WLC 3 – De Combinatie 3

Een mooi verslag van de wedstrijd WLC 3 – De Combinatie 3 van de hand van Bas Roelen en input van enkele WLC 3’ers bereikte de webredactie. Lees gauw verder:

Op twee maart stond onze laatste thuiswedstrijd en onze voorlaatste wedstrijd van het seizoen op het programma. Niet zomaar een wedstrijd, want WLC 3 speelt, zoals dat zo fraai heet, nog om de knikkers. We staan trots bovenaan in klasse 6K, die door mij al eens schamper de Kelderklasse werd genoemd. Nou ja, feitelijk is het dat ook natuurlijk.

In de zesde ronde speelden we tegen de combinatie 3; een team dat op de voorlaatste plaats van onze klasse bivakkeerde. Op rating waren we favoriet. Je moet het dan natuurlijk alleen nog even waarmaken.

En die ratings, daar is meteen wat mee. Voor de lezer die zich nu afvraagt: “alles goed en wel, maar zijn die ratings niet wat hoog voor klasse 6K?” Jazeker, dat zijn ze inderdaad. Maar dat komt niet, doordat wij plotseling bevangen zijn door voortschrijdend schaakinzicht en massaal partijen zijn gaan winnen, evenmin komt het door het plotselinge verlies aan het vermogen van onze tegenstanders achter het bord enige zetten van kwaliteit te verzinnen en het komt al helemaal niet door een combinatie van deze twee. Nee, de KNSB heeft besloten om, overigens net als de FIDE, ratingdeflatie tegen te gaan en heeft daarom de ratings verhoogd.

Ik ben niet ingevoerd in de wiskundige subtiliteiten achter de verhoging, maar het komt grofweg hierop neer, hoe lager je rating, hoe meer punten je van de KNSB ontving. Iedereen boven de 2000 kwam er bekaaid vanaf, want die moeten het stellen met hun oorspronkelijke rating. Voordeel voor deze spelers is wel dat ze komende tijd lekker veel ratingwinst pakken als ze een speler, laten we zeggen zoals ik, duidelijk maken waarom schaken geen goed idee is.

Goed, door naar de partijen. Ik verontschuldig me alvast, omdat ik daar deze keer niet erg veel over te vertellen heb. Ikzelf was namelijk relatief vroeg klaar en relatief vroeg weg en mijn teamgenoten zijn vermoedelijk nog zo in de ban van die hoge getallen en de overwinning (ja, wij wonnen) dat veel meer informatie mij niet heeft bereikt.

Ik weet in ieder geval zeker dat we op achterstand kwamen, doordat Joris zijn partij verloor. Ik hoorde in de analyse ruimte wat verhalen over een zet te laat, dacht dat ik nog wel wat tijd had en soortgelijke verzuchtingen. Ach ja, je kan niet altijd winnen, 0-1.

John, die trouwens een buitengewoon plezierig schaakseizoen doormaakt, bracht de gelijkmaker op het bord. Zijn verslag treft u hieronder aan, 1-1.

 

Ikzelf was een keer vroeg klaar. De vorige drie keer dat ik speelde, was ik, als ik me niet vergis, steeds de laatste die nog zat te schaken, maar dit keer ging het vlot.

De opening was een rommeltje. Ik won al heel snel een stuk tegen twee pionnen. Maar had geen idee of ik daar blij mee was, omdat het twee centrumpionnen betrof. Daarna was het middenspel een rommeltje. Ik werd onder druk gezet en verdedigde mijn koning, maar deed dat wat halfslachtig zonder zelf echt spel te creëren. En eigenlijk was het slot ook een rommeltje. Mijn tegenstander offerde behoorlijk kansrijk een stuk op g2 (mijn koning was op g1 opgeborgen, maar hij gaf daarna onnodig een extra stuk weg. Dat was wat veel van het goede. Daarmee ontsnapte ik voor de tweede keer dit seizoen en werd het 2-1.

Wat er daarna allemaal gebeurde, weet ik niet, omdat ik niet meer aanwezig was. Ik begrijp dat Henny volstrekt onnodig een overwinning weggaf. Hij schreef daar zelf een verslag over, zie hieronder.

Ook vernam ik dat Leo aan het einde van de middag de meubelen redde door met een 4-3 stand en een kwaliteit achter, zijn tegenstander tot remise te bewegen. Tijdnood bij de tegenstander van Leo en een voldoende complexe stelling lijken daarbij een rol te hebben gespeeld.

Hoe dan ook, met nog één ronde te gaan, staan wij nog steeds bovenaan en kunnen wij door de laatste tegenstander te verslaan met het kampioenschap aan de haal gaan. En ja, dat rijmt inderdaad.

WLC 3

Rating

 

De Combinatie 3

Rating

Ronde 6

 

Wilbrink, H.A. (Henny)

1865

 

Wever, R. (Remco)

1687

0 – 1

 

IJzendoorn van, L. (Leo)

1811

 

Sparidans, A. (Toon)

1725

½ – ½

 

Wielen van der, J.P.H. (John)

1797

 

Schlangen, J. (Jos)

1542

1 – 0

 

Roelen, B. (Bas)

1850

 

Donkers, A. (André)

1590

1 – 0

 

Gayen, A. (Arish)

1738

 

Hooidonk van, C.H. (Kees)

1643

1 – 0

 

Wijnen, J. (Joris)

1741

 

Ven van de, J. (Jur)

1545

0 – 1

 

Wintraecken, B.F.M.G. (Bart)

1717

 

Schlangen, M. (Maarten)

1494

0 – 1

 

Julicher, C. (Chrit)

1620

 

Greef de, R. (Rini)

1200

1 – 0

 

Gemiddelde Rating:

1767

 

Gemiddelde Rating:

1553

4½-3½

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *