Laatste update

23-05 update deeln. toernooi
22-05 update deeln. toernooi
21-05 update deeln. toernooi
20-05 update deeln. toernooi
18-05 update deeln. toernooi
18-05 indeling sen 21-05
18-05 uitslagen sen 14-05
16-05 update deeln. toernooi
13-05 update deeln. toernooi
12-05 update deeln. toernooi
12-05 indeling sen 14-05
11-05 uitslagen sen 07-05

2700chess.com for more details and full list

Verslag externe competitie: WLC 1 – Stukkenjagers 3

WLC

De Stukkenjagers 3

Tang , C. (Charlie) 2075 Baselmans , L. (Luuk) 2081 ½ – ½
Medema , J. (Jeroen) 2174 Jaquet , R.W. (Reinier) 1871 1 – 0
Bollen , G. (Guus) 2234 Nicolai , E.J. (Erik) 2116 ½ – ½
Klomp , R.L.P. (Robert) 2055 Storm , K. (Karel) 1977 1 – 0
Simons , R.W.J. (Rudy) 1971 Hoogendoorn , F.T.J. (Fré) 2022 0 – 1
Haitjema , J. (Jarich) 1946 Becx , C. (César) 2109 ½ – ½
Jansen , I. (Ingeborg) 1890 Feelders , R.A.J. (Ruud) 1999 0 – 1
Albers , F. (Frank) 1908 Greunsven , A.A.J.M. (John) 2003 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2032 Gemiddelde Rating: 2022 4-4

Twee mensen hadden hun dag niet vandaag, en dat resulteerde in twee snelle nullen.

Ingeborg:
Ik had vandaag mijn dag niet. Ik wist niet zo goed wat te doen in een spaans middengambiet en kwam al snel passief te staan, maar…. het hield. Totdat ik in een poging mijn stukken iets actiever te maken het enige vluchtveld van mijn koning bezette en ineens na 14 zetten (stik)mat stond. Zo goed hield het dus niet… Tijd om theorie op te frissen.

Rudy: Al vroeg in de opening zat ik ongelofelijk te klungelen en aan dit geklungel kwam al vroeg een eind na 22 zetten. 1-0 voor mijn tegenstander die het overigens mooi afmaakte. Eens in de zo veel tijd heeft iedereen wel eens een belabberde partij en dit was er zo een die ik al heel lang niet meer heb gehad, maar wel weer een om zo snel mogelijk te vergeten.

Op borden 6 en 8 werden vervolgens tegn op papier sterkere tegenstanders op remise gehouden.

Jarich: In mijn partij tegen César Becx week hij al snel af van de gebaande paden door 5. …h5 te spelen. Ik besloot daarop de ongebruikelijke manoeuvre Pa3-c2 uit te voeren, om te voorkomen dat ik in voorbereiding terecht zou komen. Een bijkomstigheid was dat ik een stukoffer provoceerde (na Lxf2+ gevolgd door Pxe4+ zou zwart twee pionnen voor een stuk krijgen). Daar zou César, fervente aanhanger van offers, toch zeker wel op ingaan? César sloeg het aanbod echter (terecht) af. In de opening daarna misten we daarna allebei nog enkele kansen, waarna een rustige en ongeveer gelijke stelling resulteerde. Toen bood César op de 17e zet remise aan, en na overleg met Guus heb ik dat toch maar geaccepteerd.

Frank:
Na een Siciliaanse opening dacht ik in het middenspel te kunnen afwikkelen naar een stelling met druk op zwarts geisoleerde d-pion. Ik had echter gemist dat zwart in plaats van deze pion te verdedigen en daarmee in een iets passievere stelling te komen ook kon kiezen voor een tegenaanval op mijn pionnen op de koningsvleugel. Dat deed zwart met als gevolg dat er een grootscheepse afruil plaatsvond hetgeen resulteerde in een toreneindspel met elk drie pionnen. Toen was gelijk duidelijk dat remise onontkoombaar was en toen mijn tegenstander dat enkele zetten later aanbood zag ik in overleg met de teamleider geen reden door te spelen.

Dit betekende dat de eerste 4 borden het verlies goed moesten maken. Daar slaagden Robert en Jeroen aardig in.

Jeroen:

Downloaden (DOCX, 241KB)

Robert:

Stelling na 24. .. cxd4:

Na een afruil op d4 lijkt zwart de betere loper te hebben en een centrummeerderheid. Wit heeft twee voordelen, meer ruimte en meer tijd. Na 25. g4 versplintert wit het centrum van zwart omdat de pion op d4 niet te dekken is na fxg4. Zwart probeert zijn loper in het spel te krijgen met Ld7, maar na gxf exf neemt wit het initiatief met Ld5. Hier moet zwart Kf6 spelen, maar in de partij volgde Lc6 waarmee wit groot voordeel krijgt. 28. Te7+ Kg6. 29. Lxc6 bxc6 30. Te1 hier is de stelling al +1.00 voor wit.

Stelling na 32. .. c5:

Wit speelt en wint.

Charlie: Ik speelde met zwart tegen Luuk Baselmans. Ik ken deze jongen al heel lang en tamelijk goed. De laatste keer dat ik tegen hem speelde, was precies een jaar geleden en toen had ik verloren. Vandaag wilde ik mijn revanche nemen. Hij speelde de Tarrasch-variant van het Frans. Ik besloot dit keer c5 op zet drie te doen, zodat hij niet zijn favoriete systeem kon spelen. Hierop volgde ongeveer tien zetten theorie en wit kwam waarschijnlijk iets beter uit de opening. Ik had een geïsoleerde pion, maar mijn stukken stonden genoeg actief. Uiteindelijk hebben we zowel een paar lichte stukken als alle zware stukken afgeruild. Nadat we de dames hadden afgeruild, kregen we een gelijke lopereindspel. Ik speelde niet heel nauwkeurig en liet hem een verre vrijpion creëren, maar de stelling was nooit uit balans geraakt. Remise werd de logische uitslag.

Om te winnen hadden we nog een winst nodig, maar ondanks de kansen die ik kreeg lukte het me niet.

Guus:

Hiermee zijn we na zo’n geweldige start van het seizoen nog steeds niet zeker van handhaving. De volgende ronden treffen we Blerick, die aardig in vorm lijken te zijn gekomen. Dat wordt een zware wedstrijd. De laatste ronde mogen we tegen De Pion, die nu de laatste plaats bezetten. Nog geen reden tot paniek, maar we zullen nog wel goed ons best moeten doen!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>