WLC 2 boekt klinkende zege op KiNG 2
Het tweede team van WLC speelt al het hele seizoen bovenin het klassement mee, en kreeg vorige week zaterdag een nieuwe test voor de kiezen: een thuiswedstrijd tegen mede-hoogvlieger KiNG 2 uit Tilburg. De spelers van dienst hebben hun indrukken en analyses gebundeld, aangevuld met wat indrukken die uw aan-elkaar-schrijver van dienst heeft vergaard tijdens het door de zaal wandelen (niet in chronologische volgorde. En laten we voor de verandering eens beginnen aan bord 1, waar Jarich zijn 100% score in stand wist te houden:
Bord 1: Koen Haast – Jarich Haitjema
“Ik speelde met zwart tegen Koen Haast, die zijn dag niet leek te hebben. Al in de opening speelde hij enkele tijdrovende manoeuvres, waardoor ik vrij gemakkelijk gelijk spel verkreeg met kansen op meer. Uiteindelijk kwam een vrij rustige stelling op het bord met aan beide kanten de lange rokade en ongelijke lopers.Het leek ongeveer gelijk te staan en voor beide partijen lastig om iets concreets te beginnen. Wit probeerde echter iets te forceren door een opstoot met zijn damevleugelpionnen. Dat bleek nogal riskant want ik kon counteren eneen sterk centrum creëren, waardoor de aanvalskansen eerder voor zwart waren. Na een onsuccesvolle vlucht van wits koning naar het centrum verkreeg ik groot voordeel, dat ik deels weer weggaf door voor een pionwinst te gaan in plaats van de aanval door te zetten. Uiteindelijk kon ik echter een afwikkeling forceren naar een gunstig eindspel. Daarin offerde ik een loper om zo de promotie van één van mijn pionnen af te dwingen. Die pion zou wit een toren kosten waardoor ik een kwaliteit meer zou overhouden. Op zet 40 maakte mijn tegenstander echter (met ruim voldoende tijd op de klok) een onbegrijpelijke blunder, waardoor de pion niet alleen kon promoveren maar ook direct mat kon geven. Wit gaf gedesillusioneerd op.”
Deze mooie overwinning was onderdeel van een soldie tandem aan de eerste borden, want Peter wist op solide wijze de sterkste Tilburger te neutraliseren:
Bord 2: Peter Koymans – Janco Huic
“Ik speelde tegen een sterke tegenstander van King 2. Met een rustige opening kreeg mijn tegenstander verschillende lastige kansen op klein voordeel, die gelukkig nooit werden aangegrepen. Er werden steeds meer stukken afgeruild tot er een droog eindspel op het boord kwam, waar wij allebei geen winstkansen meer hadden.”
Daarmee stond WLC 2 met 1.5-0.5 voor, en schakelen we naar de andere kant van de rij tafels, waar iemand anders die dit seizoen goed in vorm is op zaterdag weer een vol punt wist te scoren:
Bord 6 : Jasper Krenning – Bram van de Vrande
Een vrij korte partij deze keer. . Na een siciliaans Wing-gambit staat wit een pion achter, in ruil voor activiteit en druk op de stelling. In onderstaande diagram speelde wit 20. Tc1 om dame ruil te voorkomen op d5, zwart zag dat en speelde 20. …..Pge7 om het paard op c6 te dekken.

Wit kon tot deze zet niet de pion slaan op b5 , omdat na Tb8 de loper op b2 verloren gaat. echter na de zet 20.….Pge7 ontstond er een leuke tactische mogelijkheid, die goed berekend moet worden. Het idee ontstond als volgt: 21. Dxb5 , Tb8. 22. Dh5+
Optie 1 22.…..g6

- Dxh7+ . Hier kan zwart de stukken in de doos doen vanwege
– 23. …..Kf8 24. Tf4 , Pf5 25. Dxd7 ( de dame van zwart gaat verloren )
– 23.……Lg7 24. Pg5+ , Kf8 .25 Pxe6 ( de dame van zwart gaat verloren )
- Pg5+, Kf6 . ( de Koning gaat lopen) 25. Txd4!? ( Toren offer) , Pxd4
- Pd4+ , Kf5 27.Dh3+, Ke5 28. Pf3+ Kd5 29. Tc5# toegeven deze lijn ik niet gezien , maar is wel een mooi mat.
Al dit moois, indien zwart op 22.…. g6 speelt , wat dus niet gebeurde, maar je moet er wel naar kijken.
Optie 2: Het simpele , maar effectieve 22…..Pg6 terugspelen, dit voelt heel onnatuurlijk om dat het paard net naar e7 is gespeeld maar was wellicht de beste keuze voor zwart de partij verloopt dan verder met een licht voordeel voor wit. Het doel van wit om de pion terug te krijgen is voltooid.
Optie 3: 22…… Kg8 het partij verloop. wit dient rekening te houden met g6, echter kiest zwart ervoor om zich op d3 te richten waardoor de partij verloren gaat !?

- Pc4 , Tb3 24 . Txe6! ( nog een pion ), Txd3 ( zwart kiest voor het compenseren van de verloren pion, de Toren op e6 mag niet geslagen worden vanwege mat op e8)
- Td6 , Dc8 ( bewaken van e8)

26. Txf6! , gxf6 , Pd6 , Db8 28. Df7+ , Kh8 . 29. Wit speelde hier Pxe8 waardoor zwart op gaf. Een beter alternatief was 29. Dxf6+ , Kg8 30. Df7+ , Kh8 31. Pg5 met het aanstaande ondekbaar mat op h7.”
Met een tussenstand van 2.5-0.5 tot gevolg. Op het buurbord wist ook Max het volle punt te scoren, tegen snelschaakkanon Bart van den Berg
Bord 7: Bart van den Berg – Max Quintus
3.5-0.5 en het feest was nog niet uit, want ook Hans wist met kleine middelen zijn partij te winnen:
Bord 4: Hans Baijens – Thomas Kaufmann
Waarmee het al 4.5-0.5 stond. De resterende drie borden droegen nog anderhalf punt aan het moyenne bij. Dannie wist aan bord 8 zijn ratingoverwicht om te zetten in een vol punt. De stelling leek een tijdje in balans, maar daarna kantelde de partij snel. Ook Polina boekte een mooi resultaat, en pakte een halfje tegen Ruben Hooghwerff. Ik moet bekennen dat ik van die partij niet veel heb gezien, maar op papier in ieder geval een prima resultaat. Tenslotte speelde Niels van Happen een ingewikkelde partij tegen Rob Haast, en hoewel hij onderweg binnen de complexiteit van de stelling kansen had, ging het in tijdnood helaas toch fout, waarmee de eindstand van deze wedstrijd op 6-2 werd bepaald: een knappe overwinning tegen een sterke tegenstander. Over enkele weken volgt de sleutelwedstrijd tegen Kempen Combinatie 1, de koploper in de klasse van ons tweede. Dat zal erom gaan spannen!