Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

26-03 update3 ind sen 26-03
26-03 update2 ind sen 26-03
26-03 update indeling 26-03
24-03 indeling sen 26-03
21-03 uitslagen sen 19-03
19-03 update3 ind sen 19-03
18-03 update2 ind sen 19-03
17-03 update ind sen 19-03
17-03 indeling sen 19-03
17-03 uitslagen sen 12-03

2700chess.com for more details and full list

Verslag externe competitie: Stukkenjagers 4 – WLC 1

(door Guus Bollen)

De Stukkenjagers 4

WLC

Beukema , O.J.H. (Henk Jan) 2021 Welling , G.J. (Gerard) 2317 z-w ½ – ½
Beukema , C.E.P. (Christiaan) 1897 Bollen , G. (Guus) 2226 w-z 0 – 1
Jaquet , R.W. (Reinier) 1873 Klomp , R.L.P. (Robert) 2047 z-w 0 – 1
Beukema , C.R.A. (Constantijn) 1777 Tang , C. (Charlie) 2116 w-z 0 – 1
Karstens , A. (Lex) 1915 Swinkels , A.T. (Nol) 1976 z-w ½ – ½
Veen de, R.A. (Ron) 1902 Simons , R.W.J. (Rudy) 2023 w-z 1 – 0
Lie-Kwie , K. (Kienfong) 1812 Jansen , I. (Ingeborg) 1890 z-w 0 – 1
Grooten , T. (Tommy) 1628 Wilbrink , H.A. (Henny) 1817 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1853 Gemiddelde Rating: 2052 2½-5½

We gingen als ratingfavoriet naar Tilburg, en hebben de verwachtingen waar kunnen maken. Henny en Nol vielen dit keer in, waarvoor dank!

Nol: Mijn partij had niet veel om het lijf. Misschien stond ik iets beter toen de partij op de 17e zet remise gegeven werd. Ik had gezien dat we aan veel borden goed stonden. En dat, zullen we maar zeggen, verklaart de remise in een toch wel vroeg stadium.

Charlie: Ik speelde met zwart tegen Constantijn Beukema. Hij speelde de Morra, maar hij kende het volgens mij niet zo goed. Ik kwam al snel beter te staan. Nadat hij een aantal foutjes maakte, kwam ik zelfs gewonnen te staan. Toen konden de stukken al snel in de doos.

Henny kreeg een talentvolle WLC’er tegen, die dit jaar samen met zijn ouders extern speelt bij de Stukkenjagers.

Henny:

Rudy: Ik zat in deze partij meer tegen mezelf te spelen dan tegen mijn opponent; In de opening miste ik al goed kansen op meer dan gelijk spel en toen de stelling zeer kritiek was begon ik overal spoken te zien; zetten waarvan ik dacht dat die niet konden, konden achteraf gewoon wel en vervolgens zag ik ook nog zetten die reglementair niet eens konden! het moge duidelijk zijn dat ik daarna ook nog kansen op redding miste. Kortom, een partij om gauw te vergeten. Ik zag gewoonweg niets, alleen maar spoken!

Het team won gelukkig nog wel en tot mijn grote verbazing had Blerick zelfs de 2e ronde al verloren. Er is nog hoop.

Ingeborg: Ik speelde met wit tegen Kienfong Lie-Kwie en kwam in een Nimzowitsch terecht. Ik had al vrij vroeg h3 gevolgd door f4 gespeeld waardoor de koningsdiagonaal h4-e1 een potentiele zwakte is. Ondanks dat ik hier continu op heb gelet had mijn tegenstander in de vroege opening hier al ruim voordeel op kunnen pakken door een variant waar halverwege het paard op f6 zou verdwijnen en vervolgens het schaakje zou volgen. Beiden hadden we dit niet gezien. In plaats daarvan koos mijn tegenstander een voortzetting die mij veel ontwikkelingsvoordeel gaf, zeker na onderstaande stelling die volgde uit 13 … – Pc6-e7.

Ik koos voor een pionoffer op d6 om de loper lang gebonden te houden aan c8. Mijn tegenstander nam dat offer niet aan door Pf5 te spelen, maar ook na xc7 bleef de loper lange tijd gebonden en bleef de ontwikkeling van zwart ver achter. Het enige doel van mijn spel was eigenlijk de ontwikkeling van zwart tegenhouden terwijl ik zelf vooruit kwam.

Na 21 zetten werd onderstaande stelling bereikt waarbij zwart er voor koos om de kwaliteit te geven in de hoop tegenspel te creëren met de loperdiagonalen a7-g1 en a8-h1; hij gaf zelfs de volle toren om vaart te kunnen maken. Tevergeefs. Een aantal zetten later werd het 1-0. Behoudens de onnauwkeurigheid in de opening een partij om tevreden op terug te kijken.

Robert: Na een wat gewaagde opzet met een vroege b3 in het Engels verloor mijn tegenstander met een paar tactische wendingen zijn D-pion. Hoewel hij mijn vrijpion kon blokkeren had hij daardoor geen enkel tegenspel. Met het voordelig dichtschuiven van de koningsvleugel met een pion op h6 en een zwakte op de dame vleugel offerde ik de d-pion terug om binnen te kunnen komen. Mijn opponent accepteerde dit niet waarna hij een tweede pion verloor of een paard. Hij koos het paard en voor opgave.

Gerard: Bij mijn rentree in de bondscompetitie na bijna een decennium van inactiviteit mocht ik aantreden tegen één van de vele schakende Beukema’s. Dat bleek toen hij zich voorstelde de vader van de schaakfamilie Beukema te zijn. Zijn Caro-Kann verdediging bestreed ik met 1.e4 c6 2.f4!? d5 3.e5 Lf5 4.Pf3 .. , een minder bekende opbouw waarbij wit d4.. voorlopig even uitstelt, die tot een zware positionele strijd kan leiden. Een strategische fout is in mijn optiek nog sneller gemaakt dan een tactische fout, en dat bleek want na een zet of 12 was al duidelijk dat zwarts opbouw geen succes was. Rond de 20e zet denk ik dat de zwarte stelling al strategisch verloren was, en mijn belangrijkste fout in het vervolg was dat ik het punt voor mezelf al geteld had. Ondanks hevige tijdnood stortte hij niet in – wat op zich een compliment waard is – terwijl ik geen goede zet meer deed, mijn riante winstkansen verspeelde, Rond de 40e zet werd duidelijk dat zwart reële remisekansen had met een soort vesting. Ik heb nog geprobeerd die vesting te breken met een nauwelijks verantwoorde loper ruil die ook mijn eigen pionnen verzwakte. In de hoop dat hij enige venijnige tactische wendingen niet zou opmerken maar dat bracht ook gevaar als hij wel oplettend was. Na deze avonturen in de slotfase wist hij een zetherhaling af te dwingen en werd de partij – toch wel enigszins tot mijn teleurstelling – remise gegeven. Enige lichtpuntje was dat we daardoor op 4 1/2 bordpunt kwamen en de wedstrijd formeel gewonnen was.

Guus: Na een paar zetten waren we al uit de openingstheorie, maar bepaalde thema’s uit vergelijkbare varianten kwamen wel terug. Zo moest ik oppassen voor een eventuele opmars f4-f5, en daar heb ik veel tijd aan gespendeerd op de klok. Deze opmars bleef echter te lang uit, en toen kon ik zelf mijn pion op f5 zetten.

Het moge duidelijk zijn dat zwart hier beter staat: alle zwarte stukken zijn beter dan hun witte tegenhanger, en Wit heeft flinke gaten in zijn stelling. De conversie naar de winst was niet geheel vlekkeloos, maar datzelfde gold voor de verdediging van Wit. Na een tijdje was mijn vrijpion niet meer te stoppen, waardoor het niet te vermijden was dat ik een tweede dame op het bord kreeg. Mijn tegenstander besloot door te spelen totdat hij mat stond.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>