Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

20-02 update2 ind sen 20-02
19-02 update ind sen 20-02
18-02 indeling sen 20-02
18-02 uitslagen sen 13-02
13-02 update2 ind sen 13-02
12-02 update ind sen 13-02
11-02 indeling sen 13-02
10-02 uitslagen sen 06-02

2700chess.com for more details and full list

Externe Competitie: OSV 1 – WLC 2

Lees hieronder vooral ook het verslag van de wedstrijd Stukkenjagers 2 – WLC 1! Verder veel leesplezier

Stukkenjagers 2 – WLC 1

Vol goede moed gingen we met zijn allen naar Tilburg. Het is voor het eerst dat we met het voltallige team de trein verkozen boven de auto. We hoopten natuurlijk twee matchpunten mee naar huis te nemen in de felle degradatiestrijd. Of dat gelukt is leest u hieronder.

Rudy (5)

Verslag-partij-R.Simons-F.Hoogendoorn

Gerard (3)

GW_Verboven

Bas (6)

Storm_VanDoren

Chiel (2)

Stukkenjagers-WLC2024.Chiel_

Tot nu toe ziet de score er aardig uit voor de onzen. Maar op de borden was het minder hoopgevend. Robert wist niet te winnen en ikzelf, Erika en Sebastiaan hadden het zwaar.

Erika (7)

Nadat ik een tijdje niet gespeeld heb, wilde ik liever niet op bord 1 zitten dus heb ik met Robert geruild. Helaas heeft de Stukkenjagers hun bord 1 en 7 ook geruild dus kwam ik toch Herman Grooten tegen. Het lot, eh?

Een geïsoleerde pionstelling kwam op bord, waar ik het van de aanval moest hebben en de tegenstander van zijn structuur. Nadat mijn aanval niks geworden is, kwam ik steeds minder te staan en Herman kon zijn stelling snel afmaken met een combinatie die ik helemaal niet gezien had.

Guus (8)

verslag_guus_3feb24

Sebastiaan (4)

Huibers-Smits

Rating
Rating
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2033 Klomp, R.L.P. (Robert) 2055 1 – 0
Dignum, E. (Erik) 1968 Koster, C. (Chiel) 2089 0 – 1
Verboven, W. (Wout) 2076 Welling, G.J. (Gerard) 2191 0 – 1
Huibers, P. (Peter) 2100 Smits, S. (Sebastiaan) 2147 ½ – ½
Hoogendoorn, F.T.J. (Fré) 1968 Simons, R.W.J. (Rudy) 2067 ½ – ½
Storm, K. (Karel) 1925 Doren van, B. (Bas) 2110 0 – 1
Grooten, H.C.A. (Herman) 2187 Sziva, E. (Erika) 2169 1 – 0
Reese de, E. (Elias) 2027 Bollen, G. (Guus) 2154 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2036 Gemiddelde Rating: 2123 4-4

WLC in (bijna) alle windstreken

Vandaag (t.w. 3 februari), speelde WLC weer in de zaterdagcompetitie en waaierden uit naar het westen (1), noorden (2), en oosten (3), en het ging ergens om. j Nader verslag volgt misschien nog, maar hierbij licht uw razende reporter alvast een tipje van de sluier op.

WLC 1 is nog in een spannende strijd verwikkeld om lijfsbehoud en trof in Stukkenjagers 2 uit Tilburg een directe concurrent. Twee matchpunten zou de nodige rust bieden in de aanloop naar de confrontatie met de andere concurrenten Arnhemse Schaakacademie en De Combinatie. Natuurlijk kunnen ze bij de Stukkenjagers 2 ook wel schaken, en uiteindelijk was er niet meer te halen dan één enkel matchpunt. Gerard, Bas en Chiel scoorden het volle punt, Rudy en Sebastiaan remiseerden, terwijl Guus, Robert en Erika de gezelligheid in Tilburg bewaakten: 4-4.

Voor WLC 2 was het ook nog spannend, maar dan bovenin het klassement. Samen met Stukkenjagers 3 was en OSV 1 is het in strijd verwikkeld om de eerste plaats, en vandaag stond de directe concentratie met OSV op het programma. Oss is ook een sterk team, en op papier ontliepen beide teams elkaar dan ook weinig in het wijkcentrum in Oss. Het was dan ook een match die beide kanten in had gekund, maar Oss was op de kritieke momenten net wat slagvaardiger, met een 5-3 eindstand voor Oss tot gevolg.

Nee voor het beste nieuws moeten we even bij WLC 3 gaan kijken, die tegen concurrent om de eerste plaats Blerick 3 een zeer kostbare overwinning boekte. Met name op de onderste borden schoot de formatie van teamcaptain Arno uit haar slof: Chrit, Joris, Bart en Dennis wonnen allemaal hun partij. Als je daarbij de halfjes van kopman Leo en John aan bord 4 optelt kom je bij de eindstand: 5-3 voor de onzen. Dat Henny en Arish dit keer niet aan de score konden bijdragen mocht de pret daarom niet drukken.

2 maart gaan de teams in eigen huis verder. WLC 1 treft dan Blerick 1, de koploper, waar geldt dat alle matchpunten mooi meegenomen zijn. Voor WLC 2 zijn de titelkansen op het oog met name nog mathematisch, maar als die kleine kans nog wil uitkomen moet thuis worden gewonnen van (vermoedelijk) koploper Stukkenjagers 3. Tenslotte moet WLC 3 “gewoon” winnen van bijna-hekkensluiter Combinatie 3 om op het spoor naar het kampioenschap te blijven.

(Nog meer) WLC’ers slaan toe in Wijk aan Zee

Naast de deelnemers in het weekendvierkamp, waarover eerder al was geschreven op deze website, zijn er ook nog twee WLC’ers in actie geweest bij de tienkampen voor amateurs in het Tata Steel Schaaktoernooi. Dit hebben ze bovendien op een zeer verdienstelijke manier gedaan.

Sascha Kurt vinden we terug in groep 2A van het tienkamptoernooi, een groep met een gemiddelde rating van rond de 2100, waar Sascha op papier een van de zwakkere spelers was. Sascha liet echter zien dat hij een gevaarlijke speler is en dat op die rating van 2000 nog wat valt af te dingen. Hij scoorde een knappe en ongeslagen score van 6.5 uit 9, goed voor een gedeelde eerste plaats en een TPR van bijna 2300.

Martijn Bax speelde in groep 5C, waar hij één van de kanshebbers was voor de titel. Hij maakte deze verwachting ook waar; met een ongedeelde tweede plaats in zijn groep en een mooie overscore zal het een fijne thuistocht naar Brabant zijn geweest.

In memoriam Wim Lucassen

Afgelopen zaterdag, 20 januari, is onze penningmeester Wim Lucassen overleden.
Het bericht zorgde voor grote verslagenheid op de clubavond.
Wim, die vele jaren lid was van WLC, heeft grote betekenis gehad voor WLC.
Hij heeft jaren les gegeven aan de jeugd, onder meer aan Tommy Grooten die daar nog steeds met veel plezier op terugkijkt.
Tijdens de WLC weekendtoernooien was hij niet alleen verantwoordelijk voor alle financiële aangelegenheden, hij was ook scheidsrechter in de ruimte waar de hoofdscheidsrechter niet kon zijn, en hij maakte, samen met Leo van IJzendoorn, de indelingen.
Sinds 2012 was hij penningmeester van WLC en dat deed hij op een voortreffelijke manier. De uitgebreide toelichtingen die hij verzorgde als bijlage bij alle financiële overzichten waren zodanig dat er niets meer te vragen viel. Wim is ook vele jaren penningmeester van de NBSB geweest.
We verliezen in Wim niet alleen een financieel kundig iemand, maar vooral een aimabele, vriendelijke man.
We wensen Chantal, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Dannie Beijk
Voorzitter WLC
 
 
 

Indeling 2e competitiehelft bekend !

Aangezien alle promovendi en degradanten van de groepen uit de eerste competitiehelft inmiddels bekend zijn starten we op dinsdag 23 januari 2024 met de 2e competitiehelft van het seizoen! De indeling van de groepen en het programma vindt u in het menu Senioren bij de desbetreffende groepen. Enkele resterende partijen uit de 1e seizoenshelft worden nog ingehaald.

Wedstrijdleider Interne Competitie

Casper Deij Eerste op Tata Steel !

Casper Deij is gedeeld eerste geworden van zijn vierkamp (7Q) op het Tata Steel Chess toernooi, in Wijk aan Zee.

Met twee keer remise en één keer winst heeft hij de deur driemaal dichtgehouden. De gemiddelde speelduur was ruim drie uur per partij en dat was hard werken!

Arish Gayen is tweede geworden in de groep 7E met 2 uit 3 en Thao Luong is ook tweede geworden in groep 7C met 1,5 uit 3.

Allemaal heel verdienstelijke prestaties ! Gefeliciteerd !

Rilton Cup 1923-24

WLC’ers (winnen) op toernooipad

Wie dacht dat met de laatste zaterdagcompetitiewedstrijd het schaken gedaan was komt bedrogen uit. Voor de afsluiting van het jaar zijn namelijk nog een aantal toernooitjes afgetikt door verschillende WLC’ers.

Rudy, Thomas en Nino deden dat in TIlburg bij het Stukenjagers Kersttoernooi. Nino liet hier zien flinke stappen te hebben gezet in de snellere speeltempo’s door een heel mooie 50-% score neer te zetten tegen sterke tegenstanders. Ook Rudy scoorde met 4 uit 7 iets boven de ratingbalans, omdat alleen de uiteindelijke top-3 hem wist te verslaan. Thomas miste de scherpte om daar bovenuit de stijgen, maar scoorde met zijn 4 uit 7 ook zeker niet slecht.

Net over de grens in het mooie Westerlo vinden we het Rokade Winter Chess, waar Niels Feijen een zeskamp heeft gespeeld. Onderaan de ratingladder had hij het zwaar te verduren, maar ongetwijfeld is dat een opmaat voor weer meer overwinningen gedurende de rest van het seizoen.

Sluiten we onze tocht af in het hoge noorden, namelijk in Groningen, waar de jeugd van WLC de schaakborden onveilig heeft gemaakt. Sascha boekte in zijn vierkamp een degelijk resultaat: twee remises en een winstpartij tegen op papier gelijkwaardige tegenstand. Niet genoeg om de groep te winnen, maar wel genoeg om weer wat ratingpuntjes erbij te kunnen schrijven. Daartegenover had Tommy het drukker, want hij speelde in de B-groep (tot +- 2000) 9 rondes klassiek schaak en liet daarin zien dat hij het spelletje nog goed in de vingers heeft. Hij schoot uit de startblokken met 3 uit 3, pakte toen een 0, maar wist met een geweldige eindsprint van 4.5 uit 5 alsnog beslag te leggen op een gedeelde eerste prijs! Van harte proficiat!

Iedereen de beste wensen alvast en tot in het volgende schaakjaar.

WLC 1 – RSC ‘t Pionneke 1

Nadat we in de 4e ronde vrij waren, hadden we er allemaal weer zin in. Onze tegenstanders daarentegen hadden de hoop op handhaving al (bijna?) opgegeven. Ze hadden alles verloren en hadden ook hun vrije ronde nog niet gehad. Desalniettemin kwamen ze met een gelijkwaardig team aanzetten, dus we lieten ons niet misleiden door de tot nu toe lage score van onze tegenstanders.

We begonnen met twee snelle remises van mijzelf en Sascha:

Guus (2)

Ik kan dit keer kort zijn over mijn partij. Ik kwam slecht uit de opening, ik kreeg een remiseaanbod, en ik accepteerde het. Gelukkig had mijn tegenstander behoefte aan een rustige middag en is mij een lange lijdensweg bespaard gebleven.

Sascha (4)

Op bord 4 speelde ik met wit tegen Ivan Utama. Een solide Petroff kwam op het bord. Op zet 7 speelde ik Lg5 met het idee om f6 uit te lokken. In plaats daarvan vondt zwart een betere verdediging 7. … Pc6 met tegenaanval op mijn dame. Hierna gingen er veel stukken van het bord af en hielden we een symetrisch loper + toreneindspel over, wat na een tijde ook vervaagde, en op zet 23 kwame we tot remise overeen. Ook de computer vond het achteraf een solide partij met 98% accuracy voor mijn tegenstander.

Een tijdje later mochten ook Rudy en Wiebe een remise noteren. Ik was blij dat de op het oog slechte stelling van Rudy en de gevaarlijke vrijpion bij Wiebe ons geen punten hebben gekost. Ook Maarten lukte het uiteindelijk om zijn extra kwaliteit te verzilveren, en daarmee was ons eerste winstpunt binnen. Dat was hard nodig, want de stelling van Robert stortte weldra in.

Rudy (7)

partij-P.Aben-R.Simons

Wiebe (3)

Mijn partij begon met een Torre. En gezien de deplorabele stand van mijn parate openingskennis stond ik al op zet 3 voor een keuze.

Ik herinnerde me vaag dat ik weleens een partij had gewonnen na 3…Pe4 4.Lh4 Dd6!? 5.c3? Dh6! en wit moet na het vervolg …g5 en …Pxg3 terugnemen met de f-pion. Blijkbaar is 4…Dd6 nog altijd een goed speelbare zet voor zwart, met als mogelijke variant 5.Pbd2 Dh6 6.Dc1 Pc6 7.c3 Dh5 en wederzijdse kansen.

Maar dat wist ik dus allemaal niet en ik koos voor een opzet waarin zwart probeert via La6 de witveldige loper onschadelijk te maken of ander onheil te stichten. Ik had eigenlijk zelf niet door hoe goed dat gelukt was. Stockfish daarentegen weet wel raad met de witte koning in het centrum en stelt voor

14…Pxe5 15.Lxe5 Pc6 16.Lf4 e5! 17.dxe5 d4! met voordeel voor zwart. Ik koos echter voor het voorzichtige 14…Lg5?!

Toen ik even later weer een onnodig passieve zet deed, zat ik ineens tegen een heel slecht eindspel aan te kijken. Wit offerde een kwaliteit voor een vrijpion – wat heel goed was, maar deed het in het vervolg ergens verkeerd. In onderstaande diagramstelling had zwart het daardoor gelijk kunnen houden door simpelweg 35…Te7 te spelen. Beide witte stukken zijn gebonden aan de verdediging van e6, waardoor wit niet verder komt.

Ik dacht echter iets leuks gevonden te hebben en ging daarom voor 35…h5 36.Ld1+ Kh3 37.Lxh5 Lxe6 Deze zet ‘verliest direct’ volgens Gerard. Want: 38.Pxe6 Te7 39.Lf7 en 39…Txf7 faalt op 40.Pg5+. Maar nu komt de aap uit de mouw: 39…Kg3!! Er dreigt ineens wel Txf7 en de witte loper heeft niet genoeg velden om te ontsnappen. Derhalve: 40.Lg8 Te8! 41.Lf7 remise.

Overigens is 35…h5? objectief een grote fout. De lezer mag zelf uitzoeken waarom 😁

Maarten (8)

Verslagje-Maarten-16-12

Met een stand van 3-3 waren Gerard en Charlie nog bezig. Ik had goede hoop dat Gerard nog remise kon houden ondanks zijn pion minder. Van Charlie had ik het idee dat hij in het middenspel ergens een winst gemist moest hebben. Ik vermoedde dat er niet genoeg van zijn voordeel over zou zijn om te winnen. Kortom: het was nog spannend tot het laatste moment.

Gerard (1)

Verslag_GW_1612

Als laatste was onze hoop dus nog gevestigd op Charlie. Gelukkig wist hij op het allerlaatste moment nog te winnen en daarmee de 4-4 veilig te stellen. Ik denk dat we blij mogen zijn met deze uitslag, omdat we toch een paar meevallers hebben gehad.

Rating
Rating
Welling, G.J. (Gerard) 2200 Meyers, M. (Mark) 2226 0 – 1
Bollen, G. (Guus) 2161 Mechelen van, J. (Jan) 2169 ½ – ½
Cnossen, W.W. (Wiebe) 2148 Royakkers, G. (Guido) 2093 ½ – ½
Kurt, S. (Sascha) 1992 Utama, I. (Ivan) 2139 ½ – ½
Tang, C. (Charlie) 2170 Janssen, G. (Ger) 2183 1 – 0
Klomp, R.L.P. (Robert) 2066 Coenen, E.A.J. (Eduard) 2045 0 – 1
Simons, R.W.J. (Rudy) 2049 Aben, P. (Paul) 1919 ½ – ½
Smit, M. (Maarten) 2020 Cauter de, W.G. (Wolfgang) 1951 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2101 Gemiddelde Rating: 2091 4-4