Agenda

Laatste update

26-06 indeling: simultaan
26-06 uitslgn en eindstanden
21-06 2e update sen 21-06
20-06 update ind sen 21-06
19-06 indeling sen 21-06

2700chess.com for more details and full list

Externe competitie: WLC 1 – De Stukkenjagers 2

Rating
Rating
Bollen, G. (Guus) 2182 Greunsven, A.A.J.M. (John) 2014 1 – 0
Kools, T. (Thomas) 2178 Amerongen van, A.J.M. (Arjen) 2013 1 – 0
Doren van, B. (Bas) 2126 Dignum, E. (Erik) 1971 1 – 0
Tang, C. (Charlie) 2158 Feelders, R.A.J. (Ruud) 2011 1 – 0
Smit, M. (Maarten) 2034 Pols, L.A. (Leendert) 1954 1 – 0
Simons, R.W.J. (Rudy) 2010 Hoogendoorn, F.T.J. (Fré) 2018 0 – 1
Klomp, R.L.P. (Robert) 2060 Amerongen-Jansen van, M.J.C. (Peggy) 1962 1 – 0
Baijens, J.C. (Hans) 1855 Lie-Kwie, K. (Kienfong) 1722 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2075 Gemiddelde Rating: 1958 6½-1½

Met nog twee wedstrijden te gaan moesten we onze eindsprint nog even doorzetten om zeker veilig te zijn voor degradatie. Voor onze tegenstanders was die hoop al vervlogen. Omdat er in alle teams flink wat afmeldingen waren (zie het lege bord bij team 2), was ik blij dat De Stukkenjagers bereid waren een partij vooruit te spelen, waarvoor nogmaals dank. Thomas wist ons op een 1-0 voorsprong te brengen.

De andere partijen vielen ook bijna allemaal gunstig uit. Soms zit het tegen, maar dit keer niet. De verslagen leest u hieronder.

Thomas (2):

Kools_VanAmerongen

Bas (3):

Dignum___van_Doren

Guus (1):

In het middenspel wisselde de stelling tussen gelijk en (licht) voordeel voor wit. Maar uiteindelijk was het zwart die aan het langste eind trok. Toen ik inmiddels gelijkspel bereikt had met eigenlijk alleen kansen voor zwart in de aanloop naar het eindspel, maakte wit twee opeenvolgende blunders, waarna hij respectievelijk een pion verloor en mat ging.

Charlie (4):

Na een lange tijd mocht ik ook weer eens serieus achter het bord met stukken gaan zitten. Mijn laatste wedstrijd was nog de promotiewedstrijd van vorig jaar, en de keer daarvoor was nog voor corona! Het hoeft dan ook niet gezegd te worden dat mijn spel een beetje roestig en gehavend aanvoelde wegens het gebrek aan oefening. Gelukkig werd het uiteindelijk een rustige middag voor mij.

De partij begon in het welbekende Spaans, waarbij het erop leek dat ons gevecht de scherpe Zaitsev variant zou betreden. Het zou een heerlijke knokpartij in een soort Benoni structuur worden, ware het niet dat ik de zetvolgorde omdraaide en we in rustigere en onbekende vaarwater belanden. Niet dat ik mocht klagen, want na een aantal zetten en wat lichte geknoei aan beide kanten, kwam ik een gezonde pion voor te staan. Dat de scherpte mij deze middag had verlaten, kwam naar voren in de volgende stelling. Zwart heeft hier zojuist mijn extra pion teruggenomen ten koste van een paard en hoopt deze “schijnoffer” te verzilveren en nog wat tegenspel te creëren. De laatste zet was 20…Lf8-d6 en wit is hier aan zet. Hoe kan wit hier optimaal profiteren van het zwarte huzarenstukje?

Het antwoord is 21.Pf7! Na de variant 21…Txe4 22.Pxd8 Txe1 23.Txe1 Txd8 24.Lxd6 Txd6 25.Te7! Lc8 26.Te8+ wint wit de zwarte loper. Ook na 21…Kxf7 22.Dxe8+ Dxe8 23.Txe8 Txe8 24.Lxd6 blijft wit een stuk voor. Helaas had ik deze spectaculaire nekslag voor zwart gemist en speelde ik 21.Pxc6. Hierbij wikkelt wit af naar eindspel met een (slechts) gezonde pion meer. In dit eindspel kwam ik gelukkig nooit in de problemen om mijn voordeel te verzilveren en kon ik mijn eerste overwinning in ruim twee jaar pakken!

Hans (8):

De partij was in evenwicht, totdat mijn tegenstander (met zwart) een blunder maakte op de 16e zet. Waardoor wit 2 belangrijke centrum pionnen won, met winnend voordeel. Op de 28e zet won wit nog een pion en op de 30e zet nog één. Naast 4 pionnen meer stond wit ook nog eens positioneel veel beter. Zwart maakte in een moeilijke stelling op de 31e zet een blunder. Normaal gesproken is het dan uit. Maar ik was ondertussen al een tijdje in tijdnood en moest nog 10 zetten spelen. Probleem was dat alle witte stukken optimaal stonden en het lastig was om een plan te bedenken om wits toch al sterke stelling nog beter te maken. I.p.v. zwarts blunder af te straffen (wit kon zwarts dame veroveren), liet ik zwart ontsnappen (dus eveneens een blunder maar dan van wit). Om vervolgens een zet later een fout te maken waardoor zwart een toren en 2 lichte stukken kreeg voor een dame (en nog steeds die 4 pionnen). Direct na de tijdcontrole v.d. 40e zet, maakt wit wederom een fout. Deze fout was zeker niet nodig geweest, omdat wit ineens 30 min. op de klok erbij had gekregen. Ik had deze zet dus niet in snelschaak tempo hoeven te spelen. Hierdoor werd de materiaal balans gewijzigd naar een toren en loper voor zwart tegen een toren en 4 pionnen voor wit. Het stond toen ongeveer gelijk. Toen 8 zetten later duidelijk werd dat wits ver opgerukte e-pion niet zou promoveren en mijn tegenstander voor de 2e keer remise aan bood, besloot ik het aanbod te accepteren. Verder schaken zou zinloos zijn geweest in deze remise stelling.

Maarten (5):

Ik stond net na de opening met zwart een tikkeltje beter vanwege het feit dat ik mijn torens had geplaatst op de enige twee open lijnen, terwijl wit nog niet zo ver was met ontwikkelen om zijn torens daar ook te positioneren (loper op c1 stond nog in de weg). Met een damezet dreigde ik binnen te vallen via de c-lijn én viel ik een witte pion aan. Wit besloot ten onrechte te ontwikkelen in plaats van de pion te dekken, waarna ik dus een pion voor stond. Ik had nog wel een probleempje met mijn witveldige loper, die stond op b7 tegen zijn eigen pionnen aan te kijken. Via b7, c6, e8 kwam de loper echter op g6. Door een grote fout van mijn tegenstander won ik hierna een kwaliteit, maar moest wel pion b5 afgeven. Daarna was het opletten geblazen dat de witte vrijpion niet sterk zou kunnen worden, maar deze pion kon ik even later ook geforceerd ophalen. Nu resteerde een technisch gewonnen dame plus toren tegen dame plus loper eindspel, waar ik vijf pionnen had (d, e, f, g, h) en wit vier (e, f, g, h). Dit was uiteraard gewonnen, maar het kostte me nog wel wat moeite om ervoor te zorgen dat de witte dame en de loper samen geen kansen zouden krijgen tegen mijn koning. Maar ik had de tijd en was ervan overtuigd dat ik zou winnen. Uiteindelijk kon ik dameruil afdwingen waarna mijn opponent het voor gezien hield.

Rudy (6):

Ik was gisteren na de partij niet bepaald “amused” (ondanks het geweldige teamresultaat) vanwege mijn geknoei in mijn eigen partij. Ik wilde zelfs maar in enkele zinnen mijn belabberd optreden af doen in mijn verslag. Nu, een dag later ben ik enigszins hersteld van mijn onnodige nederlaag (weer !) en ik zal dus toch nog een diagram invoegen met commentaar.

Dan nu de partij:  Na een onregelmatige opening van de kant van zwart kwam de partij later in “Spaans” vaarwater met voor mij een gunstige structuur met een loper op b7 en zonder dat zwart b5 had gespeeld. De vis gaf al na zo’n 10 zetten +0,8 wat zelfs op de 17e zet werd uitgebouwd tot + 1,2. Nog net geen groot voordeel, maar toch. na een fase van mindere zetten van beide kanten verminderde mijn voordeel ergens tussen de 0,5 en 1.00 t/m de 30e zet. En dan begint het geknoei: Zie diagram

Hier geeft de engine nog steeds een voordeel van ca. +0.6 , uiteraard vanwege de zwakke pion op a6. het mooiste zou zijn als ik de verdediger van a6,de  loper op c8 kon afruilen, maar dat lijkt nog verre van denkbaar. Voorlopig dan maar rustig afwachten en hopen op een fout. In het ongunstigste geval is het dan remise. Echter, ………ja, ja , daar is ie weer, in een vlaag van verstandsverbijstering speelde ik hier het ongelofelijke 31. f4? en iedereen met een beetje positioneel inzicht ziet dat dit definitief veld e5 geeft aan zwart voor een van zijn paarden. na ruil op f4 kan wit daarna wel het paard “befragen” met Pf3 , maar zwart heeft altijd een 2e paard voor het veld e5. Ik heb dit gedurende de halve partij natuurlijk wel gezien en toch speel ik ineens f4?! Beter was bv. 31. Ta5 met +0,6.  31. f4 was nog niet verloren , maar mijn voordeel slinkte van +0,6 naar -0,2 in 1 stomme zet ! natuurlijk was het toen nog niet verloren, maar dit was wel het begin van nog meer mindere zetten die tenslotte resulteerden in een bittere 0. Het slechte weekendtoernooi was helaas kennelijk een voorbode, hoewel ik het grootste deel van de partij beter heb gestaan. Bah!

Gelukkig is het teamresultaat  denderend en handhaven we ons nu definitief in de 2e klasse. Dit seizoen was er een voor mij om snel te vergeten en natuurlijk zal ik er  wel alles aan doen om die laatste ronde nog enigszins waardig af te sluiten.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>