Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

14-03 uitslagen sen 10-03
10-03 update prog sen 10-03
09-03 update prog sen 10-03
08-03 deelnemers toernooi
08-03 programma sen 10-03
08-03 uitslagen sen 03-03

2700chess.com for more details and full list

Avondcomp.  WLC A- De Stukkenjagers B

Verslag avondcompetitiewedstrijd     WLC A- De Stukkenjagers B

Afgelopen dinsdagavond 26 februari speelden we thuis tegen mede degradatiekandidaat De Stukkenjagers B in de Hoofdklasse van de avondcompetitie. Voor deze ronde stonden we gedeeld onderaan , samen met HSC met slechts 2 matchpunten tegen Stukkenjagers B die er 3 hadden. Onze taak was dus duidelijk: winnen ! En inderdaad, voor het eerst dit seizoen in de Hoofdklasse van de avondcompetitie wisten we dan toch eindelijk onze eerste overwinning binnen te halen! (dat we dit al eerder hadden kunnen en moeten doen in meerdere wedstrijden eventjes terzijde ) . Maar dat we door deze overwinning zomaar ineens 3 teams achter ons laten is nog belangrijker, want er degraderen 3 teams in de Hoofdklasse. De laatste ronde tegen HSC is nog steeds een degradatieduel, maar nu in iets comfortabelere positie. Dan nu de partijverslagen:

Bord 1:  Guus

Ik zal dit keer kort zijn, net als mijn partij. Mijn tegenstander stelde zich passief op in de opening, waardoor ik ruimteoverwicht kreeg. Toen hij zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren speelde, sloeg ik toe in het centrum. Dit leidde tot grote zwaktes in het zwarte kamp, met name op de witte velden. Niet lang daarna won ik een stuk en de partij.

Bord 2:  Jeroen

Ik beheers hier de zwarte velden, en ruil het liefst mijn loper tegen zijn paard, zodat mijn paard geen opponent meer heeft. Ik heb om deze stelling te bereiken weliswaar mijn korte rokade moeten opgeven, maar omdat het centrum gesloten is, en ik op de koningsvleugel actief wil worden, is dat niet zo erg. Ik moet wel opletten op de damevleugel, maar in de praktijk valt dat gelukkig erg mee.

Wit speelde hier 19. Pb5? Dat haalt het paard weg van de koningsvleugel, en dat is juist wat ik wil; 19.Pe2 zou na 19..,La6 ook interessant worden, en een duidelijk betere variant voor wit. Na 19. …, Dd8 20. Tfb1, Pf4 staat zwart in hogere zin al gewonnen. Niet dat ik dat hier al doorhad, maar het rekentuig is onverbiddelijk. Mijn stukkenovermacht op de koningsvleugel werd hem na 21. Lf1, h5 22. Dg3?! (beter was blijkbaar g5; nou dan weet je het wel), Th8 uiteindelijk teveel. 0-1.

Bord 3:  Robert

Helaas heb ik geen verslagje van Robert mogen ontvangen , dus kan ik er weinig over zeggen. Ik had het ook te druk met mijn eigen partij; Robert speelde tegen het 1. f4 van Cesar Becx en omdat Cesar dit altijd speelt kent hij natuurlijk alle contouren die daar uit kunnen ontstaan. Zoals het ging meende ik dat onze man het redelijk goed tegenspeelde, maar ergens heeft hij op enig moment klaarblijkelijk eventjes niet goed opgelet. Jammer, maar gelukkig niet catastrofaal voor het team.

Bord 4:  Rudy

De opening met de witte kleuren verliep naar wens en ik had dus niets te klagen. Een paar ietwat onnauwkeurige zetjes weerhielden me er niet van om na een zet of 20 een redelijk groot en comfortabel voordeel te halen. Ik heb me voorgenomen om niet perse de beste zet te zoeken (die er soms ook niet is) , want dat heeft me in het verleden onnodig punten gekost in weliswaar gewonnen stellingen, maar te weinig tijd om het af te maken. Dan sluipen er onherroepelijk ook mindere zetten in, maar zolang die de  voordelige stelling nog niet verklooien is het nog acceptabel. ) Op de 29e zet kon ik een kwal winnen , waar  ik me met een gezonde pion meer bewust niet op inliet (wat later bleek onterecht, want Stokvis gaf toen al ca + 3.0) . Ik won wel een 2e pion, maar in de tijdnoodfase heb ik wel wat onnauwkeurig gespeeld (net als mijn tegenstander overigens) zodat er tenslotte met een voorsprong van 2-0 voor de onzen een eindspel resteerde van toren en paard voor mij tegen een toren voor hem. Theoretisch remise, maar ik kon het op mijn gemak nog verder spelen , hopende op een fout van hem, bv het toelaten van een paardvork.  Tot mijn grote geluk gebeurde dit ook.   Ik heb zo’n eindspel al eens  gehad ooit in een weekendtoernooi in Arnhem , maar toen moest ik het verdedigen met alleen die toren en toen wist ik al dat de beste manier om dit te verdedigen is je toren zover mogelijk van je eigen koning te houden om paardvorken er uit te houden.  Na lang proberen moest mijn tegenstander toen  in remise berusten. Ruud Feelders, mijn tegenstander nu, deed precies het tegenovergestelde: hij speelde zijn koning juist richting zijn eigen toren ! Maar ja, eigenlijk had ik die toren dus al op de 29e zet moeten pakken !

1-0

WLC A De Stukkenjagers B
Medema, J. (Jeroen) 2173 Dijksman, S. (Sebastiaan) 1922 z-w 1 – 0
Bollen, G. (Guus) 2215 Rosheuvel, B. (Bas) 1781 w-z 1 – 0
Klomp, R.L.P. (Robert) 2057 Becx, C. (César) 2023 z-w 0 – 1
Simons, R.W.J. (Rudy) 1971 Feelders, R.A.J. (Ruud) 2055 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2104 Gemiddelde Rating: 1945 3-1

Rudy Simons

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>