Externe competitie: Veldhoven 1 – WLC 1

Veldhoven 1

WLC 1

Schenning, H. (Huub) 2041 Welling, G.J. (Gerard) 2289 z-w 0 – 1
Wolferink, F. (Frans) 2084 Dooren van, H.F.M. (Dirk) 2345 w-z 1 – 0
Bruggeman, J.H.G. (Gerrit) 1950 Bollen, G. (Guus) 2204 z-w 1 – 0
Empel van, F. (Fred) 2012 Tang, C. (Charlie) 2176 w-z 0 – 1
Eijndhoven van, E. (Erik) 2089 Klomp, R.L.P. (Robert) 2051 z-w 0 – 1
Voort van de, R. (Rob) 1937 Sziva, E. (Erika) 2176 w-z 0 – 1
Meerakker van de, T.J.C. (Theo) 1930 Swinkels, A.T. (Nol) 1962 z-w ½ – ½
Peters, J. (Jan) 1809 Simons, R.W.J. (Rudy) 2006 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1982 Gemiddelde Rating: 2151 3-5

Met de sterkste opstelling sinds jaren traden we aan tegen koploper Veldhoven. Hieronder volgen de partijverslagen.

Gerard (1): Evenals in de eerste ronde van de competitie was ik de gelukkige die als eerste een punt voor WLC I mocht bijschrijven. Deze keer hoefde ik er echter niet hard voor te werken want het systeem wat ik speelde en de gevaarlijke aanvalskansen als zwart (te) rustig reageert waren mij al een goede 20 jaar bekend.
De stelling na 8 zetten heb ik al diverse keren op het bord gehad in die periode en in de praktijk is gebleken dat deze al heel moeilijk te verdedigen is. Mijn tegenstander Huub Schenning trok nog aan de noodrem maar dat had als effect dat de partij na 14 zetten voorbij was. De wedstrijd was nog geen half uur bezig. Af en toe zit het mee…

Rudy (8): Weer werd ik net als in de laatste avondcompetitiewedstrijd geconfronteerd met een enigszins “slappe variant” , waaruit een stelling resulteerde die ongeveer in evenwicht was, maar waar ik me nou ook weer niet echt comfortabel in voelde. Mede om deze reden en gezien de stand omdat Gerard al vroeg had gewonnen, plaatste ik op de 16e zet een remise-aanbod ,die na overleg met hun teamleider werd geaccepteerd. 0,5-0,5 Weer niet echt “Simonsiaans” zullen sommigen zeggen.

Robert (5): Ik kreeg een konings-Indisch fianchetto variant tegen die ik jaren geleden bestuurd had in een blauwe Euwe boek. Dat kon ik me nog herinneren. Na een zet of 10 was ik die draad kwijt maar de stelling speelde zich redelijk vanzelf. Na het sluiten van het centrum de standaard doorbraak op de damevleugel. Met een schijnoffer Pxd6 kreeg ik controle over het centrum. Op het moment dat ik kon dreigen met dame winst, offerde mijn tegen stander een paard voor twee pionnen. Met wat handig gemanoeuvreer hiel ik een eindspel over van toren en lopen tegen toren, het probleem was dat ik nog maar twee pionnen had mijn tegenstander vijf. Ik eindigde dan ook met nog maar één pion op b7 gedekt door de witveldige loper. En die pion kon in een paar zetten gedekt op b8 komen, dus mijn tegenstander gaf op.

Guus (3):

Dirk (2): Was een spannende pot, opening ging niet lekker maar kon mezelf aardig los offeren. Daarna kreeg ik wat materiaal terug zodat Frans kon rokeren. Hierna bleef het rommelig in tijdnood. Vervolgens ging ik de mist in in een moeilijke stelling voor mij, vlakte de stelling af en bleef ik een stuk achter.

Charlie (4): Hij speelde een vrij rustige variant tegen mijn Slavisch. Na de opening kreeg hij een isolani, maar ik had geen problemen als zwart gekregen. Vervolgens ging hij zonder rechtvaardiging een koningsaanval opzetten die gedoemd was te mislukken en alleen zijn centrum verzwakte. Ik speelde het vervolgens ook niet heel nauwkeurig, maar mijn tegenstander hielp gelukkig een handje mee. Zonder echt veel te hebben uitgevoerd stond ik echter al gewonnen en na wat afwikkelingen won ik al materiaal. Toen gaf hij op.

Nol (7): Over de stelling die remise gegeven werd zwijg ik…

Erika (6): Mijn tegenstander speelde te langzaam in een Anti-Siciliaanse opening, waarna ik hem positioneel klem kon zetten.


In deze stelling kan hij nauwelijks bewegen en na: 39.Lf3 Pe3 40.Lxe3 Lxe3 41.Kf1 had hij geen zin in meer in het vervolg.

Nu zijn wij koploper, met nog maar één ander team dat 4 matchpunten heeft. Kunnen we deze positie behouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *