Agenda

Laatste update

26-06 indeling: simultaan
26-06 uitslgn en eindstanden
21-06 2e update sen 21-06
20-06 update ind sen 21-06
19-06 indeling sen 21-06

2700chess.com for more details and full list

Net niet

In de 4e ronde (of terwijl de halve finale van poule D) van de KNSB-beker mochten we aantreden uit tegen de Stukkenjagers. Feitjes vooraf: in de avondcompetitie hadden we met 0,5-3,5 verloren van de Stukkenjagers met 2 van de 4 spelers die nu speelden. Bovendien konden zij op papier een veel sterker team opstellen en staan zij momenteel gedeeld aan kop in de 1^e klasse. Als we al niet genoeg gemotiveerd waren, dan zou dit toch genoeg moeten zijn. WLC had heel lang geleden al eerder de 4^e ronde gehaald en bij winst zou WLC echt geschiedenis schrijven. Er stond een wedstrijd in de 5^e ronde tegen de landskampioen Charlois Europoort op het spel . Waar slaat nou de koptekst van dit verslag “net niet” op zul je je afvragen in de wetenschap dat we maar liefst met 0,5-3,5 hebben verloren (net als in de avondcompetitie ). Nou, heel simpel: Thomas had een verdienstelijke remise tegen IM Stefan Beukema en op de resterende 3 borden hebben we allen wel op een of meerdere momenten minstens de kans op remise of zelfs winst gehad. Op de beslissende momenten kwamen we simpelweg net tekort, zij waren net wat slachtvaardiger dan wij, dat is gewoon de realiteit. Neen, we zijn( en waren) zeker niet kansloos tegen een team met gemiddeld meer dan 200 elopunten meer dan wij, maar het verschil zit vaak in de afronding of scherpte op beslissende momenten. Enfin, dan nu de wedstrijd; Vooraf hadden we een zware dobber verwacht, maar dat ze met de sterkst denkbare opstelling zouden verschijnen was wel een optie, maar toch nog een tegenvaller.Ze kwamen maar liefst met 4 titelhouders, nl. 2 IM’s en  FM’s en een gemiddelde van ruim 2300+. Hier onder de afzonderlijke verslagen met commentaar van de spelers zelf.

Bord 1        Thomas Kools- Stefan Beukema

Kools-Beukema

Bord 2        Luuk Baselmans- Bas van Doren

Baselmans_vanDoren

Bord 3        Guus Bollen- Herman Grooten

Ik offerde in de opening mijn geïsoleerde centrumpion voor actief stukkenspel. Objectief was het nog gelijk, maar de onbalans maakte dat Herman en ik allebei scherp moesten blijven. Herman moest zijn stelling consolideren en vooral geen materiaal weggeven, en ik moest het initiatief zo veel mogelijk in leven houden om geen eindspel met een pion minder over te houden.

Allebei speelden we niet altijd de beste zetten, maar Herman was de eerste die blunderde. Ik won mijn pion terug en hield een betere stelling over. Ik kreeg beslissend voordeel, maar liet het na om het af te maken. Net toen Herman alles weer volledig onder controle had kwam zijn volgende blunder. Er bleef weinig over van de zwarte koningsstelling, en ik had weer beslissend voordeel. Maar inmiddels was de tijdnoodfase aangebroken, en toen was het mijn beurt om te blunderen. En helaas voor mij was mijn blunder meteen fataal. Tja, zo kan het gaan in het schaakspel.

Bord 4        Nick Bijlsma- Rudy Simons

Het was lange tijd een partij die gelijk op ging waarbij het me opviel dat hij kennelijk een rustige positionele speler is omdat hij het heel positioneel speelde , daar waar hij ook voor agressievere zetten kon kiezen. Naar mijn bescheiden mening speelde hij het wel heel erg voorzichtig.  Het schommelde lange tijd tussen een kleine plus voor wit en gelijk spel. Dan komt er een moment dat ik in een stelling waar de “Vis “nog steeds gelijk spel geeft ik een pion offer op de damevleugel (lees een pion weg geef ) , maar die de zwarte stelling kennelijk nog kon hebben omdat op dat moment zwart dynamische compensatie heeft. Mijn echte fout kwam pas 3 zetten later en toen had zwart al een voordeel van bijna +2. edoch, mijn tegenkans liet niet lang op zich wachten.

Hier was mijn laatste zet Df6-d6 wat niet alleen mijn dame onttrekt aan de aanval van het witte paard , maar bovendien dreigt met 33…Pf3:+ en 34…Lg3:+. Mijn tegenstander zag het niet of onderschatte de dreiging en speelde 33. Td1. Nu volgde er dus 33….Pf3:+ 34.Lf3: ( en hier was Kf2 weer beter wat ik ook had verwacht) Dg3: 35. Da4 en hoewel wit nog steeds voordeel heeft zat ik weer in de wedstrijd. (Overigens faalde 35. Pf6+ op Lf6: en 36. Td7: zou dan weer falen op De1+ gevolgd door Le5+. )  In de tijdnoodfase had ik de remise in de hand als ik in een stelling met ieder een dame en een loper, maar lopers van ongelijke kleur het aanbod van de dameruil had gezien (waar hij niet om heen kon, anders zou hij zelf mat lopen) , maar in plaats daar van gaf ik een loper weg door een dameschaak. met nog 6 seconden op de vlag zag ik geen redding en ging door mijn vlag. jammer, deze partij verdiende meer.

Een 3,5-0,5 nederlaag dus. Maar we kunnen zeker met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten en hopelijk volgend jaar net zo ver komen, maar dan wel met elke ronde echt gespeeld ( en dus geen reglementaire overwinningen zo als in de 3e ronde)


De StukkenjagersRating
WLCRatingRonde 4

Beukema, S.O.R. (Stefan)2401
Kools, T. (Thomas)2167½ – ½

Baselmans, L. (Luuk)2294
Doren van, B. (Bas)21021 – 0

Grooten, H.C.A. (Herman)2290
Bollen, G. (Guus)21951 – 0

Bijlsma, N. (Nick)2288
Simons, R.W.J. (Rudy)20031 – 0

Gemiddelde Rating:2318
Gemiddelde Rating:21173½-½

Rudy Simons

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>