Externe competitie: ASV 3 – WLC 1

ASV 3

WLC 1

Linde van de, J.A. (Jan) 2069 Welling, G.J. (Gerard) 2273 z-w 0 – 1
Reulink, F. (Fred) 1962 Tang, C. (Charlie) 2185 w-z 0 – 1
Wel van der, R. (Richard) 2030 Bollen, G. (Guus) 2207 z-w 0 – 1
Maassen van den Brink, K.J. (Koen) 2028 Klomp, R.L.P. (Robert) 2061 w-z ½ – ½
Duman, M. (Murat) 1931 Simons, R.W.J. (Rudy) 1998 z-w 0 – 1
Schleipfenbauer, B. (Bent) 1965 Copic, R. (Roel) 1913 w-z 1 – 0
Wille, R. (Ruud) 1884 Haitjema, J. (Jarich) 1921 z-w 0 – 1
Holtackers, D.M. (Daan) 1883 Albers, F. (Frank) 1909 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1969 Gemiddelde Rating: 2058 1½-6½

Door de kleine vertraging dankzij een ongeluk op de snelweg en de daaruit voortvloeiende omwegen, maar ook doordat de teamleider de verkeerde locatie had ingevoerd in het navigatiesysteem, begonnen sommigen van ons met een klein beetje minder tijd op de klok. Ondanks het heersende coronavirus kwamen we wel gewoon met 8 man opdagen, zij het met 3 invallers. Niet al onze concurrenten kregen dat voor elkaar. Tussen Dubbelschaak en HMC moet er nog één partij gespeeld worden die de wedstrijduitslag zal bepalen.

Roel (6): Zwart speelde een scherpe variant in het Frans die hij, zo gaf hij aan na de partij, die ochtend uitgebreid had voorbereid. Ik liet me verleiden tot de scherpste opstelling, en al vroeg in middenspel ging het mis. Mijn tegenstander had meer gezien tijdens de partij en kreeg met een tactische dreiging snel voordeel. Al voor de 20e zet moest ik helaas opgeven.

De 1-0 achterstand zou niet lang duren.

Rudy (5): De laatste externe wedstrijd tegen HSC was ik als laatste bezig; Hoewel ik toen in eerste instantie goed was weggekomen, kon ik in 2e instantie tot 2x toe winnen. het werd slechts remise. Ik wilde persoonlijke revanche en die kreeg ik . Hoewel ik dit keer niet als eerste klaar was, was ik wel als 2e klaar en als eerste gewonnen. Er zouden er van onze kant nog velen volgen. De partij duurde weliswaar 32 zetten alvorens hij opgaf, maar hij had ook al na 17 zetten kunnen opgeven, want hij zou zijn dame verliezen die was opgesloten. Hij koos er voor om met een stuk voor zijn dame nog lang door te spelen, maar dit keer gaf ik het niet meer af. 1-0 dus

Guus (3):

Gerard (1): Het moet ook wel eens meezitten. In mijn partij tegen tegen de eerste bordspeler van ASV III, J.v/d Linde, had ik als uitvloeisel van de opening de keuze :
• ofwel een geblokkeerde stelling spelen waar heel misschien op zeer lange termijn wat spel te genereren viel
• ofwel een hele gevaarlijke zet spelen, zo één waarvan je eigenlijk op je klompen aanvoelt dat het onverantwoord is
De hoop bij mijn onverstandige keuze was dat mijn tegenstander niet zou durven een stuk te offeren (je speelt tenslotte tegen het geduchte WLC) en dan staat wit heel mooi. Hij dacht meer dan een half uur na en “pats” daar stond het stukoffer op het bord. Ook in een andere zetvolgorde was het heel kansrijk, maar dan zou ik indien gewenst (en achteraf verstandig) met gelijk materiaal verdere gevaren kunnen ontwijken hoewel het allerminst fraai is.
Maar schaken blijft een mensenspel en de zwartspeler speelde niet accuraat waardoor ik de controle kon herwinnen, nog wel een snellere manier miste om mijn voordeel uit te bouwen maar uiteindelijk was de coördinatie in het witte kamp hersteld, met volledige dominantie :


Zwart kan niet meer verhinderen de pion f6 vrijkomt en op korte termijn de partij beslist, na enkele zetten 1-0.

Frank (8):

In de diagramstelling heeft mijn tegenstander zojuist zijn fianchettoloper geruild voor mijn loper en vervolgens 17. Db4 gespeeld, met aanval op mijn b7-pion. Dit geeft mij echter de gelegenheid een aanval op te zetten. Er volgde 17. … h5 18. h4 g5 19. Tc3 gxh4 20. e4 De2 (sterker dan Dxe4 wat ook goed voor zwart is) 21. e5 h3 22. exf6 De4 (ook na h2 staat zwart beter, maar De4 behaalt groter voordeel, want het vervolg is gedwongen) 23. f3 De2 24. Tc2 Dxc2 25. Tf2 h2+ 26. Txh2 Db1+ 27. Kg2 Dxb2+ 28. Kh3 Db1 0-1

Charlie (2): Mijn tegenstander met wit speelde een soort dubieuze Nijlpaard opening. Hierdoor krijg ik al vrij snel een plusje. De stelling werd daarna ook nog steeds beter voor mij, een ruimtevoordeel, ontwikkelingsvoorsprong en hij had zwakke velden. Nadat ik de stelling opende en mat ging dreigen, moest hij een kwaliteit geven. Het resulterende eindspel was dan ook niet moeilijk meer om uit te tikken.

Met 5.5 punten in the pocket (Robert had inmiddels remise gespeeld) kon Jarich zonder druk op winst spelen.

Jarich (7): Na 3 opeenvolgende nederlagen extern, wilde ik eindelijk weer eens winnen. Het begin was in elk geval goed: met een openingsvariant die ik bij een training van Gerard had geleerd, kwam ik al snel in een gunstige stelling terecht. Niet direct doorslaggevend voordeel, maar wel een duurzaam plusje waar zwart moeilijk onderuit kon schaken. Toch bezondigde ik mij aan een onhandige damezet en als mijn tegenstander accuraat had gereageerd, had ik eerder minder gestaan. Gelukkig zag hij het niet en ruilde hij plots zijn sterke loper af tegen mijn paard op f3 om mij daarmee een dubbelpion te bezorgen, vergezeld door een remiseaanbod. Ik zag op dat moment juist wel weer redenen om voor de overwinning te spelen: de dubbelpion was geen ramp en met een open g-lijn en loperpaar rook ik aanvalskansen. Ik zette druk in de tijdnoodfase, en hoewel de aanval niet direct doorsloeg wist ik wel een belangrijke pion te winnen. Toch speelde ik het blijkbaar niet volledig correct, want op zet 37 had mijn tegenstander door middel van een torenoffer remise kunnen forceren. Dat werd gelukkig ook gemist door mijn tegenstander, wat begrijpelijk is gezien de tijdnood waarin hij verkeerde. Na de tijdcontrole kon ik, in de wetenschap dat het team inmiddels gewonnen had, vrijuit spelen. Ik won een tweede pion en mijn tegenstander gaf niet veel later op.

Zo hebben we genoeg punten gehaald om één bordpunt uit te lopen op HSC. Op naar het kampioenschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *