Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

05-12 update3 ind sen 5-12
04-12 update2 ind sen 5-12
03-12 update ind sen 5-12
02-12 indeling sen 5-12
02-12 uitslagen sen 28-11
28-11 update2 ind sen 28-11
28-11 update ind sen 28-11
26-11 indeling sen 28-11

2700chess.com for more details and full list

NBSB bekerteam A stunt in NBSB beker A

Het is een druk dagje wat de verslagen betreft vandaag. Vergeet vooral ook niet het verslag van WLC 3 en het KNSB bekerteam hieronder te lezen!

Verslag KNSB Beker

verslag-bekerwedstrijd-WLC-De-Stukkenjagers

Externe Competitie: WLC 3 – Gardé 2

Na twee gespeelde wedstrijden staan we met WLC 3 op 3 matchpunten. Op zaterdag 25 november 2023 was het de vraag of het bleef bij een goede start of dat er ook een goed vervolg kwam.

In ieder geval waren de voortekenen gunstig. Onze onvolprezen teamleider beschikte over zijn sterkste opstelling (zijn eigen woorden, niet de mijne) en dus bestond bij ons de hoop op een goede afloop. Aan de bovenste drie borden hadden we een klein ratingoverwicht, op het vierde bord bezaten we een serieus ratingoverwicht en de overige borden waren behoorlijk gelijkwaardig.

Aan de uitslagen zult u zien dat de spelers achter de eerste vier borden deden wat van hen verwacht mocht worden. Terwijl de spelers aan de onderste vier borden voldoende sprokkelden om de overwinning veilig te stellen.

Joris is in zijn eerste seizoen voor WLC meteen een verzamelaar van halve en hele punten gebleken en ook deze keer was daarop geen uitzondering. Hij wist met de zwarte stukken een prima remise te noteren. Gezegd moet worden dat die uitslag niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Joris keek in het eindspel van toren en paard tegen toren en paard tegen een achterstand van twee pionnen aan. Maar dat bleek kennelijk geen onoverkomelijk probleem, 0,5-0,5.

Wim, dit keer aan het zevende bord gezeten, beleeft geen gelukkig seizoen tot nu toe. Voorlopig blijft hij, zoals dat met een fraai cliché heet, in de hoek waar de klappen vallen. Dat is een nare hoek met vervelende tikken. Een andere nare hoek is dat kleine hoekje met dat welbekende ongeluk. Ook die hoek heeft Wim even bezocht. Er verdween ergens in de partij een toren (juist beste lezer) in de hoek en met de toren verdween later het punt, 0,5-1,5. Dat Wim nog probeerde te profiteren van de tijdnood van zijn tegenstander, mocht ons niet baten.

Op dat moment was ook bij Bart al een kwaliteit verdwenen. Daar stond tegenover dat Leo en ik een pion gesprokkeld hadden, maar het zou nog even duren voordat één van ons drie klaar was.

Henny heeft niet zoveel met hoeken en klappen, maar meer met koeien en hazen. Het is lastig voor te stellen dat zo’n relatief log beest zo’n vlug rondrennend diertje te pakken krijgt, maar Henny blijkt (excuseer me voor de vergelijking) een behoorlijk vindingrijke koe te zijn. Trouwens ook een koe met doorzettingsvermogen, want hij moest ook nog even een aanbod tot remise weigeren. Die weigering resulteerde even later in een gelijke stand voor het team en een overwinning voor Henny 1,5-1,5.

 

Vervolgens was het de beurt aan Leo om zijn pion te verzilveren en zijn tegenstander aan de al even spreekwoordelijke zegekar te binden. Een kar die lekker rijdt en comfortabel zit, kan ik me zo voorstellen. Voor mijn eigen laatste overwinning moet ik namelijk ver terug in de tijd, dus meer dan een voorstelling is het niet. Hoe dan ook Leo heeft er één en laten we hopen dat hij hem de komende tijd niet terug in de garage of het koetshuis hoeft te zetten, 2,5-1,5.

Bart en zijn tegenstander zijn, om weer even terug te keren naar het thema van de dieren, geen koeien of hazen, maar laten zich liever associëren met duiven. In het bijzonder leken zij aangetrokken tot de vredesduif. Een remise is in dat licht geen verwonderlijk resultaat, 3-2. Maar we mogen ons wel gelukkig prijzen dat de tegenstander van Bart zijn kwaliteit voorsprong niet wist te verzilveren, want hij had van duif ook zo maar havik kunnen worden.

John koopt zijn voertuigen op dezelfde plaats als waar Leo zijn occasion haalt. Ik hoorde dat deze zegekar in ieder geval beschikt over automatische stuurbekrachtiging, stoelverwarming, een riante hoeveelheid beenruimte en een zeer goed functionerende stereo-installatie. Geen idee of John daar simply the best of we are the champions of afspeelt, maar het zou zo maar kunnen, 4-2. Dat de poging om zijn tegenstander mat te zetten niet slaagde, maakte ons niet uit, want het leverde wel een stuk op.

Chrit raakte verstrikt in een ander veel voorkomend probleem in de dierenwereld, namelijk het kat en muis spel. Helaas voor Chrit was hij de muis en bleek de kat doortastend en volhardend. Daardoor moest chrit, ondanks verwoede pogingen om tegen te stribbelen, zijn al redelijk lang slecht uitziende stelling opgeven, 4-3. En dat terwijl wij nog even hoopten dat hij de dame van zijn tegenstander zou vangen. Dat bleek ijdele hoop waarde lezer.

En toen zat uw verslagschrijver nog aan het derde bord te spelen. Ik stond in ieder geval goed, misschien inmiddels al gewonnen, maar ik had eerder in de partij ook al laten zien dat ik in staat was om pionnen weg te geven. Omdat mijn tegenstander, naast dat hij een mindere stelling had, ook nog over aanzienlijk minder tijd beschikte en flink moest werken om de veertig zetten te halen, dacht ik dat hij remise wel zou accepteren. Dat zou mij wellicht wat ratingverlies opleveren, maar zou wel een snel einde maken aan de spanning. Dat leek me goed voor het team, goed voor mijn hartslag en niet echt slecht voor mijn tegenstander. En toen ik remise aanbood, werd dat inderdaad vrij vlotjes geaccepteerd, 4,5-3,5. Wie het kleine niet eert…

Bord 3 Bas

Ik kreeg een rustige opstelling tegen het Siciliaans tegen, h3, d3, a3, Pce2, en vervolgens c3. Ik was steeds bevreesd voor een mogelijk e5 in het centrum en heb erg mijn best gedaan om die zet te voorkomen. Of het aan mijn spel lag of aan het feit dat mijn tegenstander het sowieso nooit van plan was, weet ik niet, maar e5 is nooit op het bord verschenen. Mijn tegenstander gaf in het middenspel een pion weg in de hoop op compensatie. Ik denk niet dat die compensatie er echt was, maar toen ik een pion cadeau deed, had mijn tegenstander zijn doel bereikt.

Vervolgens vloog hij met pionnen en stukken op mijn koning af, terwijl ik besloot niet te verdedigen en met mijn zware stukken zijn koning onder vuur te nemen. Mijn aanval leek me gevaarlijker, maar of ik ook daadwerkelijk gewonnen zou hebben, zullen we nooit weten.

Zo blijven we het keurig doen en kunnen we nog steeds voorzichtig blijven denken aan het kampioenschap. Ik weet nog niet of dat een leuke of beangstigende gedachte is, maar welke van de twee het ook is, op zaterdag 16 december aanstaande gaan we kijken of we die gedachte in leven kunne houden. Dan staat wederom een thuiswedstrijd op de agenda en dan weer met alle drie de teams. Dat wordt dus weer ouderwets druk en gezellig. Daar kan ik in ieder geval met plezier aan denken.

 

 

Henny Wilbrink                1764 –  Erwin Talpe                        1686        1 – 0

Leo van IJzendoorn         1692 –  Arthur Hendrickx              1681        1 – 0

Bas Roelen                        1741 –  Leo Hovens                        1685      0,5-0,5

John van de Wielen        1654 –  Jasper van Buul                 1447        1 – 0

Joris Wijnen                      0        –  Steven Heesakkers          1449      0,5-0,5

Wim Lucassen                  1507 –  Karl Raemakers                 1526       0 – 1    

Bart Wintraecken            1492 –  Maarten Aders                  1595     0,5-0,5

Chrit Julicher                     1366 –  Dave Hendriks                   1343       0 – 1

 

                                            1602                                                 1552      4,5-3,5

WLC 2 tussen de Peel en de Kempen

WLC 2 heeft afgelopen zaterdag gespeeld tegen Gardé 1 uit Soerendonk. Heeft het leger deze keer thuis kunnen blijven? U kunt het allemaal teruglezen in het nieuwste verslag.

Tussen-de-Peel-en-de-Kempen

WLC 2.5 – Gardé 1.5: 9.5-6.5

Terwijl de spelers van WLC 1 onvrijwillig verlof hadden als gevolg van het oneven aantal teams in hun klasse, stond in De Hoeksteen een megaclash tussen WLC en Gardé op het programma. Om precies te zijn speelde WLC 3 tegen Gardé 2, en WLC 2 tegen Gardé 1. De spanning zat er bij beide matches goed in, en er werd tot laat in de middag gestreden, maar uiteindelijk bleven de punten dit keer in Eindhoven. WLC 3 won met kleinst mogelijke marge: 4.5-3.5, terwijl WLC 2 er nog een puntje bovenop gooide: 5-3. Verder verslagen volgen nog, maar de liefhebbers van cijfers en individuele uitslagen kunnen hier alvast hun hart ophalen:

WLC 3: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/15907

WLC 2: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/15253

WLC A en de Kristallen Bol

Avondcompetitie: HMC A – WLC B

4 uit 6 voor avondcompetitieteams + Bekernieuws

Afgelopen week hebben de drie avondcompetitieteams uitwedstrijden gespeeld in hun klasses, wat 4 matchpunten heeft opgeleverd. WLC A boekte een 4-0 overwinning in het parochiehuis in Dongen in een wedstrijd waar het op papier ook favoriet was. Winstpartijen waren er voor Sascha, Joep, Robert en Rudy.

Dat laatste valt niet te zeggen voor WLC B; zij boekten een buitengewoon knappe 2.5-1.5 zege op het sterke HMC A. Nino, en Niels brachten tegen op papier sterkere tegenstand volle punten in het laatje, terwijl Jasper tegen de sterke Piet van Eijndhoven aan bord 1 een verdienstelijke remise scoorde! Max kwam deze keer helaas niet tot scoren.

Wie mee heeft geteld met de matchpunten kan dan achterhalen dat WLC C tegen titelkandidaat HSC A uit Helmond nog niet de eerste matchpunten heeft weten te scoren: 1-3. HSC was dan ook ijzersterk opgekomen, wat de verdienstelijke remises van Dannie en Henny extra vermeldenswaardig maken. Chrit en Arno kwamen dit keer tegen hun sterke tegenstanders niet tot scoren.

Daarmee blijven WLC A en B in de race voor de bovenste plekken, want beide teams hebben nog alle matchpunten. WLC A zal op 5 december proberen dit gevolg te geven tegen hekkensluiter KiNG B. WLC B daarentegen krijgt collega-koploper De Baronie A op bezoek. Met beide teams op 6 matchpunten, en 3 matchpunten los van de naaste achtervolgers kan dit zomaar eens een cruciale wedstrijd worden om het kampioenschap in klasse 1A. WLC C zal op die avond op jacht gaan naar de eerste matchpunten, het slachtoffer daarvoor wordt (hopelijk) Waalwijk A!

Dan sluiten we af met het bekernieuws. U heeft enkele weken geleden als kunnen lezen dat het NBSB-A-bekerteam (voor spelers boven de 1700) met de hakken over de sloot de eerste ronde was weten door te komen tegen Mierlo-Geldrop. Welnu, het NBSB-B-bekerteam (voor spelers onder de 1700) heeft ook haar eerste ronde afgewerkt tegen stadsgenoot Eindhoven. Ze hebben gelijk even voorgedaan hoe je dat overtuigend doet, door Eindhoven met 3.5-0.5 terug te sturen. Max, Aurel en Andries scoorden een vol punt, terwijl Dennis in misschien wel zijn externe debuutwedstrijd voor WLC(?) een remise aan het totaal toevoegde.

Alle uitslagen en standen van de NBSB-competities, in ons geval voor de drie avondteams en de twee bekerteams kun u hier vinden.

Externe competitie: KiNG 1 – WLC 1

In de moeilijkste wedstrijd van het seizoen (tenminste op het vlak van beschikbaarheid van de spelers over alle teams) kwamen we aan in Tilburg. Hoe we het er vanaf gebracht hebben leest u hieronder.

Guus (1)

Robert en Chiel wisten op borden 2 en 3 helaas geen punten te scoren.

Erika (4)

Rudy (5)

Stelling-na-de-23e-zet-van-zwart-in-partij-R.Simons-M.-Clijsen

Maarten (6)

Verslagje-Maarten-4-11

Mark (7)

Mijn eerste competitiewedstrijd in ruim 8 jaar. Weliswaar kwam ik vrij makkelijk erg goed te staan, maar dan blijkt toch dat het daadwerkelijk afronden wat stroef ging. Veel tijd gebruiken en te veel voor de veilige optie kiezen, en dan is het uiteindelijk gewoon remise. Wel een leuke partij gespeeld en dat is toch het belangrijkste. Bij de commentaren heb ik hier en daar wat opmerkingen van Gerard Welling meegenomen.

Sascha (8)

In ronde 3 kwam de enige winstpunt voor ons team van bord 8. Ik speelde met zwart tegen een invaller van King 1, Frank Lambregts. De Richter-Veresov-Attack kwam op het bord en ik kwam best goed uit de opening. Zwart rokeerde kort en wit lang: wat altijd een spannende partij belooft. Volgens de computer was 12.g4 de eerste onnauwkeurigheid waarop zwart met c5 de stelling voordelig kon openen.

Op zet 19.Te3 gaf wit een pion weg (zie diagram beneden)

Vervolgens wikkelde zwart vakkundig af, eerst naar een toreneindspel en daarna naar een pionneneindspel. Na zet 45.a6 Kc6 gaf wit op.

Als u al een beetje heeft meegeteld blijven er niet heel veel punten voor ons over.

Rating
Rating
Haast, M.J.A. (Mark) 2377 Bollen, G. (Guus) 2166 1 – 0
Schouten, J.A.J. (Jordy) 2162 Klomp, R.L.P. (Robert) 2076 1 – 0
Berg van den, B. (Bram) 2190 Koster, C. (Chiel) 2098 1 – 0
Tikranian, A. (Alik) 2289 Sziva, E. (Erika) 2176 ½ – ½
Clijsen, M.C. (Mark) 2055 Simons, R.W.J. (Rudy) 2049 ½ – ½
Senders, J.B.H. (Justin) 2099 Smit, M. (Maarten) 2030 1 – 0
Haast, K.M.C. (Koen) 2073 Huizer, M.A. (Mark) 2070 ½ – ½
Lambregts, F.J.J. (Frank) 1947 Kurt, S. (Sascha) 1987 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2149 Gemiddelde Rating: 2082 5½-2½

Externe competitie: WLC 2 – De Juiste Z 1