Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

26-03 update3 ind sen 26-03
26-03 update2 ind sen 26-03
26-03 update indeling 26-03
24-03 indeling sen 26-03
21-03 uitslagen sen 19-03
19-03 update3 ind sen 19-03
18-03 update2 ind sen 19-03
17-03 update ind sen 19-03
17-03 indeling sen 19-03
17-03 uitslagen sen 12-03

2700chess.com for more details and full list

Extern 1617


WLC 1     WLC 2     WLC 3    WLC A    WLC B


WLC 1

WLC 1 wint met 5½ – 2½ van Veldhoven

“In iedere oorlog zijn er geen overwinnaars, alleen maar verliezers.” In deze oorlog waren er geen verliezers. Althans niet aan onze zijde!

TDe Combinatie2006WLC199626
1.Bob Jansen2175Guus Bollen222401
2.Maurice Swinkels2179Jeroen Medema2122½½
3.Michel Kerkhof1983Charlie Tang193701
4.Rob Aarts2104Peter Koymans195301
5.Stefan Rooijakkers1884Robert Klomp203101
6.Jos Swinkels1925Rudy Simons1984½½
7.Gerard van den Berg1943Jarich Haitjema1920½½
8.Tibor Hurkmans1854Jessica de Haas1795½½

Charlie had wit en speelde tegen Michel Kerkhof. We kwamen in de Engelse aanval van het Siciliaans Najdorf waarbij zwart h5 had gespeeld. Ik rokeerde en hij rokeerde helemaal niet. Op een gegeven moment speelde ik Ld3, een nogal dubieuze zet, met als doel f4 te spelen. Hierna stond hij iets beter. Op een gegeven moment sloeg ik op e5 met mijn f-pion en hij sloeg met zijn d-pion terug (dat kwam omdat hij die pion had aangeraakt). Als hij met het paard terugsloeg was het interessanter geweest en kan zwart een klein voordeeltje behouden. Nu stond hij verloren, want ik won een pion en zijn koning stond onveilig. We speelden nog een paar zetten door maar uiteindelijk had hij er genoeg van en konden de stukken in de doos.

Peter kwam niet helemaal lekker uit de opening als zwart. Objectief was er weinig aan de hand, maar het gebrek aan een goed plan voor mij maakte het lastig schaken. Gelukkig wist mijn tegenstander ook niet wat te doen en kwam met het merkwaardige Db3-Da2-Db3, waarop ik maar remise aanbood. Dit sloeg hij af, waarna we in een lange tactische variant belanden. Aan het eind van de variant kwam ik in een heel goed eindspel terecht, wat snel werd afgemaakt.

Guus begon de partij met een positionele strijd om de velden c4 en d5. Als die velden in zwarte handen zouden vallen, dan zou het eindspel een lijdensweg worden voor mij. Kan ik daarentegen c4 spelen en het centrum pakken, dan sta ik goed. Op een gegeven moment had mijn tegenstander de controle over veld c4 te pakken, en op dat moment besloot ik met een ‘rook lift’ tegenspel te creëren. Mijn toren kwam opeens vanaf b1 via b5 in het spel, op weg naar de koningsvleugel. Vanaf dat moment veranderde het karakter van de partij helemaal. Wat eerst een positionele strijd was, werd nu een chaotische aanvalspartij. Met tijdnood voor beide spelers werden er dan ook vele fouten gemaakt, maar ik kwam als winnaar uit de strijd.

In een bekende variant van de Aljechin-verdediging kwam Jarich al snel optisch goed te staan, met actieve stukken en een meerderheid op de damevleugel. Dit was echter vooral schijn, want de zwarte stelling was solide en lastig te kraken. Er ontstond een strijd tussen mijn meerderheid op de damevleugel en zijn meerderheid op de koningsvleugel, en de partij bleef grotendeels in evenwicht. Dat veranderde toen mijn tegenstander een fout maakte en ik een pion kon winnen, met afwikkeling naar een dubbel toreneindspel. Er waren wel wat dreigingen op de tweede rij waar ik voor moest oppassen, en ik had de keuze tussen hiertegen verdedigen of een tweede pion winnen. Ik koos voor de verdedigende optie maar na afwikkeling en torenruil ontstond een eindspel dat met geen mogelijkheid te winnen was. Na nog een torenruil en een pionnenrace ontstond een dame-eindspel met een pion meer, maar de stand van de stukken was zodanig dat er geen echte winstkansen waren: remise dus. Achteraf gezien had ik in het dubbel toreneindspel voor de riskantere optie moeten gaan, want eeuwig schaak had ik altijd wel achter de hand gehad. Aan de andere kant heb ik een leuke partij gespeeld en kan ik wel tevreden zijn, vooral gezien het teamresultaat.

Jeroen schreef het volgende. Mijn tegenstander had in de opening duidelijk meer tijd nodig dan ik. Niet dat ik de stelling precies kende, maar ik oordeelde dat deze stelling dezelfde aanpak nodig had als een soortgelijke stelling die ik wel kende. Achteraf bezien was dat zeker een redelijke aanpak, maar er waren betere (weer wat geleerd dus!). In de volgende strijd werd het evenwicht niet echt verbroken, en ik bood dan ook op de 27e zet remise aan. Hij weigerde dat, en toen gebeurde er iets vreemds. Hij had net een toren van mij geslagen, en die wilde ik terugslaan. Daarom pakte ik zijn toren, maar op dat moment bedacht ik me dat ik deze op twee manieren kon terugslaan, en dat ik de ene manier eigenlijk niet goed bekeken had. Daarom zette ik zijn toren weer terug op het bord. Daar was hij het niet mee eens en luidkeels eiste hij van mij dat ik meteen de toren moest pakken. Dat was volgens mij niet volgens de spelregels (een stuk van de tegenstander aanraken verplicht wel tot slaan (als je dat kan), maar dat hoeft niet meteen, in dezelfde seconde), en ik heb dat dus ook ontkent. Hij bleef echter volhouden, en pas na het oordeel van een clubgenoot dat dat toch echt niet nodig was klonk er een voorzichtig sorry. Dit was allemaal in mijn tijd, maar daar had ik nog genoeg van, dus dat vond ik niet een echt issue. Ik was er echter wel sterk door beïnvloed en boos geworden. Gelukkig had dat voor de partij geen negatieve gevolgen, en werd het zo’n vijftien zetten later door zetherhaling toch remise. Achteraf had ik uiteraard een tijdstraf moeten eisen, gewoon om te laten zien dat ik in control bleef, maar daar heb ik toen niet aan gedacht; waarschijnlijk door het voorval toch teveel beïnvloed. Hopelijk een les geleerd! Overigens, ik sloeg de toren terug op de manier die ik van tevoren bedacht had; volgens de computer is de andere manier van terugslaan een fractie beter. Ach …

Rudy speelde voor het 3e opeenvolgende jaar met zwart tegen Jos Swinkels! uit de vorige 2 partijen had ik slechts 0.5 punt (hoewel er natuurlijk weer veel meer in had gezeten) en uiteraard was ik belust op revanche. We speelden weer dezelfde variant en we kwamen gelijk uit de openingsfase. Op een gegeven moment won ik een gezonde pion, maar ik moest wel secuur spelen om die te verzilveren. Ik deed dit eigenlijk “te secuur”; ik ruilde op enig moment de dames want ik wilde “comfortabel safe” winnen. Helaas was het toreneindspel wat er later uit resulteerde met die ene pluspion niet te winnen, omdat mijn koning moeilijk in het spel kon komen vanwege een witte pion op f5 die was ontstaan door die dameruil. Toen ik de stelling waarin ik de dames ruilde liet beoordelen door “onze vriend” Stockfish gaf de computer maar liefst + 3 en nog meer , op bijna elke zet behalve de dameruil!

Jammer, slechts weer remise, maar de dikke teamoverwinning maakte weer veel goed.

Jessica schreef het volgende over haar partij. Zodra mijn tegenstander een bekende maar theoretische opening op het bord probeerde te toveren, dacht ik meteen: hier heb ik geen zin in. Daarom besloot ik een stokoude zet uit de magische hoed te trekken, al wist ik het verdere verloop daarvan niet meer. Een gelukje: mijn tegenstander was ook niet op de hoogte. Echt geluk is dat trouwens niet, aangezien vrijwel niemand het kent.

Ik kwam in ieder geval prima uit de opening. Helaas onderschatte ik daarna ineens een zet, waarna ik steeds minder kwam te staan. Het enige wat ik nog kon doen was snel spelen en zo proberen naar laatste redmiddelen te grijpen uit de dubbele bodem van de hoed. Dat lukte aardig, ik wist nog voldoende tegenspel te creëren. Mijn tegenstander was daar echter snel klaar mee. Hij offerde een kwaliteit om zo met twee vrijpionnen het eindspel in te gaan. Om te blijven strijden liet ik nog een soldaat sneuvelen. Nu leek het toch echt het einde te zijn.

Vervolgens deed ik nog een laatste poging als een spin een matnet strak te spannen. Op de valreep vloog mijn tegenstander als een mug in die val. Er was nog maar een uitweg voor hem om te overleven: eeuwig schaak geven. Remise.

Tibor Hurkmans (1854) – Jessica

Slotstelling:


WLC 1 verliest vijfde wedstrijd met 3 – 5 van De Drie Torens 1


Downloaden (PDF, 179KB)


Verslagen uit seizoen 2015-2016

7e ronde

Downloaden (DOCX, 957KB)

8e ronde

Downloaden (DOCX, 1.29MB)

9e ronde

Downloaden (DOCX, 1.29MB)


WLC 2


WLC 2  wint zevende wedstrijd met 4½ – 3½ van DSC 1


Verslag 9e ronde:

Downloaden (PDF, 183KB)

Verslag 8e ronde:

Downloaden (PDF, 576KB)

Verslag 7e ronde:

Downloaden (PDF, 402KB)

Verslag 6e ronde:

Downloaden (PDF, 305KB)

Verslag 5e ronde:

Downloaden (PDF, 716KB)

Verslag 4e ronde:

Downloaden (PDF, 513KB)

Verslag 3e ronde:

   WLC 2              1785 - HSC 2                 1842   4 - 4
1. Ingeborg Jansen    1987 - Gerard van de Kerkhof 2087   1 - 0
2. Bas Roelen         1720 - Pascal Boudewijns     1925   0 - 1
3. Henny Wilbrink     1795 - Danniel van Boxtel    1874   ½ - ½
4. Jasper Krenning    1744 - John van Rooij        1846   1 - 0
5. Pierre Buijs       1784 - Roland Robinson       1786   0 - 1
6. Piet Koster        1783 - Joost Rutten          1781   1 - 0
7. Leo van Ijzendoorn 1767 - Sang Nguyen           1764   ½ - ½
8. Dannie Beijk       1700 - Joep Peeters          1641   0 - 1

Op zaterdag 5 november stond de lastige thuiswedstrijd tegen hsc 2 op het programma. Op vrijdag avond kwam er bij mij nog een afmelding binnen waardoor er even de situatie ontstond dat ik slechts kon beschikken over zeven spelers. Dannie had op dinsdag reeds aangegeven liever niet mee te doen vanwege een griepje, maar gelukkig vond ik hem toch bereid om op zaterdag achter het bord plaats te nemen. Dat was hard nodig want allle andere opties waren inmiddels om uiteenlopende redenen verdwenen. Eerste hindernis gehad, een volle opstelling, dat kon alleen maar positieve gevolgen hebben voor de wedstrijd. Op papier was Helmond licht favoriet, maar ik had goede hoop op een prima afloop. Wij hebben namelijk de beschikking over “100 procent mensen”, zoals u later zult lezen.

De middag begon goed. Jasper kwam al vrij vlug een overwinning melden. Zijn tegenstander had vroeg in de partij de opstoot e4 gemist en de problemen die dat opleverde, kwam hij niet meer te boven, 1-0.

Bord 4 Jasper

Na een regelmatige Catalaanse opening laat zwart 12 .e4 toe vanwege 11. Ld7 ???  en komt  daarmee gelijk in de moeilijkheden.
De loper op d7 van zwart staat compleet ingebouwd door zijn eigen pionnen en het paard op b6 had naar d5 gekund ,één zet geleden, maar staat nu niets te doen.
Wit heeft controle en initiatief.  Het veld d6 staat open en klaar voor gebruik, hetzelfde geldt voor f6, na e5 , echter, het is de vraag of je tevreden bent met een kwaliteit als er meer in zit? Zwart schrikt van alle open paard velden en sluit zijn koning in.

Via 16….Pd5 lijkt het paard in het centrum goed te staan , echter de voortzetting laat zien dat zwart compleet aangekrant staat ….. tip voor de volgende keer, onderschat 12. e4 niet .

Pe5  Tf8 (insluiten koning) 18. Lxd5 ( weghalen verdediger  f6) ,exd5  19. Pf6+  Kh8 20. Df4 Le6 21. Dh4  h5 (begrijpelijk, maar het is eigenlijk al gedaan)  22. g4  Lxf6  23. Lxf6+  Kg8 24. gxh5 Lf5 25. h6 g5  26. Dxg5+ Lg6 b 27. h7+ Kxh7 28. Dh4+ Kg8 29. Dh8#

Sportief van de zwartspeler om het mat toe te staan.

Daarmee heeft u met de eerste van de 100 procent mensen kennis gemaakt, Jasper heeft tot nu toe twee potjes gespeeld en ze alle twee keurig gewonnen. Toch was ik er met deze voorsprong nog niet gerust op. Ingeborg haar stelling was ingewikkeld, ikzelf stond hopeloos, Henny en Leo hadden het voor mijn gevoel moeilijk en nergens stonden we echt beter. Dus ondanks de voorsprong beloofde het een lastige middag te worden. Ikzelf was als tweede klaar. Ik verloor na een rekenfout kansloos van een tegenstander die het voor hem voordelige eindspel met vaste hand naar de overwinning schoof., 1-1.

Bord 2 Bas

Door de plotselinge personele problematiek kwam ik op bord 2 terecht. Ik kwam voor mijn gevoel redelijk uit de opening. Maar toen het middenspel eenmaal op het punt van écht beginnen stond, was de partij toch al zo goed als afgelopen. Ik misrekende mij bij een ingewikkelde tactische verwikkeling. Dit kostte een pion en de stelling. Toen ik later ook nog twee stukken tegen een toren in moest leveren, was het voor mijn tegenstander niet moelijk meer. Met vaste hand loodste hij een vrij pion naar de overkant en dus restte mij niets anders dan mij mat te laten zetten.

Vrij snel daarop werd de voorsprong weer in ere hersteld. Ik wil u graag voorstellen aan de tweede van de 100 procent groep, Piet, dit was zijn derde potje en ook hij wist alles te winnen. Hij kwam een pion voor, gaf die onnodig terug, maar zoals het gaat met 100 procent mensen, die houden dan toch nog genoeg over om het volle punt binnen te brengen, 2-1.

Bord 6 Piet

In deze partij heb ik toch wel veel mazzel gehad!
Na 14 zetten kwam ik er achter dat mijn stukken niet goed stonden en de volgende 2 zetten verbeterde daar niets aan. Zie het diagram:

zwart staat hier toch wel erg mooi, al zie ik geen directe winst, op Db4 was ik Pb1 van plan en misschien valt het dan nog mee. Zwart deed het evenwel helemaal verkeerd en speelde: 17 Lg6-e4? Er volgde nu 18. Ld3xLe4 d5xLe4 19. Pc3xe4 La5xDd2 20. Pe4 x Dd6+  Txd6 21. Le3xLd2 en wit staat de ontwikkeling en een pion voor. Op de 26ste zet verloor ik mijn pluspion door een klein blundertje, maar ik stond toen nog steeds veel beter. Op de 35ste zet had ik loper tegen paard en 2 verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Ik hoefde ze niet eens op te spelen, want zwart was aan de beurt om te blunderen.

De middag werd toen nog een klein beetje zonniger. Henny, die de hele partij wat minder gestaan had, bleek taai genoeg om het halve punt veilig binnen ons speellokaal te houden, 2,5-1,5.

Bord 3 Henny

Dit keer had ik een weinig opwindende partij.  Al heel vroeg werden alle lichte stukken geruild.  Daarna waren de torens aan de beurt om geruild te worden.  In het resulterende dame-eindspel nam ik de eerste de beste gelegenheid op remise door eeuwig schaak te baat, je weet tenslotte maar nooit.

Dannie, die al eerder op de middag aangegeven had dat hij blij zou zijn met remise, heeft dat halve puntje niet gekregen, want na ongeveer drie uur spelen, bereikte mij het nieuws van zijn nederlaag, 2,5-2,5. Dannie, bedankt dat je toch kwam spelen, beterschap!

En zo stonden we weer gelijk. Pierre had een ingewikkelde stelling met veel pionnen en lichte stukken op het bord. Hij had een vrijpion maar of die zwak of sterk was, moest nog blijken. Van Ingeborg haar stelling durfde ik niets te zeggen en Leo zijn stelling ging volgens omstanders richting de remise. Dat laatste bleek prima ingeschat. Leo, die ook de hele partij wat minder gestaan had, bleek uit hetzelfde hout gesneden als Henny. Slechter staan maar niet verliezen. Dat soort halfjes helpen het team aan een goed resultaat, 3-3.

Bord 7 Leo

Het is niet eenvoudig om tegen jeugdspelers uit te komen. Toen ik de opstelling van HSC 2 zag en me realiseerde dat ik tegen Sang Nguyen moest spelen wist ik dat het geen makkelijke middag zou worden en dat bleek ook.
Sang speelde met wit en speelde snel en begon meteen met een scherpe koningsaanval tegen mijn gefianceteerde loper. Ik stelde de korte rokade uit en en er onstond een scherpe stelling waarin ik nauwkeurig moest spelen om niet in het nadeel te komen.

Na 15 zetten stond de volgende stelling op het bord:

Zwart heeft de aanval afgeslagen door h5 te spelen maar de zwarte koning lijkt allerminst veilig met de half open e-lijn en geen logisch toevluchtsoord via een korte of lange rokade. De zware stukken staan gericht op e4 en de pion dreigt te vallen maar ik was er allerminst zeker van of ik die pion wel wilde hebben. Toch valt het mee, de computer geeft een licht voordeel aan voor wit (+0.4) maar zwart heeft voorlopig voldoende resources:

16. Pg3 (voor de hand liggend maar misschien te lichtzinnig gespeeld) Th8 17. Le5?! (beter is Le3). Nu komen er een aantal tactische grapjes in de stelling waarop zwart zijn tegenspel kan baseren. Zwart zou bijvoorbeeld 17…. Lh6 kunnen spelen, na 18. f4? volgt 18…. f6 en na 18. Lf4 kan zwart weer gewoon terug naar g7 met de loper en is wit geen steek verder. Ik speelde echter wat anders: 17…..Pxe5 18. dxe5, Lh6 19. f4, Lg4! en de pion op d5 kan niet gepakt worden door wit vanwege 20….. Td8! 20. Te1. Tja, leuk allemaal, het lijkt optisch allemaal heel goed voor zwart maar toch blijft de zwarte koning een zorgenkind (stockfish geeft overigens ook nog steeds een klein plusje (+0.15) voor wit). Wat is het juiste plan voor zwart? Ik koos er voor om lang te rokeren, en de Stockfish geeft me gelijk. 20….. 0-0-0 21. Kb1, Kb8 en de stelling is vrijwel in evenwicht.
Na een afruil van de witte lopers bleef with aggressief spelen en zette enkele zetten later de pion op f4 door naar f5. Toch bracht het hem weinig en na een afruil van de torens bleef een dame eindspel over met ieder 4 pionnen. Vanwege de kwetsbare koning op b8 was de stelling potremise zolang wit de dames niet ruilt.. en aldus geschiedde: remise dus. Een interessante partij met een terechte uitslag.

De eerste van de ingewikkelde stellingen leverde ons een vol punt op. Maar hoe kan het ook anders, je maakt niet zo maar deel uit van een selecte groep honderd procent scorende.  Dit keer was zelfs Ingeborg zelf tevreden, dus dan moet de voor mij veel te ingewikkelde partij wel erg goed geweest zijn, 4-3.

Bord 1 Ingeborg.

Na enkele (on)gelukstreffers de laatste paar weken had ik dit weer eens nodig: een foutloze partij.
Al vanaf de opening profiteerde ik van kleine onnauwkeurigheden van mijn tegenstander waardoor ik langzaamaan kon uitbouwen tot een groot positioneel voordeel. Op zet 32 leidde dit dan ook tot een mooi matje.

Helaas was al wel duidelijk dat de overwinning er niet echt in zou zitten, tenzij er echt gekke dingen zouden gebeuren. Pierre zijn vrijpion was zwak gebleken en opgehaald. Niet alleen dat, zijn tegenstander had nog een extra pionnetje gegraaid waardoor Pierre een pion achter stond. Nu is dat op zich al vervelend, maar de pion die de tegenstander extra had, bleek te beschikken over een paar hardloopschoenen. Na een onreglementaire zet van Pierre, wat de tegenstander twee minuten opleverde, dan is die kennis over de spelregels ook weer opgefrist, was er nog even een soort van commotie, maar de pion liep, en liep, en liep en kon niet meer worden tegengehouden, 4-4.

Bord 5 Pierre

In mijn partij tegen Ronald Robinson ging het lang gelijk op. Na mijn 29e zet waren de torens van het bord en had ik een vrijpion op de a-lijn, die het zou moeten doen.

Hier speelde ik n.l. 31. …  Pb8-d7 ?  i.p.v. Pb8-c6.  Na 32. La3 verloor ik de belangrijke d-pion.

Ik probeerde de a-pion het werk te laten doe, maar Ronald verdedigde zich uitstekend, waarna de centrumpionnen mijn verlies brachten.

Al met al een prima gelijkspel. Op meer mochten we nooit hopen en minder had misschien wel mogelijk geweest, dus wordt deze 4-4 gevierd als een overwinning. Volgende ronde volgt snel, hopelijk dan weer twee matchpunten!

Bas


Verslag 2e ronde:

De Raadsheer 2 1651 WLC 2 1766 ½
1. Erik Roks 1764 Ingeborg Jansen 1934 0 1
2. Jan van den Berg 1695 Jasper Krenning 1744 0 1
3. Hans Bogaert 1668 Leo van IJzendoorn 1767 0 1
4. André van de Laar 1670 Bas Roelen 1706 0 1
5. Jos van Ginneken 1600 Piet Koster 1772 0 1
6. Willem de Kort 1623 Dannie Beijk 1709 ½ ½
7. Frank Rockx 1600 Pierre Buijs 1797 0 1
8. Inge Oostvogels 1588 Hans Baijens 1701 0 1

 

Zaterdag 8 oktober zal de wlc-geschiedenis in gaan als een buitengewoon mooie dag. Na de onnodige nederlaag in de vorige externe ronde, was ons team gebrand op revanche. Er moest gewonnen worden! Eigenlijk moest er niet alleen gewonnen worden, er moest glansrijk gewonnen worden. Ik kan u meedelen dat wij in die opdracht geslaagd zijn. De Raadsheer 2 werd in Zundert met 0,5-7,5 aan de kant gezet. En toch was het op veel borden lang spannend. Het begon allemaal met Hans. Hij mocht twee weken eerder aan de slag dan de rest van ons team. Dit omdat de Raadsheer 2 verzocht had om twee partijen vooruit te mogen spelen. Uiteraard kon dat, en zo kwam het dat Hans op de clubavond mocht zwoegen met de zwarte stukken. In een stelling die chaotisch en ingewikkeld was, dacht zijn tegenstandster lang na, heel lang, zo lang dat zij aan het einde in grote tijdnood kwam. In deze tijdnood sloeg Hans, die reeds een gewonnen stelling had bereikt, nog een keer toe middels een vorkje, 0-1.

Bord 8 Hans

Ik besloot met de zwarte stukken om een andere opening te spelen dan ik doorgaans doe.
Opvallend in de openingsfase was de hoeveelheid klok tijd die mijn tegenstander verbruikte.
Lange tijd had wit licht voordeel dat tijdens het middenspel veranderde, de stelling kwam toen in evenwicht.
Op de 25e zet maakte mijn tegenstander een tactische fout. Hierdoor kon ik een kleine combinatie uitvoeren, waardoor een belangrijke centrum pion van wit werd veroverd. Daarna ging het in rap tempo achterwaarts met wit. Dat had ook in mindere mate te maken door de foutieve manier waarop mijn tegenstander met haar klok tijd om ging. Het speeltempo was 1h45min voor de eerste 40 zetten en dan nog 15min om de partij af te ronden. Zij had echter nog maar 2 min. over, terwijl zij nog 11 zetten moest spelen om bij de tijd barrière van de 40e zet te geraken. De harmonie tussen haar stukken was niet optimaal en er verdwenen nog 2 witte pionnen van het bord. Op de 38e zet, toen al verloren voor wit, maakte mijn tegenstander nog een fout wat haar nog eens een kwaliteit kostte. Ze gaf hierna direct op, terwijl ze nog slechts enkele seconden over had om nog 2 zetten te spelen.

Een dinsdag later kwam de tweede speler van de raadsheer op bezoek. Pierre was door mij gevraagd om vooruit te spelen en gelukkig was hij daartoe bereid. Van de partij zelf heb ik niet veel meegekregen omdat ik helemaal aan de andere kant van de zaal zat te spelen, maar de uitslag was goed, 0-2. Hieronder het verhaal van Pierre.

Bord 7 Pierre

Mijn partij verliep rustig en kwam iets beter te staan. Echter maakte ik in het middenspel weer een onnauwkeurigheid waardoor ik een belangrijke pion dreigde te verliezen. Mijn tegenstander maakte daar echter geen gebruik van, waardoor ik de pion dreigend op kon spelen. Hierdoor speelde mijn tegenstander wat krampachtig verder en stond plotseling zijn Dame opgesloten.

(Druk op een zet voor het schaakbord !!)

En zo kon het gebeuren dat wij met een geruststellende 0-2 afreisden naar Zundert. Daar lieten de punten lang op zich wachten. Op zich zagen de stellingen er voor ons allemaal wel goed uit, kwaliteit in het voordeel van Ingeborg, kwaliteit in het voordeel van Dannie, Betere stelling voor Jasper en mij en de stellingen van Leo en Piet laat ik buiten beschouwing omdat ik geen idee heb hoe zij halverwege stonden. Maar heel duidelijk was het toch nog niet, Zo stond Dannie materiaal voor maar het initiatief lag bij zijn tegenstander, dat zelfde gold voor Ingeborg  en stond ik goed, maar wel een pion achter. Echter, toen de rookdampen eenmaal optrokken en de punten werden verdeeld, bleken ze aan onze kant overvloedig binnen te stromen. Het was Piet die het eerste punt op zaterdag liet noteren. Daarmee bezorgde hij ons een ruimere voorsprong en zichzelf de tweede overwinning van het seizoen, 0-3. Opnieuw heb ik geen idee wat er in de partij gebeurd is, ik verwijs u derhalve graag door naar het verhaal van piet.

Bord 5 Piet

Een koningsaanvalletje van zwart met h6, g5 en g4 was wat voorbarig en liep op niets uit. Erger was dat zwart te laat kwam voor de lange rokade. In bijgaande open stelling kon wit mat in 3 zetten realiseren. Ik hoef niet eens de oplossing er bij te zetten.

Daarna was Leo aan de Beurt. Hij speelde voor het eerst dit externe seizoen mee en won voor mijn gevoel redelijk soeverein met de witte stukken. Wat ons al dicht bij de overwinning bracht, 0-4.

Bord 3 Leo

Aan het derde bord speelde ik met wit tegen Hans Bogaert. Ik begon wat voorzichtig en al snel bleek dat Hans snel, actief en scherp speelde. Ik houd zelf wel van een beetje counteren en Hans gaf me daarvoor gelukkig ruimschoots de gelegenheid. Zijn snelle spel was een beetje opportunistisch en ook een beetje slordig en dat gaf mij de gelegenheid om in het centrum een doorbraak te forceren. De zwarte koning (die inmiddels kort was gerokeerd) kwam onder vuur via de diagonaal b3-f7 en ik kreeg de gelegenheid om een paard op f7 te planten. Hans kon niet veel anders dan een kwaliteit geven en dit betekende een sterk verzwakte koningsstelling met een achterstand in ontwikkeling. Het koste me wel twee pionnen in het centrum maar dat was onbelangrijk vanwege de enorme aanval die ik kreeg.
De aanval was niet of nauwelijks te keren en de partij eindigde met een winnende combinatie welke uit onderstaande stelling voortvloeide.


In deze stelling kan wit op meerdere manieren winnen. De computer geeft een mat in 14 na 27.Txf6, ik moet toegeven dat ik die niet gezien heb maar de zet Txf6 zag er wel zo veelbelovend uit dat ik hem speelde en het de winst kwam snel: 27 …  gxf6 28. Dh8+, Kg6 29. Tg8+, Kh5 30. g4+ en  zwart
gaf op.

Dannie bracht de matchpunten binnen. In een stelling waarin hij twee torens voor stond, werd het remise doordat de tegenstander een moordende aanval had met lopers en dame. In de analyse leken er enkele winstvarianten voor Dannie gevonden te kunnen worden, maar of die allemaal correct waren, de computer zal het ons leren. Misschien was de auto van Dannie ontevreden met dit resultaat, want op de terugweg hield plotseling zijn rechter achterband er mee op. Gelukkig zijn wij wel blij met het geboekte halve punt.

Vervolgens liep Jasper zijn partij af. Ook hij speelde voor het eerst dit seizoen en hij debuteerde net als Leo met een overwinning. Hij zette de partij rustig en voorzichtig op. Maar toen er na een mooi trucje een pion verscheen die de tegenstander groot materiaal zou kosten omdat afstoppen van het monster niet goed mogelijk was, kon het vijfde volle punt worden genoteerd, 0,5-5,5.

 

Bord 2 Jasper

Er werd mij een Engelse opening voorgeschoteld welke vrij saai verliep. Veel stukken stonden nog op het bord na een uur of 3 spelen, totdat er op b5 een massale ruil plaatsvond. We komen er in na 30…..Dc3, het ziet er nog vrij gelijk uit. De pion op b5 is vrij, maar nog heel ver weg. Mijn tegenstander nam dameruil aan en probeerde middels Pc4 een vork te maken voor e5 en b6.

Wat hij echter niet had gezien is dat daarmee de partij gelijk afgelopen is na 32……e4!

Voortzetting:  33. Pxb6 exd3! , (niet exf3,geduld wordt beloond ) 34. Pd7 d2 ( nog niet gelijk Ld5 anders Pf6+) 35. Pe5 Ld5. (nu is de ingegraven loper op f3 en prise en krijg je meer terug voor je promotie dan alleen een stuk, na Lh5 wordt de diagonaal verbroken door g4).

Ik beloofde in het vorige verslag ons topbord een mooie toekomst voor dit externe seizoen. Of Ingeborg het verslag gelezen heeft, weet ik niet, maar voorlopig vervult ze wel mijn profetie. Hoewel het wat moeite kostte. Er schijnt een gevaarlijk stukoffer voor haar tegenstander geweest te zijn en ze klaagde zelf over het feit dat ze stukwinst gemist had en het daardoor ondanks de kwaliteit meer nog moeilijk werd. Toch zal ze in dit verslag geen negatieve woorden lezen over haar partij. Winnen is winnen, het maakt mij niet uit hoe het volle punt binnen gebracht wordt, 1,5-6,5.

Bord 1 Ingeborg

Vanuit de opening bouwde ik rustig op tot een middenspel waar veel kansen in het centrum lagen. Uiteindelijk kreeg ik de kans om op meerdere manieren via het centrum te gaan aanvallen, allemaal met licht voordeel. Ik koos voor kwaliteitswinst. Mijn tegenstander had hierbij wel een mataanval maar ik had berekend dat ik deze gemakkelijk kon weerleggen. In de analyse bleek ik echter één ding over het hoofd te hebben gezien en dat was een stukoffer van mijn tegenstander dat zou leiden tot een succesvol matje enkele zetten later, oeps. Gelukkig voor mij zag mijn tegenstander het ook niet. Dat ik niet al te scherp was bleek later wel weer toen ik zelf een matdreiging had en daarmee een stuk had kunnen winnen als ik mijn loper één veld verder zou zetten dan dat ik nu deed. Mijn geluk was dat de stelling redelijk complex was (met een kwaliteit voor voor mij) en dat mijn tegenstander dus lang nadacht. Op zet 35 ging hij door zijn vlag. Een zeer matig verdiend puntje voor mij dus…
Blijft ondergetekende over. Ik zat weer als laatste te spelen. Wederom was het een eindspel, maar gelukkig was hij dit keer wel van het goede soort. Toen mijn tegenstander mat zou lopen of een volkomen kansloos eindspel zou moeten aanvaarden, een vol stuk minder, gaf hij op, 0,5-7,5.

Bord 4 Bas

In het Engels met de loper op g2, besloot mijn tegenstander deze loper te ruilen tegen een paard. Dit leverde hem een pion op maar mij een zeer gevaarlijk initiatief op de koningsvleugel. De aanval had dodelijk moeten zijn, maar ik miste de directe winst.


Zoals u kunt zien, heb ik een pion minder, maar een moordende aanval. De eerste zet waar ik hier aan dacht was txf4! Helaas verwierp ik die zet, ik dacht namelijk mat te gaan na Dd8+. Tenzij, tenzij ik mijn toren gewoon terug gezet had. De toren op b8 dekt namelijk op grappige wijze de toren op f8 waardoor ik plotseling geen mat meer ga. Geen mat dus maar stukwinst en de rest zou dan een formaliteit moeten zijn. Een eventuele andere variant die wint is: 21. … Txf4 22. exf4 Le6 (dreigt mat op h2 en dreigt dame winst) 23. Dd8+ Lg8 24. Kg2 (heft mat op) Txd8 en de rest zou wederom een formaliteit moeten zijn.

Gelukkig was 21. … Dg4 22. Lxe5?(Lb4) Pxe5 23. Pxh3 Dxh3 24. Dg2 Dxg2 voldoende om een goed eindspel te verkrijgen dat ik niet meer liet glippen.

Een dergelijk grote uitslag heb ik in mijn schaakloopbaan nog niet meegemaakt. Ik ben verheugd met het resultaat en ik ga er vanuit dat nu we op stoom zijn, er nog vele mooie dingen zullen volgen.

Bas


Verslag 1e ronde:

   (druk in de partijfragmenten op een zet om het diagram te zien !!)

   WLC 2            1763  - BSV 2                   1725  3 - 5
1. Ingeborg Jansen  1934  - Andry Goris-Schouwstra  1812  1 - 0
2. Pierre Buijs     1797  - René Punt               1777  0 - 1
3. Henny Wilbrink   1815  - Ton Hertogs             1751  0 - 1
4. Bas Roelen       1706  - Bas van de Putte        1747  0 - 1
5. Piet Koster      1772  - Henry Groenveld         1735  1 - 0
6. Hans Baijens     1701  - Ronny Liekens           1676  0 - 1
7. Dannie Beijk     1709  - Rene Paardekam          1701  0 - 1
8. Frans Ooms       1673  - Piet Bruys              1602  1 - 0

Om het verslag maar direct droevig te beginnen, wLC 2 heeft de eerste wedstrijd van het seizoen volledig onnodig verloren van bSV 2. Beide teams waren niet in staat om met de sterkste bezetting aan te treden, waardoor een redelijk gelijkwaardige strijd omsloeg in een middag waarop wij favoriet waren. In het begin leek er niets aan de hand. Ingeborg, een van onze nieuwe versterkingen, stond al vrij snel prettig, Pierre stond goed, frans had een opening op het bord die hij goed kende en ik stond ook aardig. Daar stond tegenover dat Henny het minder naar zijn zin had. De middag leek nog beter te worden toen Piet het eerst klaar was en een vol punt wist over te houden aan zijn partij. Zijn tegenstander  trok fel van leer, maar dat pakte blijkbaar niet goed uit. Ik laat Piet zelf even aan het woord.

Bord 5 Piet

Mijn tegenstander H. Groenveld heeft in de laatste zaterdagcompetitie 7 uit 7 gescoord en was vast van plan met zetten als h3-g4-h4 die score voort te zetten.
Maar hij had nog geen rokade gespeeld en vooral h4 was voorbarig, waardoor ik mijn gedrukte stelling kon bevrijden en een prachtig paard op d4 kreeg.
Daarna ging het allemaal vanzelf en moest wit op de 27ste zet opgeven, want er dreigde mat of groot materiaalverlies.

De 1-1 kwam vervolgens op het formulier te staan. Maar daar was wel rekening mee gehouden. Henny stond beroerd en kwam eigenlijk de hele partij niet in zijn spel. Het voordeel is dat een volgende partij moeilijk slechter kan zijn dan deze, althans dat doet onderstaand verslag van Henny vermoeden.

Bord 3 Henny

Mijn partij was om te huilen.  Al op de vijftiende zet of zo begint de ellende als ik een kleuterzet over het hoofd zie die mijn stelling in de -10 regionen doet belanden.  Vreemd genoeg laat mijn tegenstander mij
met een blauw oog, een pionnetje minder, nog ontsnappen.  Dit alles is natuurlijk niet aan mij besteed.  Een zet of tien later realiseer ik me tot mijn afgrijzen ineens dat ik de laatste vijf zetten ook nog met een
volle kwaliteit minder heb gespeeld.  Je houdt het niet voor mogelijk.
Ik heb het notatieformulier door de versnipperaar gehaald en de snippers in de open haard verbrand.

We kwamen daarna weer op voorsprong. Vorig jaar had ik het voorrecht om als teamcaptain over Charlie te beschikken. Hij scoorde op bord 1 het ene na het andere punt. Hoewel Charlie inmiddels is opgeslokt door het eerste team, voel ik een mooi jaar aankomen voor ons topbord. Ingeborg kreeg een pionnetje en een wat betere stelling, dat voordeel gaf zij niet meer terug.

Toch kwamen we nooit echt los van onze tegenstanders, want na de voorsprong werd al snel een 2-2 aangetekend. Hans meldt over zijn partij het volgende.

Bord 6 Hans

De opening verliep voor beide partijen goed (ik speelde met wit), totdat ik ontdekte dat ik niet wist welk plan er bij de opening hoorde. Ik had dus veel klok tijd nodig om iets zinnigs te bedenken. Mijn tegenstander speelde zowat met snel tempo en kende de opening en de plannen wel. Ik maakte een fout waardoor mijn b-pion achterop raakte en zwak werd. Zwart had toen licht voordeel. De problemen voor wit verergerde zich toen ik verleid werd om te gaan voor een oppervlakkige dreiging die mijn tegenstander simpelweg kon weerleggen. Hierbij had ik voor de tweede maal mijn pion structuur verzwakt. Nu was ook mijn d-pion zwak geworden. Mijn tegenstander kreeg eenvoudig het plan in de schoot geworpen om mijn beide zwakke pionnen aan te vallen. Bijkomend probleem was dat hij ook de enige open c-lijn in handen had gekregen. Ondertussen had zwart winnend voordeel. In de voor wit kritieke stelling zou het het beste zijn geweest om af te wachten. De witte stukken stonden ietwat passief, maar alles leek nog solide verdedigd. Het beste was hier dat wit afwachtte hoe zwart verder zou gaan. Probleem voor zwart was dat het niet meer druk kon zetten en dus was er van eenvoudig doorbreken geen sprake. Ik maakte echter een fout door een misrekening en loste zelf de spanning op. Hierdoor werd zwarts pionnen structuur nog beter en de techniek om de partij te winnen werd voor zwart ineens een heel stuk eenvoudiger. Inmiddels was ik in tijd nood geraakt en maakte toen nog een fout, waarna mij niets anders restte dan op te geven.

Vanaf dit moment begon het positieve gevoel langzaam weg te ebben. Frans stond inmiddels prima, ikzelf had een heel mooie stelling laten verzandde in een mooie stelling, maar op mijn bord was er nog geen reden tot paniek, bij Pierre was het helaas helemaal mis gegaan, waardoor dat ingeschatte punt ineens als sneeuw voor de zon leek te verdwijnen. Dannie stond ook al niet al te best, dus een 4-4 leek het hoogst haalbare te worden. Frans deed in ieder geval goed zijn best. Aan het laatste bord haalde hij het volle punt op. Een mooi begin van een hopelijk goed schaakjaar, veel beter dan het vorige. Zie hieronder Frans zijn verhaal.

Bord 8 Frans

Het was ons wederom niet gegund om lang van die voorsprong te genieten. Pierre verloor en dat maakte de stand 3-3.

Bord 2 Pierre

 

Ikzelf had inmiddels remise aangeboden gekregen en dat aanbod afgeslagen en wel om de reden dat Dannie waarschijnlijk zou gaan verliezen. Dat bleek een terechte inschatting en voor het eerst kwam WLC 2 op achterstand, 3-4.

Mijn stelling was inmiddels vervallen tot een slecht eindspel. Ik maakte in reeds lastige toestand verschillende niet al te beste beslissingen en daardoor bracht mijn tegenstander het volgende punt binnen.

Bord 4 Bas

Ik kreeg met wit alles wat ik maar van de stelling had kunnen vragen. Een loper paar dat goed stond, actieve stukken waar mijn tegenstander passieve stukken had en een aanval waar mijn tegenstander moest verdedigen. Dit is mooi te zien in onderstaande stelling.

 


Na de laatste zet van zwart, 27. … Lf6 is er een mooie combinatie mogelijk die mij direct het volle punt had opgeleverd. Hoewel ik direct moet toegeven dat ik hem nooit zou hebben gevonden. 28. Pxf7! Is de beslissende zet. Als zwart het offer niet neemt, stort de hele stelling in, maar het was mij volkomen onduidelijk waarom zwart niet zou mogen nemen. 28. … Kxf7 29. Dxh7, goed dit ziet er gevaarlijk uit. Lh5 is vervelend, maar daar is nog wel wat aan te doen toch? 29. … Th8 30. Lh5+ Ke7 31. Txe6+ de grap van de hele combinatie, niet slaan is verschrikkelijk, maar slaan is onmogelijk. 31. … Kxe6 32. De4+ Kd7 33. Lg4#. Dat zou leuk geweest zijn. Ik zal u de teloorgang van mijn stelling besparen en slechts opmerken dat het vervolg van de partij, waarin ik na mijn 28. Lf5 nog steeds prima stond, niet al te best was.

De eindstand werd dus 3-5, terwijl het 5-3 of zeker 4-4 had moeten zijn. Dit zou wel eens een hele dure nederlaag kunnen blijken. Maar we houden de moed er in, nog 8 ronden te gaan!

Bas


WLC 3

WLC 3 wint met 6 – 2 van HMC Calder 5


Verslag 6e ronde:

Downloaden (PDF, 67KB)

Verslag 5e ronde:

Downloaden (PDF, 57KB)

Verslag 3e en 4e ronde:

Downloaden (PDF, 67KB)

Verslag 2e ronde:

Downloaden (PDF, 635KB)

Verslag   Ronde 1   8 oktober 2016
WLC 3- De Vughtse Toren 2      5½ – 2½

Bij de aanvang van de competitie mochten we beginnen tegen een bekende tegenstander. We hebben vaker tegen ze gespeeld en zeker niet onverdienstelijk, oa is vorige competitie van ze gewonnen.
WLC heeft nu 4 nieuwe teamleden. Wil van Dijck en Peter vd Aalst spelen nu extern voor Son &Breugel (Nieuwe start) en Aurel werkt op zaterdag (Heeft dus niet te maken met zijn liefde voor PSV). René dv Bosch speelt voor Goirle.
Wim wint snel een stuk. Zijn tegenstander gooide koning om en ik dacht dat hij al opgaf, maar het bleek dat hij wilde rocheren! Toch kon hij kort daarna snel opgeven.
Toon wint als 2e. Volgens Toon had zijn tegenstander het op meerdere punten anders moeten doen?! Hennie Wilbrink speelt op het 1e brd als gastspeler en speelt zoals van hem verwacht kan worden: Geen gekke dingen doen, rustig opbouwen en druk links en rechts uitoefenen. Hij wint als 3e na een stuk gewonnen te hebben; In een eerder stadium stond hij al comfortabel 1 pion voor.
Na ruim 2 uur spelen staat WLC dus met 3-0 voor. Ard en Arno staan iets minder en van de overigen is nog niets te zeggen. Bij deze stand bied Arno remise aan die boven verwachting door de tegenstander aangenomen wordt.
Vraag is nu waar WLC het winnende punt vandaan moet halen. Het blijkt Chriet te zijn die de overwinning zeker stelt. Blijft de vraag hoe hoog de overwinning uit gaat vallen. René Vink heeft een vrijpion en zijn tegenstander ook, maar Rene promoveert eerder en het lukt om zijn tegenstander mat te zetten voordat die vrijpion kon promoveren.
Aard verliest met een stuk minder (Hoe die loper verloren ging heb ik gemist). Hij streed nog lang door, maar uiteindelijk dus tevergeefs.
Frans verloor ook: Aanval van de tegenstander op de ene vleugel sloeg eerder door dan de aanval van Frans op de andere vleugel.

Einduitslag 5,5 – 2,5; een mooi begin. Het speelschema laat ruimte om te dromen, want de zwaarste tegenstanders komen in de laatste wedstrijden.
Brd 1: Hennie als gastspeler. Italiaans, waarbij langzaamaan een overwicht opgebouwd werd. Tegenstander kon op het laatst overbelasting niet voorkomen en dat kostte een stuk en dus de partij.
Brd 2: Toon krijgt een Philidor te bestrijden. Hij ontwikkelt een aanval op de koningsstelling van zwart die volgens Toon beter opgelost kon worden dan als de tegenstander deed. Er werd ergens anders een zwakte gecreëerd waarbij Toon de dame won tegen 2 lichte stukken en 1 pion. Hierna was het zogezegd een kwestie van techniek.
Brd 3: Sokolski (Oerang Oetang). Frans heeft niet kansloos verloren tegen een tegenstander met een beduidend lagere rating als hijzelf.
Brd 4: Aard krijgt het damegambiet tegen, waarbij zijn tegenstander ook een beduidend lagere rating heeft als hij: Maar dat blijkt dus ook niet alles te zeggen. Hij zegt bij de volgende externe match dus iets goed te maken te hebben.
Brd 5: René speelt zelf een damegambiet met goed succes.
Brd 6: Wim speelde zijn gebruikelijke opening d4, maar die pakte iets anders uit. Mijn tegenstander ruilde heel snel beide lopers maar ging direct daarna in de fout en verloor een paard. Wim had dus de hele partij voordeel en ook het initiatief. Op het einde kon hij een aantal zetten doen, waar één daarvan via een dame offer op mat zou uitlopen en laat hij nu net die zet doen, dus 1 – 0.
Brd 7: Arno speelt Frans. De tegenstander komt met zetten die Arno nog niet eerder gezien heeft en komt minder te staan. Hij blijkt duidelijk te weinig gespeeld te hebben de laatste jaren. Op een strategisch moment (Stand in de wedstrijd 3-0 voor WLC) leek de tegenstander niet te weten hoe hij kon winnen, al lag de koningsaanval via de koningsvleugel zeer voor de hand (Voor mensen die vaker het Frans te bestrijden hebben gekregen). Arno bood remise aan en die werd geaccepteerd omdat de tegenstander die aanval niet durfde op te zetten. Hij dacht dat de partij nog wel 3 u kon duren!
Brd 8: Chriet speelt een Réti-opening. Hij heeft zover ik kan beoordelen gelijkmatig gewonnen.


WLC A