WLC 2 kent vliegende start
WLC 2 speelde vorige week zaterdag de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar in de vierde klasse. Ze speelden in deze eerste ronde tegen de Eerste Goirlese Schaakclub, een team wat al enkele jaren in de vierde klasse bivakkeerde. Uw gelegenheidsverslaggever ontving van de spelers verschillende verslagjes die een mooi beeld schetsen van het wedstrijdverloop! We duiken er gelijk in:
Bord 2: Jarich Haitjema – Bram van Huygevoort
Daarmee stond het tweede al voor, we gaan door naar het bord van captain Jasper, die tegen een Goirles jeugdtalent mocht aantreden. Hij licht het zelf toe:
Bord 7: Jonathan van Heinsbergen – Jasper Krenning
We komen er in bij zet 17. Te1 Wit heeft ook net 17 minuten besteed aan 17 en staat ook echt aangekrant. Materiaal gezien staat het nog gelijk maar met 4 stukken van zwart in de aanval en 1 paard ter verdediging kan het niet lang meer duren voordat de spanning te veel wordt. Zwart daarentegen heeft veel tijd verbruikt aan zijn 17 zetten, maar heeft volgens de analyse tot dat moment goed gespeeld.. De afweging is wat de juiste voortzetting is. Zwart nam 2 opties in overweging.
optie 1 : 17….fxe4
– De f-lijn komt open
– de pion op e4 is wel 3x verdedigd en maar 2 x aangevallen.
– gezien de sterke loper op b7 zit er mogelijk een voordelige penning in.
– leidt dit tot substantieel voordeel, mogelijk na Txf3 ( een kwal investeren) ?
– Wat is de voortzetting als het lijkt dat de koning ontsnapt naar de achterste lijn?
- Pxe4 , Txf3 19. Kxf3 , Tf8+ 19. Ke3 Lc5+ 20. Ke2, Kd3 of Kd3 ( Kd2 is het beste ) Zie onder. Ik kreeg gezien de druk in tijd en stelling het niet gezien dat 20…..Dh6 de genade klap was.
optie 2: 17……f4
– ondersteund door het loper paar
– druk op g3 met mogelijke mat dreiging ( hoe verdedigd wit ? )
– f-lijn komt ook hier open, maar wel een zet later ( is dit dan te traag? )
– heeft wit counterplay? moet hij wel reageren? , even verder kijken naar 1-move tactiekjes
- Df2 , fxg3 19. hxg3 Tf7 20. Te3, Taf8 21. Pd5 , Lxd5 ( De loper heeft zijn nut gehad en kan nu geruild worden ) 22.cxd5 , Lc5 23.The1, Txf3 24. Dxf3 ( Txf3 is ook gelijk einde partij) Txf3. 25 Txf3.
Tot hier had zwart het uitgerekend en de stelling is flink vereenvoudigd met groot voordeel voor wit. De grote maar in dit verhaal is dat alle zetten vanaf zet 20 inmiddels op increment gaan. Zwart leeft op 30 seconden per zet. Het sombere en meelevend slot van dit epistel is dat zwart het slachtoffer werd van zijn eigen succes en een enorme blunder begaat met 30……Le7 , in de verwachting dat met Le7 en Dc5 de stelling op slot wordt gehouden.
De werkelijkheid is echter totaal anders. 30……Le7??????… het simpele antwoord van wit is 31.Tc3 . De steling valt als een slechte soufflee in elkaar en zwart kan alleen nog met schaakjes de remise afdwingen. Wat jammer.1/2-1/2
En daarmee was het dus 1.5-0.5, en er leken zonnige tijden aan te breken want ook op de andere borden stond WLC er goed voor. Zo ook bij Nino, die weer eens wist te winnen. Ook hij stuurde wat schrijfwerk in:
Bord 5: Erik Hamers – Nino Messaoudi
Mijn tegenstander speelde een bekend gambiet in het frans. Het was een gambiet waarin wit de d pion offert voor activiteit. Ik kende het eigenlijk niet goed, maar ik nam het maar aan met de gedachte dat ik het daardoor misschien toch wat beter onthoud. Daarna offerde wit ook nog de e pion. Slaan zou betekenen dat de d en e lijn half open zijn voor de torens met mijn koning nog in het centrum. Ik heb de tweede pion na lang denken toch maar geslagen en moest daarna proberen om voorzichtig te ontwikkelen. Toen het me uiteindelijk lukte om te rokeren en ook nog eens het loperpaar te behouden, stond ik compleet gewonnen en was het niet zo ingewikkeld meer om de partij te winnen.
2.5-0.5 dus, met een rooskleurig vooruitzicht. Ook Peter Koymans deed aan bord 1 een (halve) duit in het zakje tegen een bekende van uw verslaggever:
Bord 1: Jasper Kools – Peter Koymans
Na een paar jaar werken in het buitenland, ben ik weer terug in NL en ook bij WLC. Daarbij kwam ook nog dat ik al jaren geen lange partij meer had gespeeld. Op bord 1 had ik een jonge, sterke tegenstander. Gelukkig speelde hij de opening niet al te ambitieus als wit (hij zei achteraf dat hij mijn zetvolgorde niet kende), en na 21 zetten had ik een klein tijdsvoordeel en een gelijke stelling. Toen keek ik maar eens naar de andere borden, en vroeg ik aan Jasper of ik remise mocht aanbieden. Dat mocht, en mijn tegenstander accepteerde na nog 10 minuten overweging.
Het eerste matchpunt werd vervolgens veilig gesteld door Max Quintus, die er wat mooie bespiegelingen over bijdraagt:
Bord 6: Max Quintus – Peter Paul van der Schoot
In mijn partij tegen de sympathieke Peter Paul ruilde mijn tegenstander in een soort klassiek Konings-Indisch al vroeg de lichtveldige loper tegen het f3-paard, waardoor ik het loperpaar bemachtigde en zwart minder last heeft van de beperkte ruimte. Hoewel het centrum al vroeg gesloten werd, wat normaliter goed is voor de paarden en minder goed voor de lopers, slaagde ik erin om de damevleugel open te breken. In het vroege middenspel kon ik mijn zwartveldige loper op e3 ruilen tegen een sterk c5-paard, waarbij ik met mijn zware stukken duurzame druk op de b7-pion kon behouden en ik een verdedigde vrijpion op d5 kreeg.
Om vast te houden aan de pion moest zwart alle zware stukken op de 7e rang gooien. Mijn tegenstander wist wel zijn f6-paard om te spelen naar d6, waar het een sterk stuk was, maar maakte een minder handig besluit om hem af te ruilen tegen mijn b6-paard op c8. Na het pakken staat wit heel goed, en de tijd die ik nodig had om mijn stukken op ideale velden te plaatsen had ik dan ook. De witveldige loper bijvoorbeeld, die op f3 niet zo veel uitvoerde, manoeuvreerde ik na het opspelen van de a-pion via d1 naar a4, waar hij op een paar cruciale velden druk kon uitoefenen. Daarnaast zat er met die laatste zet nog een addertje onder het gras…
In de diagramstelling wint Txa6, maar nog beter is de zet Lc6 waarbij de stelling van zwart als een kaarthuis uit elkaar valt. Pion b7 gaat nu echt eraf en daarna is a6 ook niet langer te dekken. Een paar zetten later werd het mijn tegenstander te veel, die genoodzaakt was om het punt aan mij toe te kennen. Ook al liet ik hier en daar wat kansen liggen, het was wel een fijne binnenkomer in het nieuwe seizoen. Daarnaast heb ik bewondering voor hoe mijn tegenstander met het verlies omging. Helaas moest die al snel weer ervandoor. Peter Paul, als je dit leest, ik hoop dat je genoten hebt van je concert in Moergestel 😊.
Hans ging door met waar hij een groot deel van vorig seizoen mee bezig was: Winnen!
Bord 4: Hans Baijens – Alex van Lanen
Tijdens deze 32 zetten durende partij was ik redelijk met wit in controle. Ik heb geen moment slechter gestaan. Volgens de engine had ik een winst mogelijkheid op de 26e zet die ik gemist heb. In onderstaande stelling na wits 30e zet met Le5, staat wit beter. Ik voorzag nog een flinke klus om dit plusje te converteren naar winst, als dit al überhaupt zou lukken. Mijn tegenstander was echter zo vriendelijk om hier te blunderen met 30…, Td8?? Laat dit een schrale troost zijn voor diegene die deze ronde hebben geblunderd. Jullie zijn niet de enige!
En daarmee was het alweer 5-1. Hierna veranderde de marge niet meer; Polina tekende haar eerste punt voor WLC in de zaterdagcompetitie aan, terwijl Nol in een gelijke stelling helaas in het eindspel toch het hele punt aan zijn jonge tegenstander moest laten, wat de eindstand op 6-2 bracht. Een puike prestatie! Alle persoonlijke uitslagen kunt in de menubalk vinden onder kopje extern, en voor de rest wens ik u nog een fijne dag.