Laatste update

23-05 update deeln. toernooi
22-05 update deeln. toernooi
21-05 update deeln. toernooi
20-05 update deeln. toernooi
18-05 update deeln. toernooi
18-05 indeling sen 21-05
18-05 uitslagen sen 14-05
16-05 update deeln. toernooi
13-05 update deeln. toernooi
12-05 update deeln. toernooi
12-05 indeling sen 14-05
11-05 uitslagen sen 07-05

2700chess.com for more details and full list

KNSB Beker: WLC uitgeschakeld in ronde 3

(door Guus Bollen)

Ook dit jaar heeft WLC weer deelgenomen aan de KNSB beker. Klik hier voor het verslag van ronde 1. In de tweede ronde speelden we thuis tegen een team dat we niet lang daarna tegen zouden krijgen in de zaterdagcompetitie.

Ronde 2:

WLC

PION/Mook combinatie

Bollen, G. (Guus) 2215 Schoonenberg, O.P.J. (Olav) 2153 w-z 1 – 0
Medema, J. (Jeroen) 2173 Molenkamp, W. (Wim) 2071 z-w ½ – ½
Tang, C. (Charlie) 2210 Ruijter, L. (Luuk) 2201 w-z 1 – 0
Klomp, R.L.P. (Robert) 2057 Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2102 z-w 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2164 Gemiddelde Rating: 2132 2½-1½

Guus (1):

Jeroen (2): Ik was tevreden over hoe de opening verliep. Ik speelde tegen 1.f4, maar kreeg een niet onaardige stelling. In het middelspel begon ik echter flink te knoeien en heb echt een groot aantal dingen gemist. Het ging van kwaad tot erger tot ik in de volgende stelling terecht kwam (met zwart aan zet):

Ik sta hier gewoon verloren: wit speelt op een volgende zet zijn pion naar e5 en ik kan wel inpakken. Zelf 21..,e5 spelen kan niet wegens 22.Pg6. Toch zou dat het minst slecht zijn, maar geloven kan ik dat niet, en het speelt eigenlijk vanzelf. Dus rechte ik nog een keer mijn rug (ook niet slecht voor mijn zithouding) en speelde 21. …, Tfe8, en we zien wel of mijn tegenstander het goed speelt (hou de complicaties er in). En dan blijkt schaken toch een geluksspel te zijn, want hij speelde 22.Df3 en na mijn 22. …, e5 was de grootste pijn wel geleden. In het eindspel probeerde ik na zijn remiseaanbod nog even een geintje, maar daar trapte hij dan weer niet in. Remise dus de terechte uitslag .

Charlie (3): Direct na de opening, waarvan ik de theorie was vergeten, kwamen we in een interessante stelling. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om voordeel te pakken, maar die benutte ik niet en werd de stelling gelijk. Ik probeerde druk op zijn koningsstelling te zetten, terwijl hij zijn zinnen had gezet op mijn zwakke f-pion. Vervolgens kon ik met een leuk zetje de zwakte opheffen, maar de stelling vervlakte in een gelijke toreneindspel. Het leek remise te worden en ik bood remise aan. Toen sloeg hij het aanbod af en ging hij vervolgens zijn koning verkeerd naar de rand toe spelen. Ik ging gewoon lopen met mijn vrijpion en nadat hij nog een foutje had gemaakt, gaf hij op. Een beetje geluk kan geen kwaad.

We zijn dus voor het eerst in lange tijd door naar de derde ronde! Me mochten uit naar UVS, een sterke tegenstander. Zoals ook blijkt in de avondcompetitie zijn we met uitwedstrijden op doordeweekse avonden veel minder sterk dan met thuiswedstrijden. Desalniettemin probeerden we er het beste van te maken.

Ronde 3:

UVS

WLC

Retera, J.J.C.M. (Joost) 2223 Bollen, G. (Guus) 2215 w-z ½ – ½
Linden, L.J. (Lukas) 2295 Tang, C. (Charlie) 2210 z-w 0 – 1
Houben, J.P. (Jaap) 2284 Simons, R.W.J. (Rudy) 1971 w-z 1 – 0
Bons, J. (Jasper) 2222 Wilbrink, H.A. (Henny) 1844 z-w 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2256 Gemiddelde Rating: 2060 2½-1½

Guus (1): Ik mocht met zwart het Londensysteem onschadelijk maken. Na een kleine onnauwkeurigheid van wit lukte me dat zonder al te veel moeite. Helaas was toen wel alle muziek uit de stelling. Wit bood snel remise aan en ik accepteerde. Als zwartspeler is dat over het algemeen prima tegen een gelijkwaardige tegenstander. Maar klaarblijkelijk was het niet genoeg voor het team.

Charlie (2):
CharlieKNSBbeker3

Rudy (3): Ik meende dat ik de opening goed had behandeld, maar niettemin heb ik een variant verwisseld, waardoor ik m.i. al enigszins vroeg achter de feiten aanliep; ik zou al vroeg een gezonde pion verliezen en ik zocht naarstig naar compensatie die er maar niet kwam. Als Charlie zou winnen, wat echt niet ondenkbaar was voor onze man in topvorm, dan hoefde ik maar remise te maken om er nog een 2-2 uit te halen en dus een vluggertjesbeslissing af te dwingen. Edoch, mijn tegenstander speelde het eindspel met ieder 2 lopers en pionnen met voor hem die ene pluspion vakkundig uit. Niets op af te dingen, maar wel jammer dat ik in de opening een lek had in een bepaalde variantenberekening die die pion kosste zonder compensatie.

Henny (4):
Mijn partij was nauwelijks het aanzien waard. Met een hoop geklungel in het eindspel doe ik tenslotte mezelf de das om.

Zo eindigt ons bekeravontuur dit jaar in de derde ronde. Dit is verder dan de afgelopen jaren, maar geen record voor WLC.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>