Piet Roelen Toernooi

Guus Bollen en Chiel Koster gedeeld eerste in het Piet Roelen toernooi 2023

We hebben het kalenderjaar 2023 weer afgesloten met een gezellig snelschaaktoernooi. Net als vorig jaar won Guus Bollen het Piet Roelen toernooi maar hij moest dit jaar wel Chiel Koster naast zich dulden. Beiden haalden een mooie score van 6 uit 7. Dit jaar waren er ook twee oud-leden als gast aanwezig: Roel Copic en Ton Brouwers. Het was een leuk weerzien en ze waren het spelletje nog niet verleerd. Ton eindigde met 4,5 uit 7 op een achtste plaats en Roel eindigde met 4 uit 7 op de tiende plaats. Zoals gebruikelijk waren er natuurlijk weer prijsjes te verdienen, niet alleen voor de winnaars maar ook voor de hoogst ge-eindigde spelers uit de 6 groepen van de interne competitie en voor enkele minder fortuinlijk spelers. Het aantal deelnemers was dit jaar 33. De snelschaakdiscipline is duidelijk weer meer in trek.

De volledige uitslag vindt u hier

Uiteraard werd er ook weer een vrijwilliger in het zonnetje gezet:


Clubman van het jaar 2023:

Hub van de Laar

Hub heeft zich vele jaren op een bevlogen wijze ingezet als jeugdleider van WLC. Ook in de regio speelde Hub een prominente rol waarin hij jaren lang de Eindhoven cup met groot succes organiseerde. Mede dankzij Hub en alle vrijwilligers die hij wist te enthousiasmeren voor het lesgeven bij de jeugd, is er een groot aantal jeugdspelers met succes doorgebroken bij de senioren waarmee Hub ook een belangrijke impuls aan de vereniging als geheel wist te geven.


Guus Bollen wint het Piet Roelen toernooi 2022

We waren het al bijna vergeten maar de traditie is weer in ere hersteld! Na twee jaren droog te hebben gestaan konden we het einde van het kalenderjaar weer met een gezellig snelschaaktoernooi afsluiten. Zeker voor de nieuwe leden was dit een nieuw fenomeen en er is diverse keren gevraagd naar de oorsprong van de naamgeving: Het “Piet Roelen toernooi”. Dit jaarlijks terugkerende toernooi is vernoemd naar Piet Roelen, een doortastende en markante persoonlijkheid die vele jaren actief geweest voor de vereniging als voorzitter en ook als jeugdleider. Hij speelde altijd 1.b4 in zijn partijen en wist ons altijd met nieuwe variantjes te verrassen. Zoals gebruikelijk waren er ook weer prijsjes te verdienen niet alleen voor de winnaar maar ook voor de verliezers. Onder de prijzen was dit jaar ook een door Gerard Welling geschreven boek dat hij ter beschikking stelde als prijs. Een mooie geste! We hebben zelfs nog de mogelijkheid om in het komende tijd nog twee boeken van hem als prijzen uit te reiken. Het toernooi was sterk bezet en we waren blij met de hoge opkomst. De winnaar was Guus Bollen met een score van 6,5 uit 7 met als “runner up” een ook ongeslagen Thomas Kools met 6 uit 7.

De volledige uitslag vindt u hier

Uiteraard werd er ook weer een vrijwilliger in het zonnetje gezet:


Clubman van het jaar 2022:

Henny Wilbrink

voor het vele jaren fungeren als wedstrijdleider externe competitie in het bestuur, zijn niet aflatende steun bij de reparatie van materialen en het beschikbaar stellen van zijn huiskamer als vergaderruimte voor het bestuur.


Guus Bollen en Ton Brouwers winnen Piet Roelen toernooi 2019

Het Piet Roelen toernooi van 2019 stond in het teken van het recente overlijden van Jolanda Roelen. Ter ere van Jolanda en Piet zijn alle spelers, in de eerste partij waarin zij met wit speelden, begonnen met de zet 1. b4 ! Natuurlijk was het het ook toegestaan om alle partijen met de zet 1. b4 te beginnen en er waren heel wat schakers die daar gehoor aan gaven. Het leidde regelmatig tot hilarische uitroepen van schakers die uit hun “comfortzone” werden gehaald maar dat was alleen maar leuk op een gezellige laatste schaakavond van het jaar 2019.

De volledige uitslag vindt u hier


Clubman van het jaar 2019:

Gerard Welling

voor zijn actieve rol in talentontwikkeling en coaching


Regels voor het Piet Roelen toernooi

  • Het Piet Roelen toernooi wordt gespeeld op de laatste dinsdagavond voor Kerstmis.
  • Het speeltempo: 10 min p.p.p.p. t/m 2019. Vanaf 2022 wordt er gespeeld met een increment. In 2022 was het speeltempo 5 min p.p.p.p. met een increment van 4s vanaf de eerste zet en in 2023 werd gekozen voor 5 min p.p.p.p. met een increment van 5s vanaf de eerste zet.
  • Er worden 7 ronden gespeeld met indeling volgens het Zwitsers system op rating
  • Prijzen worden uitgereikt in natura en op de zelfde avond wordt indien van toepassing een clublid met speciale verdiensten voor de club in het zonnetje gezet en benoemd tot clubman/vrouw van het jaar.