WLC 1 op match point
WLC 1 is op kampioenskoers, dat is iets wat de regelmatige bezoeker van onze website niet kan hebben gemist. Met één matchpunt voorsprong op de nummer twee ligt alles in eigen hand, en de eerste van twee laatste hordes moest in De Hoeksteen worden genomen. HSC Helmond 1 is een sterke ploeg die het iedere ploeg in onze klasse lastig kan maken, en het feit dat zij nu op plaats 9 bivakkeren geeft maar aan hoe klein de marges zijn in klasse 3F. Voor verschillende spelers was het ook een feest der herkenning. Aan onze kant hebben Rudy en Sebastiaan een geschiedenis bij HSC, terwijl bij de Helmondenaren onze eigen Maarten meespeelde. Dit keer verder geen lange bespiegelingen of anekdotes van mijn kant (behalve het volgende linkje naar het verslag van de tegenstander), en meteen naar het schaken, ook omdat er weer uitgebreid is geschreven door onze spelers. Omdat ik niet meer weet in welke volgorde partijen klaar waren, begin ik maar bij een van een groepje relatief vroege remises in deze wedstrijd:
Bord 4: Sebastiaan Smits – Johan Wuijts
Tja, die wending zag er ook buitengewoon verleidelijk uit, maar de slotstelling geeft weinig aanknopingspunten: 1/2-1/2. Nu een stukje schaakgeschiedenis, over een stelling die ik zelf ook gunstiger voor de witspeler had ingeschat dan achteraf terecht bleek. We schakelen naar de Battle of the Gerards:
Bord 2: Gerard Welling – Gerard van de Kerkhof
Nog een knap halfje tegen de ratingbalans in van de Helmonders, en zoals Gerard aan het begin van het verslag opmerkte hadden Rudy en ondergetekende het inderdaad moeilijk. Zou dat wel goedkomen, hoop om dat te geloven werd geboden door een van onze sterkhouders, die aan bord 1 weer een solide punt liet aantekenen:
Bord 1: Pim Blijlevens – Sascha Kurt
“Op bord 1 had ik zwart tegen Pim Blijlevens. Hij koos voor de Bird opening. Na zet 9 zijn we in de volgende stelling.

Hier moeten beide goed doorrekenen, want een foutje is zo gemaakt. 10. Pxe5 Pxe5 11. fxe5 Dd4+. Wit heeft nu een dubbelpion. De beste voortzetting voor wit was hier Kh1, maar in plaats hiervan probeert wit met Df2 een van de e-pionnen te houden.

Maar volgens mij had mijn tegenstander de volgende voortzetting over het hoofd gezien. 12. … Dxe4 13. Pc3 Dxe5. Zwart staat nu een pion voor en wikkelt af na een einspeel met gelijke lopers.

De beslissende fout gebeurt in zet 42. La6 omdat nu de zwarte koning binnenkomt. Na 53 zetten geeft wit op.”
2-1 voor ons daarmee. Laten we daarmee overschakelen naar het laatste bord uit de bovenste helft wat nog bezig was:
Bord 3: Paul van Asseldonk – Guus Bollen:
2.5-1.5: Voor de echte Brabantse schaakkenners, zal het misschien opvallen dat we de typische kopmannen van Helmond nog niet op de bovenste vier borden hebben gezien. Dat zou een terechte observatie zijn, want HSC had ervoor gekozen om uit tactische overwegingen, in de strijd tegen degradatie, hun kopmannen aan borden 7 en 8 te posteren. Maar voor we daar gaan kijken maken we een tussenstop bij een andere sterkhouder van WLC 1 dit seizoen, die zijn scoretotaal naar het ijzersterke 6 uit 7 tilde:
Bord 5: Maarten Smit – Chiel Koster
Chiel verslaat er zelf over:
3.5-1.5 daarmee, en ook bij Rudy begon het perspectief wat op te klaren:
Bord 6: Rudy Simons – Hugo Faber
“Ik speelde tegen Hugo Faber en wij kennen elkaar door en door. Zijn openingskeuze verrastte mij dan ook niet en wij kwamen vrij snel de opening door, sterker nog, op grond van de stelling waar winig muziek in zat en overige redenen bood ik al op de 9e zet remise aan. Die werd geweigerd en we speelden vrolijk door. Echter, op de 17e zet ging ik in de fout. zie diagram.

Mijn laatste zet was hier 17.c4? en nu had zwart 17…Ld4 ( Td8: zou nog gelijk spel opleveren) moeten spelen met een dikke plus. Hij speelde echter 17…h6 en nu had ik weer Td8: gevolgd door Tfd1 moeten spelen met weer gelijk spel. Helaas speelde ik 18. h3? en nu speelde Hugo wel sterk 18…Ld4! Na nog enkele zetten resteerde er een eindspel met ieder toren en gelijke lopers met pionnen, dat remise werd op de 28e zet. Eerder had hij nog een kans gemist op de 24e zet om i.p.v. torens te ruilen een loperzet te doen met goede winslkansen. Pfff. ontsnapping dus en een belangrijk halfje naar onze overwinning.”
Een belangrijk halfje, want Thomas en mindere mate Berend waren de hele middag al aan het worstelen tegen de Helmondse kopmannen. Is daar nog wat goeds uit voort gekomen? Laten we maar eens gaan kijken:
Bord 7: Ruben Venis – Thomas Kools
Pfoe, daarmee waren de belangrijke matchpunten binnen. Berend kon daarmee in alle rust en vrede(?) zijn stelling uitspelen, misschien geholpen door het niet weten wie/hoe sterk zijn tegestander was speelde hij onbevangen op winst
Bord 8: Berend Ruben – Bart Dekker
Aangezien HSC Helmond 1 al met veel verschillende spelers had gespeeld op bord 8 heb ik mij niet beziggehouden met een eventuele voorbereiding op individuele spelers. Ik had niet door dat mijn tegenstander de ratingfavoriet was en normaal niet op bord 8 zat. Met wit op bord 8 dacht ik gewoon dat het mijn taak was om een vol punt te scoren.

De opening en het middenspel waren echter niet heel spannend. Zwart leek iets vast te staan maar echt onder druk stond hij nooit. Hoewel ik een slechtere pionstructuur heb, heb ik een remise aanbod afgewezen. De stelling was niet heel spannend en ik had intussen meer tijd op de klok. De grote les hieruit voor mij is om gebruik te maken van artikel 31 en de teamleider de situatie voor te leggen. Want terwijl ik juist de remise uit de weg ging was het aannemen van een remise achteraf gezien best wenselijk. Het had nog best verkeerd af kunnen lopen.

Nadat de partij ongeveer 42 zetten lang volledig compleet in evenwicht was, beginnen de eerste barstjes zichtbaar te worden. Mijn dame op c6 staat misplaatst en met h5 is de toon dan ook gezet. Zwart gaat voor de aanval. 44. Kh2?. (-0.8) Beter is gewoon te doen alsof er niets aan de hand is de dame vleugel op te breken met b4, c5. 44.. Df4+ 45. g3 – Dh6. 46. h4 – g5. 47. hxg5 – Dxg5 48. Dd5 – Kh8 49. De6 – h4. (Gelukkig stelt Thomas op bord 7 ergens rond dit tijdstip met zijn halfje de overwinning veilig en ligt er geen druk meer op deze partij)

Beide spelers hebben op dit moment van de partij erg weinig tijd. Ook het extra half uur begint te verdwijnen. De enige taaie verdedigende zet voor wit is hier Dh3. Ik speel echter 50. f4??. hxg3 werkt dan inderdaad niet meer, maar met 50.. exf4 51. gxh4 – Dh5! Heeft zwart winnend voordeel. Wit moet de f-pion blokkeren en zwart kan langzaam zijn stukken gaan herpositioneren om druk te zetten op de g-lijn en h4. Terwijl de tijd doortikt mist zwart de winnende zet. 50.. hxg3+?. (0.0). De stelling is weer gelijk. 51. Txg3 – Th7+. 52. Th3. De dame van zwart op g5 staat nog aangevallen en op het oog lijkt de pion op f4 ietwat irritant voor zwart te worden als wit de kans krijgt om hem door te spelen naar f5, waar het een gedekte vrijpion zou worden. Er zit echter niets anders op dan dit toe te laten, de dame terug te spelen en dit gelijke eindspel te gaan spelen. Zwart kiest er echter voor om de f4 pion te slaan. 52.. exf4?. Txf4 loopt tegen Tg1 aan, maar dit is niet veel beter. 53. De8+ – Kg7. 54. Dd7+ – Kf8 55. Txh7 – Txf1 56. Dc8+ 1-0
Daarmee was het 5.5-2.5, en heeft WLC 1 opnieuw – om een vreselijke sportterm erbij te halen – grinta laten zien. Ondanks misschien niet geweldige stellingen op sommige borden onderweg toonden verschillende spelers zich taai, en hebben daarmee belangrijke halve en hele punten over de streep getrokken. Hopelijk is dat een goed voorteken voor de cruciale laatste etappe, de ronde om de Champs-Elyssee, de wedstrijd tegen ASV 3 in Arnhem op 10 mei. Gaat dat zien!