Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

14-03 uitslagen sen 10-03
10-03 update prog sen 10-03
09-03 update prog sen 10-03
08-03 deelnemers toernooi
08-03 programma sen 10-03
08-03 uitslagen sen 03-03

2700chess.com for more details and full list

Externe competitie: Zuid-Limburg 3 – WLC 1

(door Guus Bollen)

Zuid Limburg 3

WLC

Frenken, M.J.P. (Marcel) 2072 Welling, G.J. (Gerard) 2290 z-w 0 – 1
Peerlings, C.C.L. (Camiel) 2160 Tang, C. (Charlie) 2210 w-z 0 – 1
Vrouenraets, T.J.M. (Tom) 1831 Bollen, G. (Guus) 2215 z-w 0 – 1
Zimmermann, L. (Luc) 2176 Medema, J. (Jeroen) 2173 w-z 1 – 0
Temmink, H.H. (Henk) 2125 Simons, R.W.J. (Rudy) 1971 z-w 0 – 1
Merx, B.H.M. (Bob) 1986 Sziva, E. (Erika) 2179 w-z ½ – ½
Zwet van der, B.W. (Bart) 2069 Jansen, I. (Ingeborg) 1897 z-w 1 – 0
Lemmers, R.M.T. (Ruud) 2077 Haitjema, J. (Jarich) 1951 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2062 Gemiddelde Rating: 2111 3½-4½

We reisden naar Stein wetende dat we geen makkelijke wedstrijd zouden krijgen. En inderdaad, het werd een spannende wedstrijd waarbij weinig partijen geruisloos zijn verlopen. Zoals duidelijk was uit de vorige ronden is de opstelling van Zuid-Limburg 3 onvoorspelbaar; rating lijkt geen leidend criterium te zijn. Dat leidt tot grote ratingverschillen op een aantal borden. In wiens voordeel dat is, is altijd nog maar afwachten.

Gerard(1):
Na een wat ongelukkige start in de bondscompetitie met twee remises lukte het de vorige wedstrijd tegen Helmond I de score te openen en dat smaakt natuurlijk naar meer. Aan voorbereiding voor een KNSB wedstrijd doe ik al lang niet meer (ook al niet toen ik ruim tien jaar geleden stopte). Je weet toch niet zeker wie je tegen krijgt en het blijkt zodoende meestal verspilde energie, en je moet ook in je eigen reguliere openingskeuze geloven. Deze wedstrijd was dat de goede beslissing want Zuid Limburg III heeft de gewoonte hun sterkste spelers te verstoppen aan andere borden dan het eerste bord, met tactische opstellingen. Ik speelde zodoende tegen Marcel Franken, een speler die je rating rond bord 4 zou verwachten. Met de keuze voor een robuuste gesloten Siciliaan met c3.. speelde ik in een strategisch georiėnteerde partij op ruimtevoordeel in het centrum en op de koningsvleugel. Omdat Marcel direct na de opening wat slordig opbouwde kon ik mijn ruimte al in een vroeg stadium van de partij vertalen naar een winnende koningsaanval en de stand op 1-0 brengen.

Jarich (8):

Guus(3):

Een mooie, gecontroleerde winst van mijn kant dus, zou je kunnen zeggen. Of toch niet? Laten we even terugkeren naar de stelling na 31.hxg4.

Jeroen (4): Over mijn partij kan ik deze keer kort zijn, en dat doe ik dan ook: het was een manoeuvreerpartij waarin ik vond dat het de gehele partij redelijk gelijk opging (en dat klopt wel aaardig). Op een bepaald moment heb ik de keuze gemaakt een gedekte vrijpion in het centrum te creëren, maar dit ging ten koste van een achtergebleven pion op de damevleugel én een minderheid op de koningsvleugel. Dat lijkt echter wel te kunnen maar na aarzelend spel kwam ik ietwat slechter te staan. Pardoes gaf ik echter mijn achtergebleven pion weg, en daarmee stortte alles in. Ik kon meteen opgeven en dat deed ik dan ook. Jammer maar helaas!

Ingeborg (7): Deze ronde kwam ik met wit in een geweigerd gambiet van het Frans terecht. Ik gaf wat later alsnog een pion voor snellere ontwikkeling en bood later nog een volledig stuk aan om mijn koningsaanval verder op te bouwen. Dit stuk nam mijn tegenstander (helaas voor mij) niet aan. Hoewel ik speelde op eeuwig schaak of zelfs een matnet zag ik tot 2x toe een gedwongen remisevariant over het hoofd. De tweede keer nog enigszins te vergeven, doordat deze iets complexer was.

In bovenstaande stelling zag ik de cruciale zet Dh4 over het hoofd (nouja, wel serieus naar gekeken, maar na Tg6 kwam ik niet heel veel verder; tijdnood speelde mee…).

Als mijn tegenstander na 26. Dh4 geen Tg6 speelt is het sowieso eeuwig schaak, maar na:
26.Dh4 – Tg6
27. Pf6+ – Txf6
28. Dxf6

Dreig ik opnieuw eeuwig schaak indien mijn tegenstander het stuk pakt. Indien hij zou dekken met bijv.
28. …. – Db4
Volgt 29. Lxc4
Deze zet heb ik helaas gemist. Hij mag niet pakken omdat Pe4 daarna grote problemen oplevert, en dus kan het spel gewoon verder gespeeld worden…

Ik speelde bij bovenstaand diagram Pf3 om een extra paard bij de aanval te krijgen. Desondanks volgde er nog een leuke voortzettingen met wat leuke dreigingen, helaas heeft het niets mogen opleveren doordat mijn tegenstander prima met de dreigingen om ging. Better safe than sorry.

Op dit moment zag het er niet naar uit dat we nog matchpunten mee naar huis zouden nemen. Rudy stond slechter, Charlie had een remisestelling, en Erika leek niet beter te staan. Ik trok me terug in de analyseruimte zonder veel verwachtingen. Wonder boven wonder liepen de partijen anders af!

Rudy (5): Ik kwam in mijn partij niet echt goed uit de startblokken; De opening was duidelijk in het voordeel van zwart en meer uit ontevredenheid over mijn eigen stelling liet ik me op de 13e zet in op een dubieus pionoffer om er nog iets wat van te maken. Tot mijn geluk koos hij niet voor de beste voortzetting , maar toen volgde er weer een soort van ‘touch of the finger” van mijn kant ; i.p.v. het geplande Dh4-g3 speelde ik Dh4-f2 op de 16e zet. Hoe verzin je het ! Maar weer was hij m.i. niet krachtdadig genoeg en langzaam maar zeker kreeg ik nog enige vorm van compensatie hoewel dit bij goed spel van zwart nog steeds niet voldoende zou zijn. Op de 26e zet plaatste ik een remise-aanbod dat terecht werd afgeslagen en op de 34e zet een 2e remise-aanbod toen de stelling al niet zo duidelijk meer was. Ik had op dat 2 pionnen minder, maar goede praktische aanvalskansen op zijn koning. Weer geweigerd en we speelden vrolijk door met en stand van 3-2 voor hun. Het was toen erg spannend, maar dat zowel Charlie als ik nog zouden winnen mag een mirakel heten en de remise van Erika zeer zeker ook. We hadden dus nog gewonnen! Zie hier mijn 50e winnende zet na zwart’s 49e zet Da5-c7:

Hier sloeg ik toe met 50.Te6: ! und schluss ! De toren op e7 is overbelast, want die moet zijn dame dekken. Er volgde nog 50…Dd6: 51. Td6: Te3 52.Tc6 Td3: 53. Tc5: Ke6 54. Tc4 Kd5 55. Td4: ! Td4: 56.Pd4: Kd4: en na 57. Kg3 gaf hij op.
1-0

Charlie (2):
verslag Charlie

Erika (6):

Wonder boven wonder is het ons dus toch gelukt om twee matchpunten mee naar huis te nemen. Desalniettemin blijven onze kampioenskansen theoretisch. Zowel De Combinatie als Blerick zijn op ons uitgelopen in bordpunten. Zelfs als we van koploper De Combinatie weten te winnen in de volgende ronde, blijft het een open strijd tussen de drie teams om het kampioenschap, waarin wij wat in te halen hebben. Moge de beste winnen!

1 comment to Externe competitie: Zuid-Limburg 3 – WLC 1

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>