Laatste update

25-01 programma sen 28-01
22-01 uitslagen sen 21-01
20-01 update prog sen 21-01
19-01 programma sen 21-01
18-01 uitslagen sen 14-01
14-01 update programma sen
12-01 programma sen 14-01
11-01 uitslagen sen 07-01
07-01 update program senioren
03-01 programma sen 07-01

2700chess.com for more details and full list

Verslag WLC A- KING A

Verslag WLC A- KING A

Afgelopen dinsdag 21 januari mochten we thuis aantreden in de 4e ronde van de avondcompetitie tegen KING A. Ik heb in de vorige verslagen al genoeg gezegd over allerlei tegenslagen die wij dit seizoen in de Hoofdklasse van de avondcompetitie tegen komen, dus daar zal ik het maar bij laten. Theoretisch kunnen we ons nog steeds handhaven , mits het animo van de sterkere spelers om de komende 3 wedstrijden te spelen aanwezig is. Deze wedstrijd wisten wij met een team dat gemiddeld 200 elopunten onder het team van KING A ligt ( ca. gem. 2000 tegen 2200) er een gelijkspel uit te halen. Dat mag dus een prestatie genoemd worden. Hoe dit in zijn werk ging volgt hieronder. Commentaar van de spelers zelf.

Bord 1: Guus

Van mijn kant was het geen indrukwekkende partij. Ik speelde een variant die weinig actief tegenspel voor zwart oplevert, en waarin het normaal gesproken om twee resultaten gaat. Gedurende de partij had mijn tegenstander dus een constant plusje. Mijn enige poging om enigszins actief te worden werd echter volledig genegeerd. Toen zijn loper de dekking van b5 losliet, verscheen mijn toren daar. Het gevolg was dat de b2-pion viel, gevolgd door de witte lang gerocheerde koning.

Bord 2: Roel

Ik kwam op relatief onbekend terrein door zwart’s zetvolgorde. Vaag wist ik nog te herinneren hoe ik deze opening moest aanpakken, maar aangezien ik tegen een 2400 (!) tegenstander speelde koos ik een voorzichtige opzet. In principe was dit ok, maar hierdoor had zwart wel al snel een gelijke stelling. Juist doordat ik een voorzichtigere opstelling koos, kreeg ik een (pionnen-)structuur waar ik niet veel ervaring mee had. Een hieraan gerelateerde tactische onnauwkeurigheid werd handhandig afgestraft en kostte me materiaal. Op de 20e zet moest ik mijn koning al omgooien. Wel een leuke en leerzame korte partij gespeeld.

Bord 3: Henny

Geen beste partij van mijn kant dit keer. Het toch niet erg moeilijke 21.Txb7 heb ik helemaal niet gezien.

Bord 4 : Rudy

Ik speelde tegen een oude bekende, Mark Clijsen die ik in het verleden ook al vaker tegen heb gehad. De opening verliep voor mij duidelijk voorspoedig; ik wist een voordelige stelling te bereiken dat ik tot rond de 25e zet wist te behouden (ca + 0,6) , maar ook niet meer dan dat. Toen begon de knoeifase van beide kanten veroorzaakt door wederzijdse tijdnood. Waarschijnlijk omdat hij veel minder tijd had dan ik (vaak is het andersom) was het voor mij gemakkelijker. Hij was degene die de beslissende fout(en) maakte en na 36 zetten was het mat. 1-0 Wederom een zwaarbevochten overwinning.

WLC A

KiNG A

Bollen, G. (Guus) 2204 Konings, F.P.A. (Frans) 2173 z-w 1 – 0
Copic, R. (Roel) 1894 Haast, M.J.A. (Mark) 2397 w-z 0 – 1
Wilbrink, H.A. (Henny) 1843 Haast, K.M.C. (Koen) 2097 z-w 0 – 1
Simons, R.W.J. (Rudy) 2006 Clijsen, M.C. (Mark) 2126 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1987 Gemiddelde Rating: 2198 2-2

Rudy Simons

Eindhoven Cup bij WLC weer groot succes

Vandaag werd er in de Hoeksteen weer hard gestreden om de eerste prijs.
Het was zoals gebruikelijk een gezellige zondagochtend.

In totaal waren er 84 jeugdschakers in 11 groepen A t/m K. Daarvan zijn maar liefst 28 kinderen lid van WLC, waarvan er 16 in de prijzen vielen.

Er waren twee jeugdschakers die zich niet hadden aangemeld, en gelukkig konden we die alletwee nog net plaatsen. Meld je dus van tevoren aan via de website om zeker te zijn van een plaats.
Jammer genoeg waren er ook vier jeugdschakers die zich wel aangemeld hadden, maar niet kwamen opdagen. Dit is heel vervelend voor de andere schakers. Ze krijgen kleinere groepen en dus minder partijen.

Voor de uitslagen klik op: Eindhoven Cup Ronde 04. 12-1-2020 Dagstand

Staufer Open 2020

Staufer_open_2020

Meet and Greet met topschaker Anish Giri in Eindhoven

Het volgende persbericht verscheen op de site van Tata Steel Chess, en is wellicht interessant voor schakers uit de omgeving Eindhoven:

Schaakliefhebbers kunnen op dinsdag 7 januari in Eindhoven de beste schaker van ons land ontmoeten. Dan komt grootmeester Anish Giri naar Eetcafé De Verlenging in het Philips Stadion in Eindhoven. Giri is de nummer drie van de wereld en bereidt zich momenteel voor op de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament, dat op 10 januari begint. Giri wordt op 7 januari vergezeld door grootmeester Jorden van Foreest, de tweede Nederlander in de Tata Steel Masters dit jaar. Ook schaakexpert Hans Böhm en toernooidirecteur Jeroen van den Berg zijn van de partij. Schaakliefhebbers kunnen tijdens de Meet and Greet ook achter het bord plaatsnemen om een partij te spelen tegen Giri, Van Foreest of Böhm. Het evenement is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats van 10.30 uur tot 12.30 uur. Eetcafé De Verlenging bevindt zich aan de Frederiklaan 10A, 5616 NH Eindhoven. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het Philips Stadion hun 5e ronde van het Tata Steel Chess Tournament.

De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. Alle speeldagen (ook die in Eindhoven) zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Externe competitie: Pion/Mook Combinatie 1 – WLC 1

PION/Mook combinatie 1

WLC 1

Molenkamp, W. (Wim) 2054 Welling, G.J. (Gerard) 2289 z-w 0 – 1
Ruijter de, L. (Luuk) 2195 Sziva, E. (Erika) 2176 w-z ½ – ½
Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2124 Bollen, G. (Guus) 2204 z-w 0 – 1
Veenstra, W.M. (Wopke) 1962 Tang, C. (Charlie) 2176 w-z 0 – 1
Fleuren, J. (Jan) 2076 Simons, R.W.J. (Rudy) 2006 z-w ½ – ½
Knippenberg, H. (Hidde) 1620 Klomp, R.L.P. (Robert) 2051 w-z 0 – 1
Bouwman, A. (Alexander) 1698 Swinkels, A.T. (Nol) 1962 z-w ½ – ½
Valk de, J.L. (Jo) 1689 Wilbrink, H.A. (Henny) 1843 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1927 Gemiddelde Rating: 2088 2-6

Vandaag probeerden we onze koppositie te behouden tegen een team waar we vorig seizoen nipt van wonnen. Het bleek dat een paar van hun topspelers niet meededen, en dus waren de kansen in ons voordeel. In de volgende verslagen leest u hoe de partijen verliepen.

Gerard (1): Mijn tegenstander Wim Molenkamp kende ik van een eerdere partij tegen Pion Groesbeek in de uitwedstrijd met WLC I in september 1978. De eerste competitiepartij na de fusie die we vorig seizoen nog uitgebreid hebben gevierd. Destijds provoceerde ik hem met 1.e4 Pc6 2.d4 d5 en nu streefde ik met 1.d4 juist naar een stabiele partij en was zijn Hollandse verdediging 1..f5 een oorlogsverklaring. Ik koos voor een rustige opbouw om enige kans op voorbereiding bij voorbaat te omzeilen, en omdat zorgeloze verdediging tegen dit systeem nare gevolgen kan hebben. Zoals in de partij snel duidelijk werd, na ruil van de witte e- tegen zwarte f-pion is zwarts koning-stelling een dankbaar aanknopingspunt en kwam ik snel tot een krachtige aanval. Toen we na afloop in de analyse – tegen beter weten in – naar redding zochten leek er nog een kans op verdediging. Maar toen ik deze thuis in alle rust nog even controleerde bleek deze net zo verliezend als de in de partij gespeelde optie. De zwarte stelling was daarna spoedig hopeloos en dit leverde na een eerder overeengekomen remise de eerste beslissing van de wedstrijd op. De Hollandse verdediging is een gevaarlijke opening wegens de aanvalskansen die het zwart kan opleveren, maar is minstens net zo gevaarlijk voor zwart zelfs wegens de potentiële verzwakking van de velden rondom de zwarte koning als wit lijnen kan openen.

Erika (2): Ik had de Sämisch variant van de Konings-Indisch op bord met zwart. Een strategisch heel moeilijke stelling. Echter kwam ik langzaam steeds beter te staan, maar het kostte te veel tijd. Daarom nam ik de remiseaanbod van de tegenstander aan, toen ik nog 11 zetten moest doen in 7 minuten, maar in een erg complexe stelling nog. Met wat meer tijd had ik het misschien kunnen winnen.

Guus (3): Net als vorige keer tegen PMC 1 speelde ik tegen Theo Wijnhoven. De vorige keer eindigde onze partij in remise in zijn lievelingsvariant. Maar nu koos hij ervoor om een andere opening te spelen om eventuele voorbereiding uit de weg te gaan. Dat pakte goed uit voor mij.

Charlie (4): Na de opening kwamen we in een vrij ongebalanceerde stelling. Ik had een pion geofferd voor spel tegen zijn koning, maar waarschijnlijk stond wit iets beter. Daarna maakte hij in een lastige stelling wat onnauwkeurige zetjes waarna ik het initiatief kon overnemen. Toen hij vervolgens ook nog een pion wegblunderde was het eigenlijk al afgelopen. De rest was dan ook niet moeilijk meer.

Rudy (5): In de opening moest ik weer veel tijd verbruiken omdat mijn tegenstander een weinig gespeelde variant speelde, die overigens niet geheel onverwachts was daar ik de database al had geraadpleegd omdat hij een van de mogelijke tegenstanders zou zijn en in de database stonden enkele partijen van hem lang geleden. (ja ja, ik heb mijn huiswerk gedaan :-)) . Ik meende er niet slecht uit te komen en zelfs in het vroege middenspel een klein voordeeltje te hebben met zijn ongerocheerde koning. Ik kon helaas niet echt gebruik maken van mijn ontwikkelingsvoorsprong en nadat ik zijn remise-aanbod op de 17e zet heb afgeslagen kreeg hij na dameruil in het eindspel van ieder toren, paard en pionnen weliswaar een klein voordeeltje, maar ook dit was weer niet genoeg om te winnen. Mijn remise-aanbod op de 24e zet was in eerste instantie afgeslagen door hem, maar na 28 zetten werd toch op zijn voorstel de vrede getekend. Dit is dus de 3e remise op rij voor mij en gezien het teamresultaat tenslotte kan ik niet ontevreden zijn.

Nol (7): Ik zal er niet veel woorden over vuil maken: voor de vierde keer op rij remise.

Henny (8): In deze variant van de Nimzowitsch-verdediging heb je met zwart na zo’n zet of vijf al min of meer gelijk spel. Het nadeel van deze aanpak is wel dat het erg vervlakkend werkt. Ook in deze partij is dat het geval. En blijkbaar ligt dit soort stellingen mij helemaal niet. Volgens mij doe ik alleen maar hele redelijke, zij het wat sjabloonmatige, zetten. Maar volgens de computer zit ik vreselijk te modderen. In de slotstand waarin tot remise werd besloten sta ik volgens diezelfde computer heel slecht maar achter het bord had ik dat helemaal niet in de gaten. We mogen dus weer eens niet mopperen.

Externe competitie: De Juiste Z 1 – WLC 2

verslag de juiste z tegen wlc 2

De Drie Torens A- WLC A

De Drie Torens A- WLC A

Op maandag 02 december reisden we af naar Tilburg om aldaar de 3e ronde te spelen voor de avondcompetitie in de Hoofdklasse tegen De Drie Torens. De Drie Torens was afgelopen seizoen gepromoveerd en wij wisten ons net te handhaven. “Normaal” gesproken zou dit een gelijkwaardige strijd zijn, ware het niet dat wij enigszins gehandicapt waren. Zij konden aantreden met een gemiddelde rating van 2011 tegenover wij slechts 1888. Ook in deze wedstrijd zouden wij onze huid zo duur mogelijk verkopen, maar het werd niettemin een 3-1 nederlaag voor ons. Alleen als het animo van de sterkere spelers om te spelen er is en er daarbij geen opgelegde blokkades van het bestuur zijn om bepaalde mensen perse interne partijen te laten spelen, alleen dan zie ik nog kans om ons te handhaven in de Hoofdklasse in de resterende 4 wedstrijden. Zo, dit moest er even uit !

Dan nu de verslagen:

Bord 1: Robert

Van Robert heb ik helaas weer geen verslag , dus zal ik hier kort over zijn; ik dacht dat Robert er in de opening met voordeel uitkwam, maar hij gaf zelf al aan dat hij een mindere zet deed door ergens geen Db3 te spelen , maar iets anders. Daarna ging het volgens mij gelijk op, maar op de een of andere manier wist de tegenstander toch ergens winnend voordeel te krijgen en te winnen.

Bord 2: Rudy

De laatste wedstrijden tegen ongeveer gelijkwaardige tegenstanders weet ik helaas geen voordeel te behalen uit de stellingen, wat niet alleen ligt aan taai spel van de tegenstander, maar ook aan het feit dat er momenten zijn dat ik duidelijk betere zetten kan doen , maar ze niet echt vind hoe simpel ze vaak ook zijn. Deze partij zou geen uitzondering zijn; In de opening verkreeg ik al duidelijk voordeel na een zet of 13, maar op de 14e zet deed ik al een mindere. Ik kreeg nog een kans op de 25e zet een betere te doen en vanaf de 30e zet begon ik te knoeien in de tijdnoodfase. Dat de partij nog remise werd ,was toen ook het maximaal haalbare in reeds mindere stelling.

Bord 3: Martie

Martie: Met mijn partij ben ik best tevreden ; tot zet 20 geeft de computer (Rybka Aquarium) aan dat het ongeveer gelijk is. Ik heb tot 2x toe het Blackmar Diemergambiet op het bord willen krijgen, maar mijn tegenstander ging er bewust niet op in. Rudy: Mijns insziens wist Martie goed partij te bieden in een Franse stelling tot ongeveer de 20e zet. Gezien het enorme ratingverschil vind ik dit niettemin een knappe prestatie van Martie. Daarna ging het helaas bergafwaarts. Dat Martie op het laatst wilde invallen vind ik lovenswaardig nadat ik de halve club al gevraagd had. Laat hij een voorbeeld zijn van goede mentaliteit voor de hele club !

Bord 4: Henny

Henny:Ik heb mijn notatitieblaadje en pen in Tilburg laten liggen maar als ik op mijn geheugen vertrouw dan is het een erg saaie partij geweest waarin nooit echt iets is gebeurd wat het vermelden waard is. Rudy: Niettemin heeft Henny dus weer remise behaald tegen een op papier veel sterkere tegenstander. De volgende dag zou hij remise spelen tegen IM Herman Grooten. Chapeau voor Henny !

De Drie Torens A

WLC A

Kocken, W.G.R.M. (Wilbert) 2092 Klomp, R.L.P. (Robert) 2051 z-w 1 – 0
Zegveld, R. (Rick) 1989 Simons, R.W.J. (Rudy) 2006 w-z ½ – ½
Bighelaar van den, J.H.A.M. (Joost) 2012 Sanden van der, M. (Martie) 1651 z-w 1 – 0
Leemans, H.M.C.A. (Huub) 1952 Wilbrink, H.A. (Henny) 1843 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2011 Gemiddelde Rating: 1888 3-1
Rudy Simons

Externe competitie: WLC 1 – Dubbelschaak ’97 1

WLC 1

Dubbelschaak ’97 1

Sziva, E. (Erika) 2176 Lange de, J. (Job) 2217 z-w ½ – ½
Tang, C. (Charlie) 2176 Jansen, G.A. (Guido) 2162 w-z ½ – ½
Bollen, G. (Guus) 2204 Meijden van der, M.C.M. (Martien) 2051 z-w 1 – 0
Swinkels, A.T. (Nol) 1962 Burg, B. (Brent) 2128 w-z ½ – ½
Klomp, R.L.P. (Robert) 2051 Stee van der, M. (Michel) 2022 z-w ½ – ½
Simons, R.W.J. (Rudy) 2006 Meurs van, R. (Rob) 2047 w-z ½ – ½
Jansen, I. (Ingeborg) 1922 Lankveld van, W.L.M. (Wil) 1945 z-w 0 – 1
Copic, R. (Roel) 1894 Boll, P.A.I.M. (Peter) 2097 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2049 Gemiddelde Rating: 2084 4½-3½

Het beloofde een zware wedstrijd te worden tegen medekoploper Dubbelschaak ’97. Zonder zowel Dirk als Gerard gingen we het topduel aan tegen de degradant uit de tweede klasse.

Charlie (2): Het was eigenlijk een saaie partij waarbij de stelling altijd in balans bleef. Hij speelde Caro-Kann, ik speelde vervolgens een variant die ik zelf niet eens kende. De stelling leek totaal niet gevaarlijk voor beide spelers. Op een gegeven moment dacht ik een beetje druk te hebben, maar met een mooie variant wist hij alles af te ruilen naar een gelijke toreneindspel. Ik had hier weliswaar een pion meer, maar omdat zijn torens zo actief stonden, won hij er sowieso eentje terug. Alle muziek was er wel uit en remise was de logische uitslag. Het lijkt erop dat ik een echte schuiver begin te worden.

Erika (1): Guus pleegde een dameoffer en zette me op bord 1. In de jungle van het middenspel zijn mijn tegenstander en ik de weg enkele keer kwijtgeraakt. Ik net ietsje vaker, waardoor ik in tijdnood een heel moeilijke stelling moest verdedigen. Maar ja, vechten kan ik als geen ander en dat leverde deze keer een half punt en een zure glimlach van mijn tegenstander op.

Roel (8): Ik speelde een zijvariant in de Grünfeld, die mijn ervaren tegenstander niet leek te kennen gezien de tijd die hij investeerde. Met 5…c5? verzuimde hij al vroeg de beste voortzetting te spelen. Hierdoor kwam ik beter te staan met een ijzersterk pionnencentrum (eerst c5/d5, later d5/e5). Het thema van de partij was of wit er in slaagde dit pionnencentrum te behouden of dat zwart het wist te kraken en de koning aan het wankelen kon brengen, die stond immers lang op e1. Met actief spel slaagde wit erin het voordeel uit te breiden. Met 5 opeenvolgende paardzetten, Pc3-b5-c7-e6xf8xd7, werd beslissend voordeel behaald. Zwart probeerde nog te forceren door agressief materiaal te offeren om zo te promoveren met b4-b3xa2-a1D, maar wit had genoeg controle en materiaaloverwicht om af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Er moesten nog wat tactische grapjes ontweken worden, maar rond de 30e zet kon het punt bijgeschreven worden. Een tactische partij waarin volgens de computer weinig/niet geblunderd werd. Beide kan ik niet vaak zeggen 🙂

Nol (4): In een partij met wederzijdse en gemiste kansen werd in een toreneindspel tot remise besloten. Het was zwoegen tot de laatste zet. Dat had veel te maken met de opening. Gelukkig had ik vrijdagavond een aantal partijen van die opening bekeken.

Robert (5): Over mijn partij valt niet veel te zeggen, na een standaard opening met verwisselde zetten, kreeg ik met zwart een klein voordeel maar de weg naar winst was niet makkelijk te vinden. Om mijn tijdnadeel op te lossen bood ik daarom remise aan waar mijn tegenstander, na lang rondkijken op de borden, mee instemde. Door spelen had geen straf geweest maar veel meer zat er op dat moment niet in.

Rudy (6): Net als in de laatste avondcompetitiewedstrijd tegen hetzelfde Dubbelschaak mocht ik weer aantreden tegen Rob van Meurs en weer met wit; we volgden onze laatste partij, die overigens in remise eindigde na 21 zetten, t/m de 10e zet van wit; op de 10e zet week hij af met Lc5, eigenlijk een van de 2 hoofdvarianten. Dit keer zou het een echte partij worden. Lange tijd ging het gelijk op, maar m.i. verkreeg hij toch een klein voordeel die tot pionwinst leidde in een eindspel met voor ieder paard, loper en luttele pionnen. Door een tactisch trucje won ik een pion terug, maar het was nog steeds een moeilijke stelling voor mij om de remise er uit te slepen. De teamstand was zodanig dat Guus gewonnen stond en ik remise moest houden, dan zouden we winnen. Het lukte me tenslotte na lang zwoegen en Guus won tenslotte. Een zwaar behaalde teamoverwinning, maar des te bevredigend.

Guus (3): Mijn tegenstander staat bekend als gambietspeler, en inderdaad stond ik na 2 zetten een pion voor. In plaats van de hoofdvariant koos ik een passieve doch solide zijvariant, die ook in de praktijk goed scoort voor zwart. Wit leek hier geen raad mee te weten, en ik kwam zonder kleerscheuren de opening door zonder mijn pluspion kwijt te raken. Maar bij het ‘afmaken’ koos ik niet de makkelijkste weg.

Daarmee werd ook de teamoverwinning veilig gesteld. Tot slot nog een verslag van Dirk: ” “

Externe competitie: WLC 2 – Gardé 1

verslag WLC 2 Gardé 1

Tot slot het verslag van Henny:

Mijn partij tegen Martijn Cox had niet veel om het lijf. In de
slotstand sta ik iets beter maar ik kon daar geen plan verzinnen om de
strijd nog op een zinvolle manier gaande te houden.

WLC A-  HMC A

WLC A-  HMC A

Afgelopen dinsdag mochten we thuis aantreden voor de avondcompetitie tegen de kampioen van vorig jaar en tevens favoriet om ook dit jaar weer de Hoofdklasse van de avondcompetitie te winnen, HMC A.

Continue reading WLC A-  HMC A