Externe competitie: WLC 1 – Zuid Limburg 3

WLC 1

Zuid Limburg 3

Welling, G.J. (Gerard) 2313 Vries de, L.J.A. (Leon) 1944 z-w 1 – 0
Tang, C. (Charlie) 2228 Vrouenraets, T.J.M. (Tom) 1821 w-z ½ – ½
Bollen, G. (Guus) 2201 Seip, R. (Rien) 1903 z-w 1 – 0
Klomp, R.L.P. (Robert) 2041 Schaffhausen, G. (Ger) 1973 w-z 1 – 0
Sziva, E. (Erika) 2174 Akker van den, G.G.H. (Guus) 1944 z-w 1 – 0
Simons, R.W.J. (Rudy) 1977 Fober, J.H.G. (Jan) 1959 w-z 1 – 0
Swinkels, A.T. (Nol) 1964 Voigt, I. (Ingrid) 1912 z-w ½ – ½
Haitjema, J. (Jarich) 1943 Bolz, J. (Jannis) 0 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2105 Gemiddelde Rating: 1922 6-2

Dit keer speelden we in Wijkcentrum Heidehonk, omdat De Hoeksteen bezet werd door het Brabants Kampioenschap dammen. Ook de volgende thuiswedstrijd zullen we daar spelen. De aftrap van het seizoen mochten we doen tegen Zuid Limburg 3. Vorig seizoen eindigden we met een wedstrijd tegen Zuid Limburg 4, waarvan we een aantal spelers in deze wedstrijd weer terugzagen. De wedstrijd verliep zonder al te veel moeilijkheden.

Gerard (1): Een rustige Slavische verdediging waarin zwart geen problemen had zijn stukken in het spel te brengen. Maar om een partij te winnen is meer nodig en zodoende speelde ik na lang nadenken twee provocerende zetten omdat ik het gevoel had dat wit’s stukken even op het verkeerde been stonden. Als wit niet op het aanbod in gaat, dat staat zwart naar mijn smaak wat prettiger en zodoende besloot de tegenstander de avontuurlijke weg te volgen. Helaas voor hem had hij het minder goed doorgerekend, was er geen sprake van een opgesloten dame maar wel van beslissend materiaalverlies. Hiermee kwamen we met 1-0 voor.

Charlie (2): Mijn partij was niet zo spannend. Hij speelde een minderbekende variant van de draak. Daarop reageerde ik niet heel accuraat. Vervolgens maakte ik de fout om dames ruilen en een pion te pakken. Dit had ik niet goed berekend en in het eindspel stond ik iets minder, maar ik had mijn eigen stelling (alweer) onderschat. Daarop bood ik remise aan en dat nam hij aan. Een zeer matige partij!

Guus (3): De opening leverde een interessante afwikkeling op, en enkele toeschouwers waren ervan overtuigd dat ik slechter zou komen te staan als wit de zet dxc5 zou spelen om mij een geïsoleerde d-pion te bezorgen, met spel over de b1-h7-diagonaal. Ik dacht dat ik daarmee genoeg tegenspel zou krijgen tegen de witte e5-pion, vooral omdat de witte koning nog op e1 stond. Een ding is zeker: zo simpel was het niet, voor beide kanten. Maar mijn tegenstander sloeg niet op c5, en dus kon ik mijn pion later naar c4 doorschuiven, waardoor er een heel ander stellingstype ontstond. Wit kon een klassieke batterij met zijn loper op b1 en dame op c2 krijgen, en ik had een meerderheid op de damevleugel om in het eindspel te benutten. Het kwam echter niet tot een eindspel. Wit was vastberaden om f4 door te zetten, maar het lukte hem maar niet. Uiteindelijk dacht hij dat hij zijn hand overspeeld had omdat zijn d-pion opeens verloren leek te gaan.


Hij had niet gezien dat hij na Pe3 voor zijn twee centrumpionnen direct twee andere pionnen kon terugwinnen met Td1. In plaats van zijn d-pion tijdelijk op te offeren, koos mijn tegenstander voor het zeer dubieuze stukoffer Pf6, gevolgd door een kwaliteitsoffer. Dat materiaal pakte ik zonder lang na te denken. Volgens de computer had wit het me daar nog moeilijker kunnen maken dan hij deed, wat zou leiden tot stelling waarin ik weliswaar een stuk meer heb, maar geen beschutting voor mijn koning. Gelukkig zag mijn tegenstander die kans niet, en kon ik mijn koning in veiligheid brengen en klaar gaan staan om mijn extra toren te verzilveren.

Erika (5):


In deze ongeveer gelijke stelling ging mijn tegenstander onverwacht snel de mist in.
23.b3?! a4 24.Pc5?? Lxc5 25.Lxc5 axb3 26.cxb3 Dxb3 27.Lb4 c5 28.Lxc5?! [28.Ld2 Db2 29.Td1 Txa3 30.Lh6 Dxf2+ 31.Kxf2 Ta7 gevolgd door f6 is ook een groot voordeel voor zwart.]28…Dc3 [Een simpele dubbelaanval met stukverlies.] 0–1

Nol (7): Ik kwam al snel gelijk te staan. Maar daar bleef het bij. Op de veertigste zet eindigde de partij in remise.

Rudy (6): Mijn tegenstander meende al op de 7e zet een loper te moeten offeren op f2 (een zet waar ik nu juist veel tijd aan had besteed voor dat ik op de 7e zet e5 speelde); Hij kreeg daar in eerste instantie slechts een pion voor terug en later geforceerd een 2e pion, maar meer of enige compensatie heeft hij nooit gekregen. Mijn koning stond weliswaar een beetje ongelukkig op e2, maar ik kreeg al gauw de coordinatie van al mijn stukken terug en toen was het slechts een kwestie van tijd. Al gauw won ik weer een pion terug en daarna ging het snel bergafwaarts met hem. 1-0

Jarich (8): Ik speelde tegen Jannis Bolz, een jonge tegenstander die ik rond de 10 jaar zou schatten. Ik koos voor de ruilvariant van het Spaans, waarbij het recept duidelijk is: zoveel mogelijk stukken ruilen en dan hopen dat je wint in het eindspel (omdat zwart vanwege de dubbelpion geen echte meerderheid heeft). Dat ruilen ging mij aardig goed af, van beide kanten waren nog twee torens en een paard overgebleven. Ik hoopte ook de torens af te kunnen ruilen, maar daar ging mijn tegenstander wijselijk niet op in. Hij ontwikkelde druk op mijn ‘hangende’ pionnen op e4 en f4, en plots bleek ik in de problemen te zitten. Ik wist pionverlies niet te vermijden waarna ik met een geïsoleerde pion en een slechtere stelling bleef zitten. Ik probeerde hem daarna in de tijdnoodfase onder druk te zetten, maar dat werkte als een boemerang. Het was mijn eigen koning die in grote problemen kwam, wat resulteerde in stukverlies. Jammer maar helaas, maar wel complimenten aan mijn tegenstander, die een puike partij heeft gespeeld.

Als laatste was Robert nog bezig.

Robert (4): Na een rustige opzet had ik na de opening een klein voordeeltje. Mijn tegenstander counterde mijn d5 met b5 maar miste een dat zijn vork op b4 geen stuk winst opleverde, waarna ik kon afwikkelen naar een eindspel met een pion meer. Hoewel het lopers van ongelijke kleur waren met allebei een toren had ik groot voordeel nadat ik de stukken van zwart passief kreeg. Na het niet helemaal precies uit spelen kreeg ik bij beginnende tijdnood een tweede pion cadeau waarnaar mijn opponent opgaf.

Zo eindigden we met een mooie openingsscore.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *