Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

24-10 indeling sen 26-10
24-10 uitslagen sen 19-10
19-10 update ind sen 19-10
16-10 indeling sen 19-10
16-10 uitslagen sen 12-10
12-10 update ind sen 12-10
10-10 indeling sen 12-10
10-10 uitslagen sen 05-10

2700chess.com for more details and full list

Verslag WLC A – KiNG B

 
Op dinsdag 28 september speelde WLC A de eerste wedstrijd in de avondcompetitie tegen KiNG B. Het vaandelteam beschikt dit seizoen over maar liefst zes basisspelers, dit houdt in dat er twee spelers per wedstrijd niet mee kunnen doen. Voor deze eerste wedstrijd was dat geen probleem, want zowel Joep Nabuurs als ik (Maarten Smit, door het bestuur gevraagd het teamleiderschap op zich te nemen) waren dit keer verhinderd. De overige vier konden dus allemaal opdraven en bereikten een mooie 3 – 1 zege op de Tilburgers!
Hieronder laat ik ze op bordvolgorde aan het woord:
 
Bord 1, Thomas Kools:
In het seizoen 2019-2020 speelde ik nog voor het eerste avondteam van EGS. De laatste tegenstander voor de lockdown was toen het sterrenensemble onder de naam KiNG B, waarbij ik Bob Jansen als tegenstander trof. Na een gevaarlijke opening te hebben overleefd miste ik ergens een tactische mogelijkheid, waarna ik niet echt meer terugkwam in de partij. Nu speel ik dus voor WLC A, met als eerste tegenstander KiNG B, met op bord 1 opnieuw dezelfde Bob, wat een toeval. Ik wist dat Bob recent een erg sterk toernooi had gespeeld in Geraardsbergen, dus ik was gewaarschuwd.
 
In de partij gingen we vrij snel door de eerste 10 zetten van een Alapin waarin zwart vroeg Pf6 speelt. Ik bereidde me mentaal voor op een lange schuifpartij met hangende pionnen, toen wit besloot om een bekende aanvalszet met zijn paard te maken. Nu was het wel zo dat ik wist dat die zet bestond, maar zoals gewoonlijk kon ik me de details totaal niet herinneren. Aanvankelijk ging het wel goed, maar toen wit met zijn dame op h7 kon binnenkomen en de zevende rij open kon breken was het objectief allemaal niet best (lees: technisch verloren). Mijn enige reddingsboei die resteerde in deze partij was het vermaledijde avondcompetitietempo, waarbij beide spelers geen increment krijgen. Anders had ik allang opgegeven, omdat mét increment mijn schimmige praktische kansen geen rol van betekenis zouden spelen. Onder hevige druk van de klok kreeg Bob in het vervolg echter gelukkig de definitieve knock-out niet op het bord gezet en wist ik uiteindelijk om 23:45 alsnog te ontsnappen met remise (klokstand 6 seconden tegen 42 seconden), de contributie heb ik er in ieder geval weer uit. Het nadeel is dat mijn schaakgeluk voor dit seizoen waarschijnlijk weer opgebruikt is, maar dat zien we volgende ronde wel weer!
 
Bord 2, Robert Klomp:
Mijn tegenstander kwam heel passief uit de opening, waarna ik met c5 of f5 de boel kon openbreken. Laat nou c5 net de verkeerde zijn. Het spel vervlakte snel en ik kon een remiseaanbod niet weigeren. Helaas een half puntje laten liggen.
 
Bord 3, Rudy Simons:
Ik weigerde in de opening een bekend pionoffer aan te nemen en op de 14e zet weigerde ik weer een pionoffer aan te nemen; dit laatste pionoffer had al tot groot voordeel moeten leiden als ik het gewoon aangenomen had. Ook het pionoffer in de opening zou ik volgens de theorie gewoon moeten aannemen met een klein voordeel voor zwart. Ik nam dus beide pionoffers niet aan en na weigering van het eerste pionoffer stond ik zelfs iets minder en na de tweede weigering was het gelijk. Daarna bood mijn tegenstander twee keer remise aan in vijf zetten, maar na het tweede remise-aanbod stond ik al duidelijk beter. Vervolgens begon mijn tegenstander een paar slechte zetten op rij te spelen en daarna was het voordeel voor mij zo groot (circa +8) dat ik het dit keer niet meer afgaf.
 
Bord 4, Henny Wilbrink:
Een opening vol fouten gevolgd door een middenspel vol fouten en, geheel in stijl, afgesloten met een eindspel vol fouten. Mijn tegenstander maakte de laatste fout. Hier is de hele partij:

WLC A (2003) KiNG B (1878) 3 – 1
Thomas Kools (2118) Bob Jansen (2131) ½ – ½
Robert Klomp (2064) Frank Lambregts (1866) ½ – ½
Rudy Simons (2021) Bart van den Berg (1651) 1 – 0
Henny Wilbrink (1807) Roel Romanesco (1863) 1 – 0

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>