Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

22-06 indeling sen 25-06
22-06 uitslagen sen 18-06
15-06 indeling sen 18-06
13-06 uitslagen sen 11-06
09-06 indeling sen 11-06
09-06 uitslagen sen 04-06
02-06 indeling sen 04-06
01-06 uitslagen sen 28-5
27-05 indeling sen 28-05
26-05 uitslagen toernooi

2700chess.com for more details and full list

AC Stukkenjagers A- WLC A   30-1-2019  

Verslag Avondcompetitiewedstrijd Stukkenjagers A- WLC A   30 Januari 2019

Afgelopen woensdagavond togen we naar Tilburg om aldaar tegen een van de kampioenskandidaten te spelen in de 5e ronde van de avondcompetitie, t.w. Stukkenjagers A. We stonden (en staan ) op de een en laatste plaats met slechts 2 matchpunten en vooraf mag je natuurlijk tevreden zijn als je 1 matchpunt zou kunnen afsnoepen tegen een team met gemiideld bijna 300 elopunten meer ! Deze kans is tegen zo’n sterk team met van onze kant maar liefst 2 invallers bijna uitgesloten, maar natuurlijk is niets onmogelijk. Het wonder is tenslotte de wereld nog niet uit!  Ik wil hier op deze plaats toch nog wel ff mijn frustratie kwijt als teamleider: deze ronde was ik echt een teamlijder (met lange ij dus) ; ik (en niet alleen ik , maar vooral ook Dannie) ben onderhand een week bezig geweest om een compleet en liefst representatief team neer te zetten. Helaas waren zowel Charlie als Robert verhinderd en we hadden dus 2 invallers nodig. Het 2e team had nog kampioenskansen dus het is niemand kwalijk te nemen dat er weinig animo was om in te vallen. Tenslotte mogen we Dannie en Pierre heel dankbaar zijn , anders hadden we geen team compleet kunnen krijgen. Ik hoop dat deze perikelen de laatste 2 ronden niet nodig zijn, want dan kunnen we zeker onze koffers inpakken wat de Hoofdklasse van de avondcompetitie betreft! Nu hebben we nog kans om er in te blijven, maar dan moeten we de laatste 2 ronden zeker winnen , en liefst met zoveel mogelijk bordpunten, want er degraderen er 3 in de Hoofdklasse.

Dan nu over naar de partijen:

Bord 1: Guus

Ik kreeg een stelling op het bord waarin mijn stukken beter in staat waren om de zwarte zwaktes uit te buiten dan andersom.

Na het ietwat onhandige Dd2-c2 een paar zetten eerder heb ik geen voordeel meer, maar nog wel een gelijke stelling. Ik besloot hier een afwikkeling in te gaan. Beter was het om eerst mijn paard van d1 in het spel te brengen via c4. Het klinkt zo simpel. De afwikkeling op dit moment is niet goed.

Ik speelde 21. Txb4 Lxd5 22. Txb8 Dxb8 23. exd5 en hier gooide  23. .. Tc8  roet in het eten (ik verwachtte 23. .. Db5 waarna het remise wordt). Nu raak ik twee pionnen kwijt door de slechte coordinatie van mijn stukken. Bij correct spel had ik het zwart ook hier nog moeilijk kunnen maken om te winnen, maar ik vond niet de juiste verdediging. 0-1

Bord 2:  Rudy

Ik mocht met zwart aantreden tegen Jasper Beukema, een van de 5! spelende Beukema’s bij de Stukkenjagers. Zowel Jasper als zijn broer Stefan spelen Meesterklasse bij De Stukkenjagers, dus vooraf kon ik mijn borst nat maken. Zoals het ging was ik niet ontevreden. Al snel kreeg ik voordeel in de opening (niet alleen al volgens mijn gevoel tijdens de partij, maar ook volgens onze vriend de Stokvis) . Ik wil niet heel veel kwijt over deze partij,  laat ik het dus maar kort houden: Op de 19e zet nam ik met mijn loper op d5 (schijnoffer) , daar waar ik beter met mijn paard had genomen. Op beide zetten gaf Stokvis voordeel voor zwart, maar met het paard nemen bood nog meer voordeel. Helaas miste ik op de 23e zet Db2: wat al groot voordeel had opgeleverd (+1,5) en na deze missers was het later nog altijd remise tot dat ik op de 36e zet Le8 ipv Pe8 speelde; toen was het niet meer te redden. Verloren dus, terwijl ik (weer) een grote kans heb gemist op winst. Tja, dat is denk ik het verschil van bijna 300 elopunten: je krijgt altijd kansen, maar die ene kans moet je dan wel pakken! De sterkere speler maakt in principe minder fouten en maakt jouw fouten wel sneller af! Dan nu nog even het partijfragment na wits 23e zet:

Wit’s Laatste zet was hier 23. Le3-d4 en nu speelde ik Da8 . Ik was helemaal gefocust op de dreiging van wit, t.w. Le5: gevolgd door Dc6: en ik meende dat ik na dameruil nog tenminste een klein voordeel had. Jaja, klein wel, maar niet meer genoeg om te winnen. Edoch, de engine Stokvis geeft hier “gewoon”  23…Db2: ! Lekker een pionnetje happen met aanval op Lc2. Waarom heb ik deze simpele zet die dus een zeer gezonde pion wint en een goede stelling behoudt (+1,5 dus) niet gespeeld ?! Zowel na 24. Da2 (Stokvis) Da2: 25.Pa2: Ta8 enz. als na 24.Le5: Te5: 25. Dc6:? Dc3: (+3.0 voor zwart) is het toch wel gerechtvaardigd om keihard op winst te spelen. Balen dus deze gemiste kans.

Stom, en dit herinnert me weer aan een van de vele lessen van Dvoretsky ( en vele andere leermeesters) nl de les van de kandidaatzetten. Db2: is toch gewoonweg de 1e kandidaatzet waar je naar moet kijken ?!

Bord 3:  Pierre

Mij was gevraagd mee te gaan naar Tilburg voor een avondcompetitie wedstrijd. Ik had al begrepen dat het een moeilijke wedstrijd zou worden.Toch in de speelzaal met frisse moed begonnen.Tot de 20e zet had ik met wit een aardig gelijke stelling opgebouwd, waarin mijn koningstelling er solide uitzag. Daarna verwaarloosde ik de damevleugel. Trok een paard onnodig terug en kwam daarna door onnauwkeurig spel te laat om 2 verbonden vrijpionnen te keren. Mijn .tegenstander Tijmen Kampman maakte het met vaste hand uit. 0-1

Bord 4:  Dannie

Doordat een aantal mensen niet mee konden doen ‘mocht’ ik invallen tegen het sterke De Stukkenjagers A.

Ik kreeg Sjoerd van Roon tegen en we kwamen in de Traxler-variant terecht.

Deze opening wordt bijna nooit gespeeld, omdat die erg complex is, met allerlei mogelijke gevaarlijke wendingen. Ik heb daar in het verleden wel eens naar gekeken. Het idee is dat je met zwart een pion offert in de opening, maar daar aanvalskansen voor krijgt. Het oogt alsof zwart meteen helemaal verloren staat, maar dat valt wel mee.

Na 1. e4  e5;  2. Pf3  Pc6;  3. Lc4  Pf6;  4. Pg5  Lc5;  5. Lxf7†  Ke7;  6. Lb3  Tf8;  7. 0-0  d6;  8. Pc3  h6 ? (Lg5 was beter geweest) is de diagramstelling bereikt.

Normaal gesproken wordt dan 9. Pf3 gespeeld, waarna zwart met Lg5  enige druk kan uitoefenen.

Wit speelt echter 9. Ph7 !!!

Die had ik totaal niet aan zien komen en had ik ook nog nooit eerder gezien. Wit lijkt een stuk te verliezen, maar krijgt dan via Pd5†, gevolgd door de dame op de witte velden een waarschijnlijk dodelijke aanval.  Uiteindelijk heb ik hier 9. …. Th8 gespeeld en kon ik de directe matdreigingen pareren. Nadat er veel geruild werd (ondermeer de dames verdwenen van het bord)  probeerde ik nog op een toreneindspel met 1 pion minder aan te sturen, maar door onnauwkeurig spel kwam ik een tweede pion achter en was het uit.

De Stukkenjagers A WLC A
Nabuurs , M. (Mart) 2263 Bollen , G. (Guus) 2215 z-w 1 – 0
Beukema , J.H.J. (Jasper) 2269 Simons , R.W.J. (Rudy) 1971 w-z 1 – 0
Kampman , T. (Tijmen) 2256 Buijs , P.J. (Pierre) 1737 z-w 1 – 0
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2118 Beijk , D.P. (Dannie) 1715 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2227 Gemiddelde Rating: 1910 4-0

Rudy Simons

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>