart een loper en koning. Beide partijen hadden een aantal pionnen over. Echter bleek mijn tegenstander geen plan te hebben in het eindspel en verloor vlot zijn pion. Hij gaf het paard in de hoop er iets van te maken. Dit lukte niet en hij gaf op.

Brd 3: Geen verslag. Teamleden gaven aan dat Martie geluk heeft gehad met het klokincident. Hij had nl een mindere stelling op dat moment.

Brd 4: Ik kreeg schotse opening op de bord. Deze opening ken ik niet zo goed, ondanks dat kwam ik wel goed uit de opening. Het was een vrij scherpe opening waarin ik moet oppassen voor mijn dame die kan worden ingesloten maar mijn tegenstander moet ook oppassen voor mijn dreiging, ik had een paar aanvalsmogelijkheden. Bij beide kanten was veel tijd verloren gegaan in deze ingewikkelde partij. Ik raakte mijn toren kwijt na de slechte verdediging maar korte tijd later kon ik weer zijn toren winnen door zijn fout. Ik had het idee dat ik iets beter stond. Toen won ik nog eens stuk door aftrekschaak, ondanks dit stuk meer op voorsprong kwam ik alsnog onder druk want mijn loper staat langdurige stil, ik wilde ruimte creëren voor mijn loper maar dat lukte steeds niet, dat heeft ook te maken dat ik redelijk weinig speeltijd over heb en de zicht naar 40-zetten regel is ver weg en toen gaf ik mijn paard weg door mijn fout. Tegenstander bood remise aan, ik wuifde aanbod weg omdat ik manier zag om alsnog kunnen winnen en dat wil ik ook maar ik ging de mist in, helaas verloren. Achteraf had ik beter die aanbod moeten aannemen want als team stonden we 6-1 voor op dat moment. Volgens Stockfish stond ik inderdaad beter.

Brd 5: Over mijn partij is niet heel veel te vertellen. Het begin was rommelig omdat de klok niet juist was ingesteld, nadat dit was hersteld kwam als opening een variant van de Caro-Kann verdediging op het bord. Zwart besloot zich in het verloop van de partij steeds verder op te sluiten. Uiteindelijk ontstond er na het afruilen van twee pionnen een opening op de koningsvleugel. Hierdoor kon mijn paard oprukken. Dit resulteerde na een mindere zet van mijn tegenstander in aanzienlijke winst van materiaal, met als gevolg een snelle opgave van mijn tegenstander.

Brd 6: Het was een partij met weinig inhoud. Eddy (Dongen)ruilde met elke gelegenheid elk stuk af.

Het initiatief lag tot het middenspel bij hem, maar omdat hij alles zo snel mogelijk van het bord veegde kwamen we snel in het eindspel uit.

Mijn pionnen structuur was beter dan zijn pionnenstelling i.v.m. twee dubbelpionnen.

Beiden hielden een paard over waar zijn paard meer zetmogelijkheden had. Dat was voor mij niet gunstig.

Er bleef mij niets anders over om de pionnen aan de andere flank zo snel mogelijk naar de overkant te krijgen en de koning goede positie te krijgen. Dit lukte zo goed dat ik op gegeven moment met mijn paard schaak kon geven en met een vork zijn paard kon aanvallen.Deze stond niet verdedigd en hij moest dus afruilen. Mijn pionnen kwamen hierdoor zover naar voren dat deze een serieuze dreiging begonnen te worden. Nu nog tempo winnen om met de koning oppositie te verkrijgen. Nu zorgen dat zijn pionnen opgeruimd werden en ruimte te maken voor een tweede pion. Twee vrijpionnen is teveel van het goede en gaf Eddy het op.

Brd 7: Het begin van onze wedstrijd in Dongen kan in 1 woord worden samengevat: chaos. Om 1 uur waren we nog niet compleet, want onze teamleider Arno had pech met zijn auto. Vervolgens bleek de tegenstander van Chrit in Zeeland te zitten en kon hij na een uur reizen dus meteen weer naar huis. Drie van de 8 klokken waren niet juist ingesteld, want er kwam geen tijd bij na elke zet. En om de situatie compleet te maken, liep er een hond door de speelruimte.

Blijkbaar was ik door alle commotie enigszins afgeleid, want op de 3e zet in een Franse opening gaf ik mijn e-pion zomaar cadeau. Ik speelde met wit: 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pf3?

Nadat ik van de schrik was bekomen, heb ik mijn stukken beter ontwikkeld dan mijn tegenstander en moest hij na 14 zetten de pion teruggeven. Er stond eindelijk weer een gelijkwaardige stelling op het bord. Ik ging door met ontwikkelen (sneller dan mijn tegenstander), kon mijn paard ruilen voor een loper in een open stelling en kwam zelfs een pion voor. Ik ging het eindspel in met 6 tegen 5 pionnen, mijn koning in het midden en de zwarte koning nog op de 7e rij. Dat moest genoeg zijn, dacht ik. Helaas bleek dit moeilijk te winnen te zijn, ook in de analyse achteraf. Ik gooide zelf alle winstkansen weg door in 1 zet de complete koningsvleugel vast te zetten. De zwarte koning kon de damevleugel bewaken, dus ik kwam er niet meer doorheen: remise.

Brd 8: Chrit trof het niet dat er een niet opgekomen speler was. De teamleider “verontschuldigde” zich hiervoor dat hij geen afmelding had ontvangen.                                                                            Aangezien het over het algemeen niet zo leuk is om zonder zelf te spelen een hele middag zoekt te zijn met kijken naar andere borden heb ik Chrit al snel naar De Hoeksteen gebracht waar zijn fiets stond.

Al met al ben ik tevreden. `s Avonds bleek dat onze enige concurrent verloren had van nr 3, waardoor WLC 3 nu trots bovenaan staat. De volgende partij is tegen nr laatst en ik verwacht dat wij die zullen winnen. En dan mogen we tegen de enig overgebleven tegenstander (Tot vandaag mede-koploper) OSV 2. Een remise volstaat om kampioen te worden. Misschien zelfs kunnen we ons een nederlaag met zeer kleine cijfers permitteren (bv 4,5-3,5), maar dat is afhankelijk van de uitslagen van de een na laatste ronde. En daar zou ik het niet op aan willen laten komen en dus is het streven om ook deze laatste partij te winnen..

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>