Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

25-03 indeling sen 28-03
24-03 uitslagen 21-03
21-03 update2 ind sen 21-03
20-03 update ind sen 21-03
19-03 indeling sen 21-03
18-03 uitslagen sen 14-03
12-03 indeling sen 14-03

2700chess.com for more details and full list

Verslag WLC A – De Drie Torens A

Op dinsdag 10 mei speelde WLC A alweer de laatste wedstrijd van de avondcompetitie. Eigenlijk is normaal gesproken de competitie al afgelopen in april, maar we hadden nog een wedstrijd in te halen uit de vierde ronde, die was namelijk uitgesteld vanwege de in november geldende beperkingen wegens Corona.
 
Deze avond kregen we dus De Drie Torens op bezoek, en de inzet van deze wedstrijd was de derde plaats in de eindstand. Om te verhinderen dat de bovenste drie plaatsen naar Tilburgse clubs zouden gaan gingen we er maar eens goed voor zitten.
 
Na een tijdje spelen leek op de eerste drie borden nog van alles mogelijk, maar op bord 4 hadden we een zeker punt. Toch kan het allemaal heel anders lopen dan verwacht, want op het einde van de avond was juist bord 4 het enige bord waarop we niet wonnen. Ik laat nu op volgorde van binnenkomst de spelers aan het woord.

Maarten:

Ik was degene die speelde op bord 4. Na de opening stond ik geweldig, had de zwarte stelling compleet vastgezet. Het was eigenlijk wachten op de afmaker, maar die kwam maar niet. Ik speelde een toren naar d5, waar het paard op hetzelfde veld onherstelbare schade aan de zwarte stelling had kunnen toebrengen. Nu gaf ik zwart de kans mijn zware stukken een voor een terug te dringen en zelfs een pion buit te maken. Na deze pionwinst bood mijn tegenstander onmiddellijk remise aan, en aangezien mijn stelling duidelijk minder was besloot ik dat dan maar te accepteren. Rudy zegt te pas en te onpas dat ik “de man in vorm” zou zijn, maar dat valt helaas wat tegen. In goede stellingen weet ik regelmatig niet door te stoten, en ja, in slechte stellingen lukt het me vaak dan weer wel om redelijk goede zetten te vinden. Goed, er is nog voldoende ruimte voor verbetering zullen we maar zeggen.

Rudy: 
Ik kwam slecht uit de opening en moest op de 15e zet al veel tijd gebruiken om zijn sterke zet te beantwoorden, te weten Ld3-e2; eigenlijk was er op dat moment al geen bevredigend antwoord meer (hoewel die stelling na 15 zetten nog wel bekend is in de theorie, maar een slechte versie van meerdere  mogelijke varianten). Ik besloot dus maar een pion te offeren (want het alternatief was nog erger) op h5. Daar stond een paard en na Le2xh5, gxh5 en dan weer Dxh5 had hij niet alleen een gezonde pion, maar een stellingsvoordeel van +1.6 (wat meer had kunnen zijn als hij eerst een stuk op e5 had geruild en dan pas Dxh5 had gespeeld). Kortom, ik liep achter de feiten aan en ik was naarstig op zoek naar enige compensatie. Als hij het goed had uitgespeeld zou die compensatie nooit zijn gekomen, maar gelukkig deed hij niet steeds de beste zetten. Dit is de diagramstelling na 24 zetten:

Stokvis geeft hier 25. Dd2 als beste zet, waarna de stelling ongeveer gelijk is. Echter, hij speelde hier het onvoorstelbare 25. Pxb5??? en na 25… Ta1+ 26. Kh2 h5! verliest hij het paard, want er dreigt ineens h4 en na 27. h4 volgt simpel 27… Df4 enzovoort. Hij speelde 27. De3 en na 27… Lxb5 won ik niet alleen een stuk (tegen inmiddels drie pionnen), maar de stelling was meteen gewonnen vanwege de ongelukkige penning van de toren op g3. De partij duurde nog tot de 32e zet en toen gaf hij op in hopeloze stelling. Een mazzeltje dus, maar dit weegt wel weer op tegen mijn ongelukkige nederlaag in de tweede ronde van de avondcompetitie dit seizoen toen ik zelf in straalgewonnen stelling zat te knoeien en verloor.

Joep:

Ik meende in een Drakenvariant de controle te hebben. Wilbert kwam met een slimme breekzet, waarna helder werd dat al mijn positionele voordeeltjes niet zo relevant waren. Met elke zet werd zichtbaarder hoe zwak mijn pionnen eigenlijk waren. Ik leek zonder tegenspel een stil verlies te incasseren.Kritiek was daarna het moment dat Wilbert een pionneneindspel kon forceren dat voor hem zou winnen. Hij gaf zelf aan daar niet naar te hebben gekeken, mogelijk omdat zijn toren veel actiever was dan de mijne. Helaas voor hem bleek juist dat weer minder relevant dan gedacht, en in het toreneindspel kwam ik steeds dichter bij remise.Toen mijn pion op f5 niet tegen g6 ruilde, maar zelfs doorrende naar f6, moest Wilbert zijn toren ervoor geven. Dankzij enkele finesses waren zijn overgebleven pionnen langzamer dan de ene die ik nog had. Mijn dame en toren konden uiteindelijk alles tegenhouden. Nogal een ontknoping; ik begin te denken dat dat een beetje bij de avondcompetitie hoort.

Thomas:
 
In de avondcompetitie speelden we tegen De Drie Torens uit Tilburg om des keizers baard, ook wel bekend als plaats 3 in de competitie. De Drie Torens is een team waarvan ik de leden in het Tilburgs schaakcircuit vaak zat ben tegengekomen, al is het aantal partijen van mij tegen Huub Leemans op één hand te tellen. Ik wist dat hij een degelijke speler is met een voorkeur voor rustige positionele stellingen. Nou ja, dat kwam er ook van, want in een gesloten Catalaans schoof wit zijn pion op naar e5 en ontstond er een Frans-achtige stelling waarop ik met zwart op de damevleugel spel begon te creëren. Het sleutelmoment kwam op het moment dat Huub een toren offerde op de koningsvleugel, maar toen mijn koning niet mat ging stond ik een toren voor en hield wit het voor gezien.

Daarmee kwam er met een mooie 3½ – ½ overwinning een einde aan het seizoen. We eindigden met vijf overwinningen (waarvan een reglementair wegens het terugtrekken van Checkmate) en twee nederlagen. KiNG en Stukkenjagers, met al hun toppers, bleken (nog) een maatje te groot, alhoewel we ze desondanks aardig tegenstand konden bieden.Ik debuteerde dit seizoen als teamleider, althans bij WLC, en had beschikking over maar liefst zes vaste spelers. Toch had ik in twee wedstrijden nog aanvullende spelers nodig, vanwege allerlei redenen. Uiteindelijk werd Rudy topscorer met 3½ uit 5!


Voor volgend seizoen overweeg ik zelf de avondcompetitie een keertje over te slaan, vanwege een paar zaken die me lichtelijk irriteren. Waarom wordt het speeltempo bijvoorbeeld niet aangepast aan de huidige tijd? Nog steeds is het anderhalf uur voor 40 zetten, plus een kwartier voor de rest van de partij. Dit tempo was al in zwang in de jaren 80, als ik me niet vergis. Waarom gaat de NBSB niet met de tijd mee en komt er een tempo met increment? Ik denk dat er inmiddels geen club meer is die nog met oude Garde klokken speelt, dus dat kan de overweging niet zijn. En waarom worden de uitslagen niet na elke ronde ingediend bij de KNSB, zodat ze verwerkt kunnen worden in de KNSB-ratinglijst? Nog geen enkele partij uit de avondcompetitie is verwerkt, zelfs de partijen van vóór de ‘coronabreak’ niet.


Hieronder voor de volledigheid nog even de persoonlijke uitslagen van deze laatste wedstrijd en de scores per speler dit seizoen:

WLC A (2131)De Drie Torens A (2021)3½ – ½
Thomas Kools (2178)Huub Leemans (2006)1 – 0
Joep Nabuurs (2302)Wilbert Kocken (2018)1 – 0
Rudy Simons (2010)Joost van den Bighelaar (2038)1 – 0
Maarten Smit (2034)Dennis de Vroe (-)½ – ½

WLC Agem.R1R2R3R4R5R6R7Totaal
Thomas Kools1,2½110½5 – 3
Joep Nabuurs1,511014 – 3
Robert Klomp2,5½12 – 1½
Maarten Smit31½03 – 1½
Rudy Simons3,4101½15 – 3½
Henny Wilbrink3,671003 – 1
Guus Bollen201 – 0
Tobias Jacobs4½1 – ½
Totaal3341½328 – 18

R1=KiNG B, R2=De Combinatie A, R3=Checkmate, R4=De Drie Torens A, R5=KiNG A, R6=De Stukkenjagers A, R7=Raadsheer A.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>