Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

14-03 uitslagen sen 10-03
10-03 update prog sen 10-03
09-03 update prog sen 10-03
08-03 deelnemers toernooi
08-03 programma sen 10-03
08-03 uitslagen sen 03-03

2700chess.com for more details and full list

Externe competitie: Het Kasteel – WLC 1

Het Kasteel

WLC

Berkel van, W.J.H. (Willem) 2037 Bollen , G. (Guus) 2221 z-w ½ – ½
Rossen , M. (Maarten) 1929 Tang , C. (Charlie) 2124 w-z 0 – 1
Massink , H. (Henk) 1904 Medema , J. (Jeroen) 2190 z-w 0 – 1
Haans , K.A. (Kaz) 1988 Klomp , R.L.P. (Robert) 2048 w-z 0 – 1
Kortenhof van, H.T.F.W. (Henk) 1842 Simons , R.W.J. (Rudy) 1994 z-w 1 – 0
Rutjes , T. (Twan) 1900 Swinkels , A.T. (Nol) 1974 w-z ½ – ½
Rossen , S. (Siebe) 1838 IJzendoorn van, L. (Leo) 1701 z-w ½ – ½
Rutten , B.A. (Bram) 1719 Wilbrink , H.A. (Henny) 1812 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1895 Gemiddelde Rating: 2008 2½-5½

Met een groot aantal afmeldingen was het een uitdaging om het team compleet te krijgen. Een groot aantal invallers was verhinderd, dus ik moest het tweede en zelfs het derde team lastigvallen. Ik wil teamleiders Bas en Arno daarom ook hartelijk bedanken voor hun medewerking, alsmede invallers Nol, Henny en Leo.

Dat de voorbereidingen niet soepel verliepen bleek ook uit de autorit naar Wijchen. We kwamen in de file te staan, waardoor we een kwartier te laat op de speellocatie arriveerden. De tegenstanders waren zo sportief om op ons te wachten en niet de klok aan te zetten. Hulde! Op het schaakbord verliep alles (over het algemeen) wat soepeler.

Charlie: Al in de opening kwamen we in een zeer scherpe stelling. Mijn tegenstander maakte vervolgens de fout om zijn dame verkeerd te zetten, wat in een rustigere variant misschien vergeven kan worden, maar hier was het strategisch gezien al afgelopen. Ik kreeg een groot ontwikkelingsvoorsprong en nadat de stelling werd opengebroken, stond zijn koning nog in het midden en zijn koningsvleugel was nog helemaal niet ontwikkeld. Hierop volgde een koningsaanval en toen konden de stukken weer in de doos.

Henny:

Rudy: Het is onderhand wel duidelijk dat ik in een complete vormcrisis verkeer; Het is niet alleen dat ik complete gewonnen stellingen weet te verzieken de laatste tijd, maar nu ook al in de openingsfase zit ik als een kruk te spelen. Ik speelde in deze partij een zet die ik nooit zou spelen in vergelijkbare stellingen. een zet die cruciaal was voor het vervolg van de partij. de diagonaal a7-g1 kwam hierdoor open voor zijn zwarte loper en zijn dame op b6 en na zijn 0-0 deed ook zijn toren nog vrolijk mee aan de aanval op f2 met een koning op f1. de rest laat zich raden. Het is te hopen dat mijn vormcrisis nog voor de volgende externe ronde voorbij is.

Nol: In het middenspel miste ik een paar kansen op voordeel. Ik had die kansen ook wel gezien maar dacht dat mijn koning dan gevaar zou lopen. Safety first zullen we maar zeggen. Enfin, nu liep de partij min of meer geruisloos naar remise.

Guus:

Jeroen: In een Scandinavische opening kreeg ik met wit een iets betere stelling, maar wist toch niet duidelijk welk plan te spelen. Het plan wat ik bedacht kwam wel op het bord, maar met name omdat mijn tegenstander te passief was. In onderstaande stelling, na 25 zetten van wit, was ik wel tevreden: loperpaar, vrijpion, en torens afgeruild.

Echter, zwart had hier 25..,c4! moeten spelen. Dan was het allemaal niet zo duidelijk. Na het gespeelde 25. …, Pb8 kwam ik beter en beter te staan. Het einde was wel leuk:

Ik speelde 46. Kg6 en er volgde 46. …, Pe5+ 47. Lxe5, fxe5 48. g5 en zwart heeft een probleem met de witte vrijpionnen. Dit werd duidelijk na 48. …, e4 49. Lxe4, Pd6 50. Pxd6, Kxd6 51. Kf7!, Ke5 52. g6 en een van de witte pionnen loopt door; zwart gaf op. Ook 47..,Lxe5 had niet meer geholpen: 48.Pxe5,fxe5 49.g5 en uiteindelijk worden de vrijpionnen ook hier te sterk.

Leo: Op vrijdagavond (donderdagavond; redactie) werd ik door een Guus-in-nood gebeld en na drie jaar mocht ik weer eens als invaller in het eerste aantreden. Ik speelde aan bord 7 met wit tegen Siebe Rossen en mijn tegenstander was verrast door mijn openingskeuze. Hij had veel tijd nodig om de juiste zetten te vinden maar slaagde daar heel redelijk in. Desalniettemin kreeg ik een comfortabele stelling met ruimteoverwicht. De computer gaf een voordeel voor mij aan dat schommelde tussen de +1 en +2. Af en toe had ik wel wat betere keuzes kunnen maken, evenals mijn tegenstander overigens. Vervolgens besloot mijn tegenstander tot een tweesnijdende opmars van pionnen op zijn koningsvleugel die nauwkeurig spel van mij vereiste. Hij schoof zijn pionnen echter net wat al te enthousiast naar voren waarna ik in een totaal gewonnen stelling terecht kwam. Helaas hadden we beiden nog 14 zetten te spelen met de klok op vallen, en spelend op het increment zag ik een mogelijkheid voor damewinst tegen paard en toren die ik (onterecht) meteen aangreep. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen want ik kwam daarmee in een eindspel terecht waarin ik alleen de dame overhield en mijn tegenstander paard en toren. Bovendien had hij een door de toren gedekt vrijpion en nog een vrijpion aan de andere kant van het bord. Er stonden bovendien nog veel pionnen op het bord waardoor ik met de dame niet zoveel velden ter beschikking had. Zowel Jeroen als Guus gaven later aan dat ze niet graag in mijn schoenen hadden gestaan toen dat eindspel op het bord kwam. Zowel Siebe als ik speelden deze moeilijke stelling niet vlekkeloos en de beoordeling door Stockfish liegt er niet om, we stonden allebei regelmatig gewonnen en verloren. Toen wij als laatsten nog aan het schaken waren en het intussen 5-2 voor WLC stond wilden we geen van beiden verliezen in een nog steeds erg onduidelijke stelling en besloten we tot remise.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>