Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

07-12 programma sen 10-12
07-12 uitslagen sen 03-12
01-12 programma sen 03-12
01-12 uitslagen sen 26-11
26-11 update prog sen 26-11
25-11 update prog sen 26-11
24-11 update prog sen 26-11
24-11 programma sen 26-11

2700chess.com for more details and full list

Avondteam B koploper na 3 ronden.

De avondcompetitie heeft inmiddels 3 ronden achter de rug en komende dinsdag wacht de 4e ronde.

Het B-team won de eerste ronde moeizaam van Mierlo/Geldrop.
Hoewel we een invaller moesten vinden voor Henny die meedeed in WLC A (dank aan Bas!) was het ratingverschil dermate groot dat een ruime overwinning verwacht mocht worden. Maar het liep anders.

WLC B

Mierlo-Geldrop A

Krenning , J.T. (Jasper) 1783 Saft , H.W. (Han) 1689 z-w ½ – ½
Beijk , D.P. (Dannie) 1714 Gjoshi , I. (Ilir) 1802 w-z ½ – ½
Langerwerf , T.J.H. (Thomas) 1703 Meel van, I. (Isa) 1546 z-w 1 – 0
Roelen , B. (Bas) 1719 Swuste , K. (Kuno) 1355 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1730 Gemiddelde Rating: 1598 2½-1½

Thomas boekte een mooie overwinning:

Mijn partij begon als een Najdorf siciliaan, en dankzij wat timide spel van mijn tegenstander had ik al snel een comfortabele positie bereikt. Dit werd nog beter voor mij toen ik 15… e5, 16… d5 en 18… d4 met tempo kon spelen, waardoor ik veel meer ruimte dan mijn tegenstander had. In de positie die volgde had ik misschien zelfs te veel aanvallende opties:

Er waren zo veel sterk ogende zetten voor handen, dat ik de sterkste zet volgens de computer 19…a5! niet eens overwogen  heb. De bedoeling van a5 is natuurlijk om het paard op a2 uit het spel te houden. Ik speelde 19… Ld7, maar na 20 Pb4 Lg5 21 c4 wist ik al wel dat ik niet de beste keuze had gemaakt en een groot deel van mijn voordeel inmiddels was verdampt. Ik koos voor 21… Le6 22 Pd5 Qc5 met een vrij opzichtige dreiging, en mijn plan was om na bv 23 Kh1 of 23 Ld3 het spel te vervolgen met 23… Tb8 en hopelijk uiteindelijk mijn dame via f8 naar de koningsvleugel te manoeuvreren.

Het bleek allemaal niet meer nodig: 23 f4?? d3+ 0-1

Ikzelf speelde een rustige partij en na de winst van Thomas en de op dat moment goed staande Bas besloot ik remise aan te bieden, wat aangenomen werd.
Niet veel later kwam Jasper vragen wat hij met een remise-aanbod moest doen; hij wilde zelf graag doorspelen, dus ik gaf hem aan dat hij zelf mocht kiezen. Even later bleek dat hij toch het remiseaanbod aangenomen had:

Han Saft – Jasper Krenning
Een raar verloop van de partij heeft deze stelling opgeleverd. Waarbij de wit speler na De2 remise aanbood.  Hierop had ik de teamleider gevraagd  wat ik daarmee moest, echter wilde ik wel doorspelen gezien de positieve stelling van zwart met dubbelpaard.
Na een wandelingetje nam ik weer plaats en zag dat na X zet van zwart, wit de mogelijkheid heeft om f5 te spelen. De vraag is dus, wat te doen aan f5!!  die heel de stelling van zwart op slot zet en wit bewegingsvrijheid oplevert.
Ik kon hier geen goed antwoord op vinden en besloot het remise aanbod aan te nemen 1/2-1/2

Met een 2-1 stand voor ons was het aan Bas om het af te maken;  dat leek lang geen probleem op te leveren totdat de tegenstander van Bas plots een onnauwkeurigheid van Bas afstrafte. Toen werd het heel spannend, maar Bas vocht voor wat hij waard was:

Ik kreeg met wit een opening op het bord die ik regelmatig speel. Mijn tegenstander koos om de opstelling met e5 te spelen, maar hij vergat de voorbereidende zet h6 te doen. Ik stond daarom al vrij snel prettig. Toen ik ook nog een pion veroverde, stond ik totaal gewonnen. (zie onderstaande stelling)

Het zou een kwestie van niet al te veel tijd moeten zijn alvorens ik deze stelling win. Ik twijfelde tussen slaan op h4, Tdc1 of Ta7. Alle drie de zetten leken me erg goed. Ik koos voor de laatste. Had ik dat maar niet gedaan. Plotseling verscheen Lxf2+! Op het bord, waardoor mijn gewonnen stelling verandert in een puinhoop. Na 1. Kxf2 Db6+ 2. Kf1 Dxa7 3. Pxe5 Tf6+ 4. Pf3 sta ik gewoon verloren. Het was voornamelijk aan de tijdnood van mijn tegenstander te danken dat hij de resterende stelling niet in een overwinning wist om te zetten.

 

Na deze benauwde overwinning volgde een gelijkspel tegen De Combinatie.
Door afwezigheid van Henny (meespelen in WLC A) en Dannie (vakantie) hadden we 2 invallers, Bas en Rene; met veel dank!
Hier was de verwachting dat we wel met 2 punten naar Eindhoven terug zouden komen, maar ook dat liep dus anders:

De Combinatie B

WLC B

Sparidans , A. (Toon) 1577 Krenning , J.T. (Jasper) 1783 z-w ½ – ½
Berkers , P.A.M. (Piet) 1771 Langerwerf , T.J.H. (Thomas) 1703 w-z ½ – ½
Jacobs , H. (Hans) 1585 Roelen , B. (Bas) 1719 z-w 0 – 1
Pelt van, C. (Kees) 1664 Vink , R.C.A. (René) 1527 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1649 Gemiddelde Rating: 1683 2-2

Bas maakte het volgende verslag:

Op dinsdag 23 oktober stond de tweede ronde van de avondcompetitie op het programma. Dannie was afwezig en daarom werd mij gevraagd om voor de tweede keer dit jaar in te vallen. Dankzij deze invalbeurten heb ik mijn totale hoeveelheid partijen in de avondcompetitie verdubbeld en ik moet zeggen dat ik er plezier in begin te krijgen. Wie weet volgen er nog meer.

In Asten aangekomen bleken er niet heel veel mensen aanwezig. Misschien dat het komt doordat Ajax voetbalde, misschien dat er sowieso niet zoveel mensen in de interne competitie van de Combinatie actief zijn of misschien ben ik de grote opkomst op onze clubavond gewend. Hoe het ook zij, het was rustig. Er was dus weinig om je door af te laten leiden, hetgeen de schaakprestaties ten goede zou moeten komen. Helaas bleek dat op dinsdag 23 oktober niet helemaal het geval.

Ikzelf was als eerste klaar. Ik speelde een vrij rustige opening, waarin ik steeds kon bogen op een voordeeltje. Toen er voor het eerst serieuze problemen voor mijn tegenstander dreigde, greep hij niet adequaat in, waardoor ik een stuk en de partij won, 0-1.

Bord 3: Bas

Na heel wat manoeuvreren heb ik met wit de volgende stelling bereikt:

Met mijn laatste zet Lb3-c2 dreig ik een stuk te winnen. Ik speel de pion van d3 naar d4 en vervolgens naar d5. Als zwart niks doet ontstaat er een vork, als zwart het paard wegzet win ik een stuk, omdat de loper ingesloten wordt. De enige manier om te voorkomen dat het stuk verloren gaat, is de dame wegspelen, zodat de loper ruimte heeft. Mijn tegenstander speelde 1. … Ph7 2. d4 Pb4 3. d5 Pxc2 4. Dxc2 Lxh3 5. gxh3 en gaf op.

Terwijl ik met mijn tegenstander richting de bar vertrok om nog eens rustig naar de partij te kijken, een glas bier te drinken en de verrichtingen van Ajax te volgen, verkeerde ik in de veronderstelling dat we de wedstrijd zouden gaan winnen.

Jasper stond wat minder, maar ik had er vertrouwen in dat hij de aanval van zijn tegenstander zou kunnen neutraliseren. Thomas stond ietsje beter. Ik had geen idee of het genoeg zou zijn om aanspraak te kunnen maken op een overwinning, maar ik zag hem de partij niet verliezen. René stond een stuk voor tegen wat pionnen. De tegenstander had misschien wat compensatie, maar René leek me het betere van het spel te hebben.

Thomas bracht de stand vervolgens op 0,5-1,5. Hij was, met het oog op de andere stellingen en de weinige kansen op een overwinning op zijn eigen bord, remise overeengekomen.

Achteraf vertelde hij mij dat hij misschien nog wat langer had kunnen doorspelen. Hij had de iets betere stukken op het moment dat de partij in remise eindigde, maar de stelling was zó dichtgeschoven dat hij niet wist hoe de stelling te verbeteren.

Al met al zag het er nog steeds goed uit. Jasper was inmiddels onder de grootste druk vandaan gekomen en op het bord van René was niet heel erg veel veranderd.

Jasper tekende voor de 1-2. Gezien het feit dat Jasper met de witte stukken speelde en het feit dat hij een ratingoverwicht had ten opzichte van zijn tegenstander, verwacht je dit resultaat niet. Echter, in de partij was het steeds de tegenstander van Jasper die het betere van het spel had, zo liet Jasper mij op de terugweg weten. In het begin van de partij moest hij uitkijken niet onder de voet gelopen te worden. Toen de grootste gevaren van een mataanval geweken waren, probeerde Jasper, na dameruil,  wat muziek in de stelling te brengen. Echter, de tegenstander gaf geen krimp en zo werd ook op dit bord de vrede getekend.

Op het bord van René was het inmiddels helemaal verkeerd gegaan. De tegenstander had een derde pion veroverd en dreigde nu met twee verbonden vrijpionnen naar de overkant te marcheren. Of René de boel met zijn extra stuk had kunnen blokkeren, weet ik niet. In de auto op weg naar huis werden er wat ideeën geopperd, maar in hoeverre die redding hadden kunnen bieden, is mij onduidelijk. Zoals het nu liep, lukte het hem niet. De ver opgerukte pionnen gaven uiteindelijk de doorslag en René moest capituleren, 2-2.

In de 3e ronde kwam Veldhoven op bezoek, een op papier sterke tegenstander; 2 spelers van Veldhoven hadden in de zaterdag competitie tegen ons 1e gespeeld. Het werd een onverwacht grote overwinning. Henny kon nu wel meedoen, Dannie moest prioriteit aan de interne competitie geven zodat Bas voor de derde keer mocht invallen!

WLC B

Veldhoven A

Wilbrink , H.A. (Henny) 1812 Voort van de, R. (Rob) 1908 z-w 1 – 0
Krenning , J.T. (Jasper) 1783 Brave , H.W. (Hans) 1815 w-z 1 – 0
Langerwerf , T.J.H. (Thomas) 1703 Pals , J.A. (Bertus) 1618 z-w ½ – ½
Roelen , B. (Bas) 1719 Antheunis , K. (Koen) 1331 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1754 Gemiddelde Rating: 1668 3½-½

Bas was als eerste klaar, hij overliep zijn tegenstander totaal:

Mijn tegenstander en ik speelden een echte aanvalspartij. Binnen 10 zetten hadden we tegengesteld gerokeerd en werden de koningen onder vuur genomen. Het was duidelijk dat zwart het eerst bij de koning van wit in de buurt zou komen, maar ik had al vrij snel het idee dat mijn aanval over meer stootkracht beschikte, omdat ik niet alleen met pionnen, maar ook met stukken kon werken.

Uit bovenstaande stelling blijkt dat ik de situatie goed inschatte. Na mijn laatste zet, 1. a2-a3, is de aanval van zwart voorbij en beginnen zijn problemen. Er volgde 1. … f5 2. Lxg7 Kxg7 3. Hxg6 Hxg6 4. Dh6+ Kf7 5. Pg5+ Ke8 6. Pcxe6, waarna mijn tegenstander de vlag streek.

Thomas hield in een vrij vlakke partij remise:
Over mijn partij is niet veel te vertellen. Mijn tegenstanders koos een solide maar weinig ambitieuze opstelling, ik kwam nooit in de problemen maar kon ook geen aanvalskansen vinden. Alle zware stukken werden afgeruild over de enige open lijn en remise was het logische resultaat.

Jasper speelde een spannende partij die plotseling uit was:

Jasper Krenning  –  Hans Brave  1-0
uitgangsstelling waarin het lijkt dat zwart onder druk staat,  maar eigenlijk rustig Lxf3 kan spelen, vervolgt door Le5.

Maar dat is heel lastig te vinden.   Zwart speelt h6 na een kwartier bedenk tijd en levert een stuk in met een vork.

Daarna moet wit nog even goed de stelling bij elkaar houden :

De computer geeft Pxg5 aan waardoor wit in een voordelig toren eindspel beland. Wit speelt echter Dc3, met het idee om de zwart diagonaal te bezetten of dameruil te forceren,

 waarna zwart onmiddellijk opgeeft!?! ter verbijstering van zijn collega op bord 1 naast hem. Daar was stokfish het mee eens, want met marges rond de +0.5 lijkt dat een voorbarige beslissing.
Daarmee was de winst al binnen, maar het werd nog mooier:

Komende dinsdag speelt WLC B tegen Deurne; zo op het oog moet dat te doen zijn, maar Deurne heeft 2 maal gelijk gespeeld, tegen De Combinatie en Helmond, dus….

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>