Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

24-10 indeling sen 26-10
24-10 uitslagen sen 19-10
19-10 update ind sen 19-10
16-10 indeling sen 19-10
16-10 uitslagen sen 12-10
12-10 update ind sen 12-10
10-10 indeling sen 12-10
10-10 uitslagen sen 05-10

2700chess.com for more details and full list

Externe competitie: Pion/Mook Combinatie 1 – WLC 1

PION/Mook combinatie 1

WLC 1

Molenkamp, W. (Wim) 2054 Welling, G.J. (Gerard) 2289 z-w 0 – 1
Ruijter de, L. (Luuk) 2195 Sziva, E. (Erika) 2176 w-z ½ – ½
Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2124 Bollen, G. (Guus) 2204 z-w 0 – 1
Veenstra, W.M. (Wopke) 1962 Tang, C. (Charlie) 2176 w-z 0 – 1
Fleuren, J. (Jan) 2076 Simons, R.W.J. (Rudy) 2006 z-w ½ – ½
Knippenberg, H. (Hidde) 1620 Klomp, R.L.P. (Robert) 2051 w-z 0 – 1
Bouwman, A. (Alexander) 1698 Swinkels, A.T. (Nol) 1962 z-w ½ – ½
Valk de, J.L. (Jo) 1689 Wilbrink, H.A. (Henny) 1843 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1927 Gemiddelde Rating: 2088 2-6

Vandaag probeerden we onze koppositie te behouden tegen een team waar we vorig seizoen nipt van wonnen. Het bleek dat een paar van hun topspelers niet meededen, en dus waren de kansen in ons voordeel. In de volgende verslagen leest u hoe de partijen verliepen.

Gerard (1): Mijn tegenstander Wim Molenkamp kende ik van een eerdere partij tegen Pion Groesbeek in de uitwedstrijd met WLC I in september 1978. De eerste competitiepartij na de fusie die we vorig seizoen nog uitgebreid hebben gevierd. Destijds provoceerde ik hem met 1.e4 Pc6 2.d4 d5 en nu streefde ik met 1.d4 juist naar een stabiele partij en was zijn Hollandse verdediging 1..f5 een oorlogsverklaring. Ik koos voor een rustige opbouw om enige kans op voorbereiding bij voorbaat te omzeilen, en omdat zorgeloze verdediging tegen dit systeem nare gevolgen kan hebben. Zoals in de partij snel duidelijk werd, na ruil van de witte e- tegen zwarte f-pion is zwarts koning-stelling een dankbaar aanknopingspunt en kwam ik snel tot een krachtige aanval. Toen we na afloop in de analyse – tegen beter weten in – naar redding zochten leek er nog een kans op verdediging. Maar toen ik deze thuis in alle rust nog even controleerde bleek deze net zo verliezend als de in de partij gespeelde optie. De zwarte stelling was daarna spoedig hopeloos en dit leverde na een eerder overeengekomen remise de eerste beslissing van de wedstrijd op. De Hollandse verdediging is een gevaarlijke opening wegens de aanvalskansen die het zwart kan opleveren, maar is minstens net zo gevaarlijk voor zwart zelfs wegens de potentiële verzwakking van de velden rondom de zwarte koning als wit lijnen kan openen.

Erika (2): Ik had de Sämisch variant van de Konings-Indisch op bord met zwart. Een strategisch heel moeilijke stelling. Echter kwam ik langzaam steeds beter te staan, maar het kostte te veel tijd. Daarom nam ik de remiseaanbod van de tegenstander aan, toen ik nog 11 zetten moest doen in 7 minuten, maar in een erg complexe stelling nog. Met wat meer tijd had ik het misschien kunnen winnen.

Guus (3): Net als vorige keer tegen PMC 1 speelde ik tegen Theo Wijnhoven. De vorige keer eindigde onze partij in remise in zijn lievelingsvariant. Maar nu koos hij ervoor om een andere opening te spelen om eventuele voorbereiding uit de weg te gaan. Dat pakte goed uit voor mij.

Charlie (4): Na de opening kwamen we in een vrij ongebalanceerde stelling. Ik had een pion geofferd voor spel tegen zijn koning, maar waarschijnlijk stond wit iets beter. Daarna maakte hij in een lastige stelling wat onnauwkeurige zetjes waarna ik het initiatief kon overnemen. Toen hij vervolgens ook nog een pion wegblunderde was het eigenlijk al afgelopen. De rest was dan ook niet moeilijk meer.

Rudy (5): In de opening moest ik weer veel tijd verbruiken omdat mijn tegenstander een weinig gespeelde variant speelde, die overigens niet geheel onverwachts was daar ik de database al had geraadpleegd omdat hij een van de mogelijke tegenstanders zou zijn en in de database stonden enkele partijen van hem lang geleden. (ja ja, ik heb mijn huiswerk gedaan :-)) . Ik meende er niet slecht uit te komen en zelfs in het vroege middenspel een klein voordeeltje te hebben met zijn ongerocheerde koning. Ik kon helaas niet echt gebruik maken van mijn ontwikkelingsvoorsprong en nadat ik zijn remise-aanbod op de 17e zet heb afgeslagen kreeg hij na dameruil in het eindspel van ieder toren, paard en pionnen weliswaar een klein voordeeltje, maar ook dit was weer niet genoeg om te winnen. Mijn remise-aanbod op de 24e zet was in eerste instantie afgeslagen door hem, maar na 28 zetten werd toch op zijn voorstel de vrede getekend. Dit is dus de 3e remise op rij voor mij en gezien het teamresultaat tenslotte kan ik niet ontevreden zijn.

Nol (7): Ik zal er niet veel woorden over vuil maken: voor de vierde keer op rij remise.

Henny (8): In deze variant van de Nimzowitsch-verdediging heb je met zwart na zo’n zet of vijf al min of meer gelijk spel. Het nadeel van deze aanpak is wel dat het erg vervlakkend werkt. Ook in deze partij is dat het geval. En blijkbaar ligt dit soort stellingen mij helemaal niet. Volgens mij doe ik alleen maar hele redelijke, zij het wat sjabloonmatige, zetten. Maar volgens de computer zit ik vreselijk te modderen. In de slotstand waarin tot remise werd besloten sta ik volgens diezelfde computer heel slecht maar achter het bord had ik dat helemaal niet in de gaten. We mogen dus weer eens niet mopperen.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>