Agenda

Geen activiteiten.

Laatste update

16-04 update3 ind sen 16-04
16-04 update2 ind sen 16-04
15-04 update ind sen 16-04
14-04 indeling sen 16-04
13-04 uitslagen sen 09-04
09-04 update3 ind sen 09-04
09-04 update2 ind sen 09-04
08-04 update ind sen 09-04
06-04 indeling sen 09-04

2700chess.com for more details and full list

Externe competitie: RSC ‘t Pionneke 1 – WLC 1

Thuis Uit Score
Janssen , G. (Ger) (2208) Medema , J. (Jeroen) (2159) ½ – ½
Cauter de, W.G. (Wolfgang) (1958) Bollen , G. (Guus) (2242) 0 – 1
Schouten , E. (Eric) (1967) Tang , C. (Charlie) (2097) 1 – 0
Roufs , G.C.P. (Gerard) (1924) Klomp , R.L.P. (Robert) (2062) 0 – 1
Sofic , N. (Narcis) (1877) Koymans , P. (Peter) (1980) 0 – 1
Bersselaar van den, H. (Henri) (1859) Jansen , I. (Ingeborg) (1962) ½ – ½
Utama , I. (Ivan) (2084) Brouwers , T. (Ton) (1839) 1 – 0
Meinders , R.P. (Robin) (1732) Simons , R.W.J. (Rudy) (1959) 0 – 1
3 – 5

In de eerste wedstrijd van het seizoen was er al een beetje paniek bij de tegenstanders. Een groot aantal van hun basisspelers kon niet spelen, en er leken problemen te zijn om een compleet team op te stellen. Er werd dus verzocht vooruit te spelen. Ton werkte hier graag aan mee, maar moest het wel met een verliespartij bekopen.

Ton (bord 7):
Er werd gevraagd door Guus of er iemand vooruit wilde spelen, waarop ik mezelf aanbood als vrijwiliger. Dat betekende dat ik het mocht opnemen tegen Ivan Utama, een goede tegenstander zoals uit de partij bleek. Al vrij snel in de opening kwam er een koningsaanval op me af en die wist ik niet te stoppen, waardoor ik een stuk verloor en opgaf.

De vooruitgespeelde wedstrijd hadden ze gewonnen, maar de afwezigheid van een aantal sterke spelers heeft hun team danig verzwakt. Op alle overgebleven borden behalve bord 1 hadden we een duidelijk ratingvoordeel, en dat heeft zich geuit in de einduitslag.

Als eerste haalde Peter zijn punt binnen.

Peter (bord 5):
Vandaag mocht ik, ondanks mijn vele remises in het vorige seizoen, met de witte stukken aantreden. Na de opening stond het vrij gelijk, maar in het middenspel kon ik steeds meer ruimte pakken. Mijn tegenstander was niet bereid om te blijven verdedigen en besloot de stelling open te breken. Hier reageerde ik nauwkeurig op, en een paar zetten later had ik een eindspel met een prachtige loper en twee torens op de zevende rij. Dit leidde tot winst van een pion en, nog belangrijker, gaf mij twee verbonden vrijpionnen. Mijn tegenstander had genoeg gezien en gaf de partij meteen daarna op.

Niet lang daarna waren Guus, Rudy, Charlie en Robert klaar.

Guus (bord 2):
We kregen een stelling op het bord met een gesloten centrum waar Wit (mijn tegenstander) op de koningsvleugel speelde, en Zwart op de damevleugel. De witte stukken coördineerden echter slecht, waardoor de aanvalspotentie vrijwel nihil was. Ondertussen was de situatie voor Wit al onhoudbaar geworden op de damevleugel. Als desperado offerde mijn tegenstander dan maar een stuk op de koningsvleugel in de hoop genoeg aanval te hebben, maar ik wist de dreigingen keurig te pareren. 0-1

Rudy (bord 8):
Ik heb vanavond reeds de partij geanalyseerd o.a. mbv onze vriend “Stokvis” en ik val van de ene verbazing in de andere: ik had al simpel op de 15e zet pion d5 kunnen winnen middels Dd5: waarna het volgens Stokvis na Lg2 nog steeds gelijkspel is vanwege wits activiteit. Maar verder op in de partij gaf mijn tegenstander met het “briljante” (lees blunder) 25. c5 alsnog pion d5 weg ( bij elke andere zet had ie groot voordeel) , maar dit keer met goed spel voor zwart nadat ik met mijn paard op d5 had genomen met matbeelden bij de witte koning. Ondanks dat mijn stelling toen ineens straalgewonnen leek zou hij op de 27e zet middels Dh7: alsnog de zekere remisehaven hebben maar toen hij deze zet had gemist was het heel misschien nog ergens remise, ware het niet dat hij een toren teveel later ruilde, waarna het met mijn paard en vrijpion tegen pionnen simpel gewonnen was. Geen overwinning om trots op te zijn, maar kennelijk is dit mijn lot uit tegen ‘t Pionneke; vorig jaar wist ik eveneens een straalverloren stelling alsnog te winnen. 0-1

Robert (bord 4) kreeg na onnauwkeurig spel van de tegenstander een gewonnen paardeneindspel op het bord.

Charlie (bord 3) leek goed uit de opening te komen, maar werd overrompeld door een sterke koningsaanval.

De vier punten waren binnen, en nu was nog minimaal een halfje nodig voor de teamoverwinning. Jeroen had eerder al remise afgeslagen, in een stelling waarin hij meende risicoloos op winst te kunnen spelen. De stelling van Ingeborg leek ook nog binnen de remisemarge te zijn. Ingeborg maakte het nog spannend toen er enkele van haar pionnen verdwenen, maar wist uiteindelijk toch de remise binnen te halen.

Ingeborg (bord 6):
Vanuit een damepionopening bouwde ik een solide stelling op. Toen mijn tegenstander iets te gulzig via het flankzetje f5 het centrum probeerde af te breken kon ik zelf echter een sterk centrum neerzetten door niet terug te pakken maar juist een pion door te schuiven. Dit resulteerde in een vlotte uitbouw naar een positioneel veel betere stelling (computeroordeel -2.13):


Mijn begrip voor deze stelling bleek echter niet optimaal. Met een veel te traag plan om torens op de g-h lijn te krijgen en druk op te bouwen via de diagonaal b8-h2 liet ik mijn tegenstander langzaam vrij komen. De tijdnoodfase hielp hier niet aan mee. Een leerzame analyse met Dirk (en later de computer) leerde mij dat ik toch echt wel een keer had moeten pakken op d4 om zo lekker centraal de druk verder op te bouwen en mijn stukken te verbeteren. Het alternatief was spelen op mijn sterkere kant (de damevleugel).

Het resultaat van mijn uitgevoerde manoeuvres (richting de koningsvleugel) werd een afgebroken centrum met veel zwaktes voor mij. Uiteindelijk bleven de twee witte centrumpionnen over en verdwenen die van mij, compleet verloren stelling dus.
Na wat blunders van mijn kant had ik het geluk dat ook mijn tegenstander wat blunderde en met ongelijke lopers een van zijn centrumpionnetjes teruggaf. Het eindresultaat was dan ook remise.

Toen bleef de partij van Jeroen over. Zijn remise leek nooit in gevaar te zijn. Hij wist zijn kleine voordeel zelfs nog om te zetten naar een winnende stelling. Maar hij heeft het niet af weten te maken.

Jeroen (bord 1):
Sinds 13 juni 2006 heb ik niet meer zo’n lange partij gespeeld als deze eerste externe ronde tegen Ger Janssen. Er waren vele interessante momenten, maar ik begin de analyse met de stelling na de 51e zet van zwart:


Ik vond, ook al had ik maar een pion meer, en stonden deze allemaal op dezelfde vleugel, dat ik toch wel winstkansen had, want zijn koning was afgesneden, en ik had de loper van de goede kleur. Na van beide acht zetten stond de volgende stelling op het bord:


Hier was mijn oorspronkelijke plan om 59.Kg5 te spelen, maar ik vertrouwde 59..,Le7+ 60.Txe7,Txe7 61.Kxg6,h4! niet, en achteraf denk ik terecht. Ik speelde dus 59. Lg5 en na 59. …, Ld6 volgde er 60. h3, Lc5! Dit laatste was een listige zet, want na 61. g4?? zou zwart met 61..,Lf2 mat erg in zijn nopjes zijn. Ik speelde na even nadenken 61. f5 om zijn pionnen te ondermijnen; hierbij had ik eerlijkgezegd niet gezien dat ik na 61. …, Te4+ 62. Lf4 (niet g4??, weer wegens Lf2 mat), Le7+ een kwaliteit moest offeren met 63. Txe7. Dit is echter wél een gewonnen eindspel, maar heb ik dat op het moment suprème niet gezien.

In het volgende diagram ben ik aan zet, en wat ik in de zeer korte analyse achteraf wél zag, miste ik tijdens de partij.


Hier had ik met 68.g5+! de partij kunnen bekronen. Er volgt namelijk altijd 69.Lg7 en omdat de zwarte koning afgesloten is (velden f6-f8 zijn door mijn pionnen en loper bestreken) en de toren van zwart niet naar h8 kan, kan ik promotie gaan afdwingen en de partij binnenhalen. Ik speelde helaas 68. g7 en het is en werd remise (op de 82e zet). Toch een leuke partij!

Zo eindigen we de eerste ronde met een 5-3 overwinning. Een zeer prettig begin van het seizoen!

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>